hirdetés

A te macskád is állandóan alszik? Ennyi a normális idő, amennyit egy cica alvással tölt

Ferenczi Deborah

2022. június 5 - Képek: Getty Images Hungary

Neked is úgy tűnik, hogy a macskád egész nap csak alszik? Amennyiben te is azt tapasztalod, hogy kedvenced az esetek igencsak nagy százalékában lustálkodik, akkor felmerülhet benned a kérdés, hogy mennyi idő a normális, amit egy cica pihenéssel tölthet? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

hirdetés

A macskák minden bizonnyal szeretnek aludni, némelyikük akár napi 20 órát is képes szunyókálással tölteni. Önmagában az, hogy a cicád az idejét alvással tölti, nem jelenti, hogy lusta, vagy hogy bármi baja lenne. Sokkal inkább a vadon élő őseikre vezethető vissza ennek az oka.

Miért alszanak ennyit a macskák?

Ennek az alapvető oka az, hogy a macskák ösztönös módon energiát spórolnak annak érdekében, hogy ha vadászatra kerülne a sor, akkor maximálisan készen álljanak az adott helyzetre. Annak ellenére, hogy mára már nem szükséges vadászniuk a háztartásokban élő cicáknak, az ösztöneik még ugyanúgy működnek. A macska természetes ösztönének biztosítania kell, hogy az állat mindig készen álljon a következő étkezésre, és ehhez összegyűjtse a megfelelő energiaszintet.

Továbbá fontos tudni, hogy a cicák hajnalban és alkonyatkor aktívak, viszont napközben kevésbé. Ezért is érzékelheted azt, hogy folyamatosan alszik az állat. Emellett alvásciklusuk is teljesen eltér az emberétől, ugyanis a cicák a nap folyamán többször is képesek álomba merülni, ám ilyenkor nem mélyen alszanak, hanem 20-30 perces pihenőket tartanak. Ez biztosítja azt, hogy annak ellenére, hogy alszanak, éber állapotban legyenek ahhoz, hogy észleljék a potenciális ragadozókat vagy a zsákmányt.

Vajon túl sokat alszik a macskám?

Egy átlagos macska napi 15 és 20 órát tölt alvással. Ha ez több, az sem ad okot aggodalomra. Ugyanis esetükben nincsen olyan, hogy egy meghatározott számú alvásóra szükséges az egészséghez. Így nincs ok a rémületre, akkor sem, ha cicád egész nap csak alszik. Ugyanakkor elengedhetetlenül fontos, hogy ismerd meg kedvenced egyéni alvási szokásait, ugyanis kizárólag így fogod tudni észrevenni azt, ha valami nincs rendben. Ha macskád hirtelen sokkal többet vagy kevesebbet kezd aludni, akkor komoly egészségügyi probléma állhat a háttérben. Ebben az esetben feltétlen vidd el állatorvosi ellenőrzésre.

Éjszakai zavarok a macskák esetében

Azt is érdemes megemlíteni, hogy egyes macskák úgy alakíthatják alvási szokásaikat, hogy jobban igazodjanak azok hozzád. Amennyiben imádja a gazdi társaságát, előfordulhat, hogy úgy alakítja az alvási rutinját, hogy a természetes mechanizmustól eltérően az meglehetősen hasonlítson a tiedre. Ezt egyébként valamelyest te is befolyásolhatod azzal, hogy például bármilyen erőszakosan is próbál felébreszteni hajnalban, teljesen figyelmen kívül hagyod, és nem kelsz fel hozzá.

Továbbá érdemes lehet több időt tölteni a macskával napközben, ezzel is ösztönözve arra, hogy inkább napközben legyen aktív. Ezentúl hasznos tipp lehet, hogy ha nem sokkal lefekvés előtt eteted meg, akkor csökkentheted annak esélyét, hogy éjszaka felébresszen, hogy ételt kérjen. De nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy minden ütemterv-módosításnak fokozatosan kell megtörténnie. Ezért mindenképp hagyj időt cicádnak az alkalmazkodásra.

Dolgok, amik befolyásolják a macska alvási szokásait

Az egyik kulcsfontosságú szempont az, hogy macskád mennyi fizikai és mentális stimulációt napközben. A sok játék és fizikai aktivitás segít abban, hogy kedvenced boldog és egészséges maradjon, valamint ezáltal könnyebben is alszik el. Ha nem kap elegendő stimulációt napközben, akkor nagyobb esély van arra, hogy túl sokat fog aludni, már csak az unatkozás okán is. Fontos tudni, hogy az életkor előrehaladtával a macska napi alvásának mennyisége is változik. Például serdülőkorukra kifejezetten aktívak, ilyenkor jellemzően kevesebbet alszanak. Majd a kor előrehaladtával újra elkezdenek egyre több időt pihenéssel tölteni.

Végül, de nem utolsósorban az időjárás befolyásolhatja macskád alvási szokásait. Ugyanis borongós, hideg és nedves napokon sokkal többet alszanak a cicák, mint napos, meleg időben. Összegzésképpen teljesen normálisnak bizonyul a macskák esetében az, ha akár még egy teljes napot is átalszanak.

aktív a macska alszik a macska alvás éjszakai aktivitás macska alvási szokások
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink