hirdetés

Mire jó a macskamenta? Tényleg egészséges, ha a cicák elkábulnak tőle?

Hangai Lilla

2022. szeptember 19 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbben valószínűleg hallottak már a macskafűről, de talán nem mindenki van egészen tisztában ennek a különleges gyógynövénynek a tudományos hátterével. Hogyan is hat tulajdonképpen a cicák hangulatára és viselkedésére? Erről rántjuk le mai cikkünkben azt a bizonyos leplet. Érdekes lesz, figyelj!

hirdetés

A gyöngymenta vagy más néven illatos macskamenta egy kifejezetten dekoratív, lila virágú, illatos növény a mentafélék családjából. Leveléből teát készítenek, virágát köhögéscsillapításra is használják, és nem mellékesen a legtöbb cica megállíthatatlanul a földi macskamennyországba repül tőle. Jogosan merül hát fel benned a kérdés, hogy ha ilyen intenzív hatása van, egészséges-e, érdemes-e használnotok, és ha igen, mik lehetnek az előnyei.

Milyen hatással van egészen pontosan a bársonytappancsúakra?

A cicáknak van egy nagyon különleges hatodik érzékszerve – nem, most nem arra gondolunk, amivel a túlvilági lényeket érzékelik –, az úgynevezett vomeronazális szerv, vagy ha úgy jobban tetszik, Jacobson-szerv. Ez a járulékos szaglószerv kifejezetten ritka az állatvilágban és a száj tetején helyezkedik el. Lehetővé teszi, hogy az orrban és a szájban összegyűlt illatok közvetlenül az agyba kerüljenek feldolgozásra.

Amikor ez a mirigy és a macskamentában található nepetalakton elnevezésű vegyület találkoznak, a cicáknál azonnal viselkedési változásokat idéznek elő. Hasonlóan kezdenek viselkedni, mint a nőstények a tüzelés időszaka alatt. Ellazulnak, boldognak tűnnek, és csak úgy árad belőlük a szeretet és a játékosság. (Némely fajtánál megfigyelhető agresszív viselkedés is.) A nepetalakton ugyanis a macsakfélék nemi hormonjait imitálja. Szóval, mondjuk ki nyugodtan, beállnak tőle.

Azoknál a macskáknál, akiknél pozitív hatások lépnek fel a macskamenta használata közben, az állatorvosok kifejezetten javasolják a használatát. Nemcsak a mindennapos élvezetek miatt érdemes használni, de a szeparációs szorongástól szenvedő állatoknak igazi megváltás lehet ez az illatos kis gyógynövény.

Hogyan használd?

Azzal a lehetőséggel azonban számolnod kell, hogy nem fog működni a catnip. A tudományos vizsgálatok szerint körülbelül a cicák 60%-ánál vált ki reakciót, amit a genetika határoz meg.

A macskamenta, mint a legtöbb gyógynövény, idővel veszíthet az erősségéből, így azt javasoljuk, hogy mindenképpen hűvös, száraz helyen tartsd, légmentesen zárható dobozban.

A hatása minden egyednél változhat, de átlagosan 10 percig tart a bódult állapot, majd 30 percet kell várniuk, hogy újra a hatása alá kerülhessenek. Kölykökre sem ártalmas, de a tapasztalat szerint 6 hónapos-1 éves koruk előtt ritkán fogékonyak a mámorra.

A macskamenta többféle formában kapható; bátran kísérletezzetek velük. Tapasztaljátok ki, hogy mely verzió használata a legkényelmesebb, mit élvez igazán kedvenced. Termesztheted a növényt otthon is, hiszen egy kifejezetten kevés törődést igénylő fajtáról van szó.

Sokan esküsznek az egyszerű, szárított, minden csicsától mentes változatra, de lehet már kapni spray vagy buborékfújó változatban is. A mi kedvenceink a macskamentával töltött játékok.

Esetleges mellékhatások

Ha úgy látod, hogy cicád hajlamos lenyelni izgatottságában a füvet, érdemesebb a spray változatot használni, ugyanis hashajtó hatása is van a növénynek. Kis mennyiség lenyelése esetén pánikra semmi ok, még jót is tesz az emésztésnek.

Bár alapvetően egy biztonságos és hasznos növényről van szó, mégis azt javasoljuk, hogy ha kétségeid támadnak, vagy csak szeretnél teljesen biztosra menni, konzultálj az állatorvossal. A jóból is megárt a sok, így a jól átgondolt, mértékletes fogyasztás a mérvadó ebben az esetben is.

ápolás catnip egészség gyógynövény macska ápolása macskamenta szeparációs szorongás vomeronazális szerv
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink