hirdetés

A macskákban a mai napig erősen működnek ősi ösztöneik: ezektől vezérelve például elrejtik, ha betegek

Hangai Lilla

2023. január 3 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan veled is előfordult már, hogy láttál egy macskát bizonyos módon viselkedni, amitől aztán a szemöldököd a homlokod közepéig szaladt fel. Sokan zavarba esnek az ilyen különös viselkedésmintáktól, főleg, ha úgy tűnik, a logika messziről elkerüli azokat. Ám a felszín alatt mindennek megvan a magyarázata.

hirdetés

Ahhoz, hogy kedvencednek a legjobb körülményeket tudd biztosítani, és igazi erőpárossá váljatok, érdemes megérteni ezeket az ősi ösztönöktől vezérelt különös magatartásformákat. Ebben segítünk ma, tarts velünk!

Lesben állva

Amikor számodra már vége a napnak, este 8 óra, eltervezed, hogy bekuckózol a kanapéra megnézni a kedvenc sorozatodat a vacsora után, vagy az ágyban olvasnál még egy bögre gőzölgő teával, a macska meg teljesen megőrül. Lesben áll, fürkészik, lopakodik és ráveti magát mindenre, ami csak megmozdul. Játékra csábít, rádugrik, belekapaszkodik a hajadba. Majd egyszer csak megnyugszik. És hajnalban, amikor igyekeznél kipréselni még az utolsó perceket az alvás édes óráiból, elölről kezdődik az egész.

Hallottuk már a rosszmájú megjegyzéseket, amik megállapították, hogy hát persze, tudják, hogy mikor kell alkalmatlankodni, ők már csak ilyenek! Szó sincs erről! A macskák ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem éjszakai lények, hanem krepuszkuláris állatok. Ez pedig azt jelenti, hogy a legakítvabb időszakaik alkonyatkor és hajnalban vannak. Sovány vigasz, de ezzel meg kell tanulnod együtt élni. Nézd onnan, hogy kedvenced egészséges és tele van energiával, aminél többet nem nagyon kívánhat egy gazdi.

Itt nem mehetsz át!

A macskák megvédik a területük a fenyegetésektől. Ők is territoriális állatok, úgy, mint például a papagájfélék vagy a kutyák. Ezért alakulhatott ki az a sztereotípia is, hogy a macska a házhoz ragaszkodik és nem az emberhez. Ebben van némi igazság, de nem fedi le teljesen a valóságot. A legújabb kutatások már bizonyítják, hogy a macskák a játék és az étel helyett is inkább a kedvenc személyükkel töltött időt preferálják; ugyanakkor a ház és a saját területük sokkal fontosabb szerepet játszik az életükben, mint például a kutyákéban. Az ebek is territoriális állatok, és meg is védik a területüket, de sok esetben ez a terület arra a helyre koncentrálódik, ahol a gazdi is van.

Ha a cicus hozzádörgölőzik a betoppanó vendégekhez, a bútorokhoz és a családtagokhoz, azzal megjelöl az illatával, ami azt jelenti, hogy ezeket a tárgyakat és az embereket is a sajátjának tekinti és ezt a vetélytársaknak is érezniük kell.

A tökéletes vadászok nem pazarolják el a tehetségüket

Ezek a bajszos kis vadászok az állatvilág legsikeresebb és leghatékonyabb ragadozói. Igen, még úgy is, hogy napi 18 órát is képesek szunyálással tölteni. Mivel a benti cicák egyedül ritkábban tudják kiélni ezt az ösztönüket, nagyon fontos, hogy sokat játssz velük olyan játékokat, amik garantálják, hogy nem rozsdásodik be a gyilkolószerszámuk.

Ha kijárhat a cicád és rendszeresen ajándékokat hoz neked, azt vedd a lehető legnagyobb megtiszteltetésnek. Te biztosítod számára az eleséget és a veszélytelen lakhatást, ő pedig cserébe ajándékokat hoz neked és ápolni, gondozni fog érdes kis nyelvével. Ha így közeledik hozzád, biztos lehetsz benne, hogy szoros köteléket ápoltok.

Itt a cica, hol a cica

Ha úgy tűnik, hogy a cicád rendszeresen elbújik a kanapé alá, a konyha- vagy gardróbszekrénybe, a szennyestartóba és különböző, lehetetlenül apró és szűk helyekre, az egy természetes jelenség. Minél kisebb a hely, annál valószínűbb, hogy tartja a cicák számára oly értékes hőt, és biztonságot nyújt a támadásoktól.

Akkor is elbújnak, ha úgy érzik, betegek vagy megsérültek. Ez a technika ugyanis lehetőséget nyújtott nekik a vadonban arra, hogy regenerálódjanak zavartalanul, mielőtt újra szembe kellene nézniük a külvilággal. Általában ez egy teljesen normális jelenség, ám ha azt veszed észre, hogy cicád több időt tölt előled elbújva, mint veled, akkor mindenképpen érdemes elvinni az állatorvoshoz.

A puha, rózsaszín tappancsok életet mentenek

Valószínűleg mindenki tudja, hogy a macskák a talpukra esnek, ha kiesnek valahonnan, vagy leejtik őket. De ez a kijelentés azért felvet néhány kérdést is.

A tudományos nyelvben azt az eszközt, ami a levegőben való manőverezést és a pontos leérkezést garantálja, giroszkópnak hívják. A cicáknál ez a fülben található. Ennek a kis szerkezetnek a működését támogatja még a hosszú farok is. A cica-girszkóp zsenialitását mi sem bizonyítja jobban, mint a New York-i Sabrina története, aki harminckét emelet magasságból zuhant ki. Miután az állatorvos kezelte az összeesett tüdejét és a néhány törött fogát, két nap múlva haza is térhetett a kórházból.

Sabrina története a kutatókat is elgondolkodtatta; több mint száz macskán végeztek kísérleteket, amelyek meglepő eredményeket hoztak. Kettő, vagy maximum hét emelet magasságból a macskák tényleg a talpukra estek, ám efölött az érkezés már inkább a hasukra történt. Hasonlóan helyezkedtek el a levegőben esés közben, mint az ejtőernyősök. Természetesen ennek a technikának is megvan a maga előnye és hátránya is. A hátrányok között van az összeesett tüdő, egyéb belsőszervi traumák vagy törött bordák, de a lábtörés esélye így minimalizálódik. Az állatvilágban, ha a saját lábadon tudsz elsétálni a baleset vagy összetűzés helyszínéről, több esélyed van egy eldugott helyen regenerálni az esetleges sérüléseidet. (Itt egy újabb kapcsolat az ösztönök között. A szemünk előtt épül fel egy csúcsragadozó!)

Ha nagyon egyszerűen akarjuk leírni, mi is történik egy ilyen zuhanás közben, akkor azt így tudjuk megtenni: a test eleinte egyre gyorsabban zuhan a gravitáció miatt, míg el nem érkezik körülbelül öt emelet magasságig; ekkor eléri állandó végsebességét. Szőrös barátunk ezen a ponton szabadesésben van, így már nem gyorsul és nem érzi a gravitáció húzását sem. A kutatók tehát úgy gondolják, hogy a kettő, maximum hét emelet magasságból zuhanó Macskusz Házikusznak nincs elég ideje, hogy elérje a végsebességet, így csak arra van lehetősége, hogy a lábával fölkészüljön a becsapódásra. Azonban hét emeletnél magasabb esésnél, amint elérik a végsebességet, ellazítják a testüket, és bekapcsol az ejtőernyős robotpilóta program. A konklúzió tehát az, hogy ugyan nem esnek mindig a talpukra, de elképesztően magas helyekről való kizuhanást is képesek túlélni.

Szobatisztán jönnek a világra

Az egyik legérdekesebb dolog, amit macskákkal kapcsolatban megtanultunk, hogy nem szükséges őket az illemhelyre szoktatni, ugyanis ösztönösen használják az alomtálcát. Sőt, a legtöbb cica alaposan el is fedi a bizonyítékot. Ennek az az oka, hogy a vadonban élő macskáknak el kellett rejteniük a nyomaikat, nehogy rájuk bukkanjon a többi ragadozó. Így otthon is hamar megtalálják azt a helyet, ahol valamennyire rejtve maradnak, míg az árulkodó jeleket valamilyen puha anyaggal be tudják fedni.

Ezért különösen fontos, hogy a cicus vécézési körülményei rendben legyenek, ugyanis ezáltal biztonságban érzi magát. Ebben a cikkben mindent összeszedtünk, amit tudnod érdemes a macskaalomról.

Khh, khh, khh: szőrgolyó

Érdes, dörzspapírhoz hasonló textúrájú nyelvük lehetővé teszi számukra, hogy megszabaduljanak a felesleges szőrzettől és szennyeződésektől. A legtöbb szőrszál, amely az emésztőrendszerbe kerül, probléma nélkül áthalad rajtuk, azonban, ha valamiért ez a gyomorban marad, összetapad, és szőrgolyókat képez, amit macska aztán felköhög. Ez egy teljesen természetes jelenség. A legtöbb cica probléma nélkül kezeli ezt a helyzetet, míg másoknak speciális tápra van szükségük a szőrhullás csökkentésére. Ha hosszú szőrű a kedvenced, akkor a gubancolódás mellett emiatt is nagyon fontos a rendszeres kefélés, de kozmetikushoz is eljárhattok, ha ez túl sok időt és energiát kíván meg tőled.

Karmolás, kaparás: olyan ez a gazdinak, mint a táblán végighúzott körmök

Elismerjük, embert próbáló érzés túllendülni azon, ha a macska a karmait a bútorokon élesíti, ám megbüntetni nem szabad érte. A kaparás egy ösztönös cselekvés, amely a karmok élezésére és a rendkívül ruganyos és hajlékony test nyújtóztatására jön létre.

Ha nincs otthon kaparófa, akkor mindenképpen szerezz be egyet! Ha van, de nem használja, akkor érdemes ezen szempontok szerint megvizsgálni: elég magas, hogy nyújtózhasson is rajta és elég stabil-e ahhoz, hogy a macskának ne kelljen attól tartania, hogy ráborul vagy megüti vele magát? Ha úgy látod, ezek rendben vannak, de még mindig nem használja, érdemes lehet kipróbálni a macskamentát vagy a macskementa spray-t, hogy vonzóbb legyen számára.

beteg a macska betegség betegség tünetei éjszakai aktivitás elbújik a macska kaparófa kozmetikus krepuszkuláris állat macska éjszakai állat macska ösztön macska szőrápolás probléma a kaparászással ragadozó ösztön szobatiszta macska talpára esik a macska territoriális állat vadászat vadászik a macska vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!