6 ok, amiért érdemes cicádat már a kezdetektől kozmetikushoz vinni: nem csak úri hóbort, óriásit javulhat az életminősége

Hangai Lilla, 2022. október 4 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb cicatulajdonos a legjobb szándéka ellenére sem gondol arra, hogy kozmetikushoz vigye a macskáját. Valószínűleg úgy gondolkodnak, hogy mivel kedvenceik naponta órákat töltenek önmaguk ápolásával, semmi szükség nincs rá. A tapasztalatok azonban mást mutatnak. Legfőképp a hosszú szőrű és az idős szobatigrisek esetében.

This post is also available in: English

Az ápolt cica ugyanis nem csak a tiszta szőrzetet foglalja magába. Egy kozmetikus teljes körűellátást nyújt, aminek része a fürdetés, szárítás, fésülés, karomvágás, fül- és szemtisztítás és a bundaigazítás (nyírás) is. A műveletek pedig egy olyan ember keze által kerülnek végrehajtásra, akinek valószínűleg több éves tapasztalata van a témában, így a folyamat gyorsan és biztonságosan lezajlik.

1. A szőrgolyó kérdés

Mint azt biztosan tudod, a mosakodás során a cicák elég sok szőrt le is nyelnek, amit később, ha minden jól megy, szőrgolyók formájában felköhögnek. Ám különösen a hosszú és a dús szőrű macskák esetében előfordulhat, hogy ezek a szőrszálak lerakódásokat okoznak. A rendszeres, szakember által végzett ápolás csökkenti ennek a kockázatát is.

2. Tiszta szőr, tiszta bőr

A cicák rendkívül tiszta lények, így kiemelten fontos számukra a makulátlan test és a környezet is. Az egészséges bunda fényes, sima és alatta a bőr is tiszta. A rendszeres fürdetéssel és szőrápolással nem csupán tiszta lesz a cicus, de a bőre is egészséges marad. Ezáltal elkerülhetők a a rendkívül sok gondot okozó bőrbetegségek és a korpa is.

3. Egyre könnyebb és könnyebb lesz

Ha már kisebb korától kezdve rendszeres eljártok a kozmetikushoz, a folyamat egyre egyszerűbbé válik. Ha profi környezetben, egy szakember végzi el lépéseket, biztos lehetsz benne, hogy gyorsan és fájdalommentesen zajlik le a folyamat, a cicát pedig annyira kevés stressz éri majd, amennyire csak lehetséges.

Ha pedig később valamilyen oknál fogva egy-egy alkalommal neked kell elvégezni a rutint, sokkal könnyebb dolgod lesz.

4. Segítség az idős és beteg cicák számára

Teljesen természetes, hogy az idősödő vagy a beteg cicáknak sem annyi kedvük, sem annyi erejük nincs önmaguk tisztántartására, mint korábban. Ráadásul ha nem lenne elég az öregedés és a betegség okozta fájdalmak és kellemetlenségek kezelése, még a tisztaság is problémát jelent majd számukra.

Az összegubancolódott szőrcsomók nemcsak zilálttá teszik a cica külsejét, de fájdalmasak is. Pontosan olyan érzés, mint amikor a hajadban kialakul egy nagy csomó és az elkezdi húzni a fejbőröd.

5. Csomók, paraziták és sebek felfedezése

A rendszerese kozmetikushoz járás azt is lehetővé teszi, hogy szakavatott kezek ellenőrizzék a cicus egészségügyi állapotát. Ez ugyan nem váltja ki a rendszeres állatorvosi viziteket, de segít abban, hogy bármilyen csomót, elváltozást vagy élősködőt időben felfedezzetek.

Az alábbi angol nyelvű videóban láthatod egy cica kozmetikázását:

6. Támogatja és kiegészíti a vedlés folyamatát

Még a leglelkesebb macskarajongók is bevallják, hogy a vedlés időszaka alatt a macskaszőr az ember agyára tud menni. A kozmetikus alaposan kifésüli speciális kefékkel a szőrt, így olyan sok felesleges száltól szabadul meg egy alkalommal, amit lehet, hogy te egy hét alatt sem tudnál eltávolítani kedvencedről.

Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy ez kiváltja az otthoni fésülést, egyszerűen csak hatalmas segítség lehet, főként a hosszú szőrű fajták ápolásánál.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon