hirdetés

Cicád gyakran ébreszt fel éjjel? Utánajártunk, tényleg éjszakai állatok-e a macskák

Ferenczi Deborah

2022. július 30 - Képek: Getty Images Hungary

Észrevetted már, hogy a macskád a nap jelentős részét alvással tölti? Azonban estefelé sok esetben bepörög, játszani akar, és különösen éber lesz? Vajon ennek pontosan mi lehet az oka? A macskák éjszakai állatok? Az alábbiakban ennek a kérdésnek járunk utána.

hirdetés

A macskák hajlamosak napközben szinte meg sem mozdulni. Leginkább a napnak ezt az időszakát pihenéssel töltik. Azonban, amint beáll a sötétség, feltűnően éberek lesznek. Utánajártunk annak, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy a macska éjszakai állat?

Számos különböző jel utal arra, hogy macskád kifejezetten preferálja az éjszakai életmódot. Sok esetben ilyenkor már te alszol, így csak következtetni tudsz arra, hogy a cicád éppen aktív tevékenységet folytat. Erre utaló jel lehet, ha folyamatosan hallod, ahogyan járkál, esetleg hangosan nyávog, sőt gyakori jelenség, hogy ilyenkor lelök tárgyakat a polcról, szekrényről. Előfordulhat az is, hogy ilyenkor akar vadászni, ezért, csak annyit hallasz, hogy futkározik a nappaliban. De az is lehet, hogy minden erejével azon van, hogy felébresszen téged, ezért nyávog az ajtóban, felugrál rád, nyalogat és hasonló dolgokat művel, amivel az a célja, hogy felébresszen téged. Általában ezek az éjszakai kalandok a gazdik számára zavaróak, hiszen megnehezítik az alvást.

Miről árulkodik a cicád testbeszéde?

Ahhoz, hogy pontosan megértsd, mi zajlik a cicádban, fontos, hogy tanulmányozd a testbeszédét. Jellemző lehet ilyenkor, hogy kifejezetten éber az állat. Erre utaló jel lehet az élettel teli tekintet, a nagy, csillogó szem, a kihegyezett fülek, és a szinte vadászatra kész testtartás. Továbbá erről árulkodhat a cica farkának a mozgása is. Abban az esetben, ha a macskád egész nap csak alszik, akkor szinte teljesen biztos lehetsz abban, hogy egész éjjel ébren lesz.

A macskák éjszakai állatok?

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ilyen aktívak a macskák éjszaka, akkor vajon éjszakai állatok? A válasz erre a felvetésre az, hogy nem éjszakai állatok, annak ellenére, hogy valóban hajnalban és alkonyatkor a legéberebbek. Ellentétben azokkal az igazán éjszakai állatokkal, amelyek egész nap alszanak, és csak éjszaka aktívak, a macskák valójában krepuszkulárisak, ami azt jelenti, hogy hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak, de napközben is folytatnak tevékenységet, így nem lehet őket teljesen besorolni az éjszakai állat kategóriájába. Ennek az oka az, hogy a házi cicák ősei, a vadmacskák a legtöbb vadászatot kora reggel és a nap utolsó óráiban végzik el.

Mennyit alszanak a macskák?

A macskák naponta körülbelül 12-16 órát alszanak, de bizonyos esetekben akár napi 20 órát is képesek lustálkodni. Azonban az ő esetükben az alvást nem úgy kell elképzelni, mint az embereknél, akik mélyen alszanak és viszonylag hosszabbakat. A cicák inkább sokszor alszanak keveset, így napközben is gyakran éberek. Ennek az oka pedig abban keresendő, hogy a cicák ösztönösen energiát spórolnak annak érdekében, hogy ha vadászatra kerülne a sor, akkor készen álljanak arra. Annak ellenére, hogy mára már nem szükséges vadászniuk a háztartásokban élő cicáknak, az ösztöneik még ugyanúgy működnek.

Milyen okai lehetnek még annak, hogy éberebbek a macskák éjjel?

Tudtad, hogy egy bizonyos szinten te is tehetsz arról, hogy a cicád aktívabb az éjszakai órákban, mint a nappaliakban? Nos, gondolj csak arra, hogy amennyiben te napközben dolgozol, a cicád egész nap egyedül van otthon, és vélhetően unatkozik emiatt. Azonban, mikor este hazaérkezel már fáradtan, ő akkor fog igazán bepörögni, és ezt az időszakot tekintheti játékidőnek. Hiszen ilyenkor tud igazán időt tölteni veled. Továbbá, miután nappal pihen, így nincsen oka éjszaka fáradtnak lennie.

Hogyan lehet rászoktatni a macskát, hogy aludjon éjszaka?

Miután elsősorban az alkonyati, illetve a hajnali órákban aktívak a cicák, így teljesen nem fogod tudni kiküszöbölni azt, hogy egész éjjel aludjon kedvenced. Azonban adunk egy két tippet, amivel csökkentheted az éjszakai aktivitást.

  • Gondoskodj arról, hogy lefáradjon napközben, adj neki játékokat vagy te játssz vele, így elfárad estére, és nagyobb eséllyel fog aludni.
  • Elalvás előtt játssz vele, így mire te ágyba bújsz, ő is le fog fáradni.
  • Közvetlen lefekvés előtt etesd meg.
  • Az ivartalanított nőstény macskák sok esetben hangosabbak éjszaka, így az ivartanítással ezt kiküszöbölheted.
  • Soha semmi esetre se jutalmazd azt, ha felkelt éjszaka vagy hangoskodik, vedd figyelmen kívül ezt a viselkedést.

Amennyiben ezeket a tippeket megpróbálod belecsempészni a mindennapjaidba, akkor nagy esélyed van arra, hogy kis idő elteltével a macskád hozzá szokjon az új napi rutinjához, és így nem kelt fel többet éjszaka.

aktív a macska alszik a macska alvás élet macska alvási szokások macska éjszakai állat
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink