hirdetés

Tényleg mindig a talpukra esnek a macskák? Utánajártunk, mitől ilyen ügyesek!

Ferenczi Deborah

2022. június 26 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyosan te is számtalan videót láttál már arról, hogy a macskák minden fizikai törvénnyel dacolva, a legkülönösebb esések középpete talpukra érkeznek, akármilyen magasról is zuhantak le. Vajon igaz az állítás, hogy a macskák mindig a talpukra esnek? Vagy ez csak egy legenda? Az alábbiakban ennek a kérdésnek jártunk utána.

hirdetés

Nos, bármennyire is meglepő, és egyben illúzióromboló a válasz, nem, a macskák valójában nem mindig landolnak a lábukon. Ez számos tényezőtől függ, mint például a cica testsúlya, koordinációs képessége, ügyessége. Ennek tekintetében nem lehet konkrétan kijelenteni, hogy minden macska, minden esetben a lábára érkezik.

Hogyan képesek a cicák a talpukra esni?

A tudósok az 1800-as évek eleje óta tanulmányozzák ezt a jelenséget. A macska azon képességét, hogy zuhanás közben megforduljon, így a lábán landoljon, kiegyenlítő reflexnek nevezik. Fontos tudni, hogy ez náluk nem egy veleszületett képesség, hanem fokozatosan, a fejlődésük során alakul ki. Egyes kiscicák már 3 hetes korukban is képesek erre. Egy tanulmány megállapította azt, hogy még a vak egyedek is képesek erre a reflexre, így eséseik során ők is nagyrészt lábukra érkeznek. Ennek az oka abban rejlik, hogy a vesztibuláris rendszerhez kötődik ez a folyamat, és nem a látáshoz. Ez segít a macskáknak egyensúlyban maradni, még a zuhanások közben is.

A vesztibuláris rendszer

A vesztibuláris rendszernek két fő alkotó elme van:

  • amely a belső fülben található,
  • és amely a gerincvelő tetején található.

Ez az úgynevezett vesztibuláris apparátus folyadékot és speciális receptorokat tartalmaz, amelyek a medullához, vagyis a velőhöz vezető idegekhez kapcsolódnak. Amikor egy macska elfordítja a fejét, a folyadék elmozdul a belső fülében. A vesztibuláris apparátus receptorai felfogják ezt a helyzetváltozást, és jeleket küldenek az agynak, tudatva ezzel, hogy a fej milyen irányba mozog. Tehát, amikor egy macska ugrik vagy zuhan, a vesztibuláris apparátus arra utasítja az agyat, hogy a test elfordulásával, a mancsok összehúzásával és kinyújtásával, valamint a farkának forgatásával kompenzálja a helyzetváltozást.

Nem a macskák az egyetlen állatok, amelyeknél ez a reflex kifejlődött. Tengerimalacok, nyulak és még néhány főemlős is képes arra, hogy az esetek jelentős százalékában talpra érkezzen. Ez reflex azonban más fajoknál eltérően működik.

Mikor nem érkeznek talpukra a macskák?

Annak az okai, hogy nem talpra esik a macska, a következők lehetnek:

  • túlsúly, hiszen nem tudnak elég gyorsan mozogni ahhoz, hogy elforduljanak
  • ízületi gyulladás
  • koordinációs problémák
  • túl magas vagy túl alacsony helyről való leugrás, leesés

Annak ellenére, hogy talpukra érkeznek, szenvedhetnek sérüléseket

Fontos tudni, hogy annak ellenére, hogy a macskák nagy százalékban az esés következtében a talpukra esnek, mégis súlyos sérüléseket szenvedhetnek, ha jelentős magasságból ugranak vagy zuhannak le. Éppen ezért ajánlatos, főleg ha többemeletes házban élsz, zárva tartani az ablakokat, vagy macskahálót felszerelni az olyan nyílt területekre, mint például az erkély. De fontos megemlíteni, hogy az is problémát okozhat, ha a cica nem elég magasról ugrik. Ilyenkor ugyanis nincs ideje arra, hogy felvegye a megfelelő pozíciót.

aktív a macska élet leesik a macska macska talpra esik macska ugrik ugrás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink