hirdetés

A macskák 5 furcsa étkezési szokása: ezért szeretnek játszani az étellel

Ferenczi Deborah

2022. március 31 - Képek: Getty Images Hungary

Nyilvánvalóan nekünk, embereknek is számos különleges étkezési szokásunk van. Ám meglepő módon nincsenek ezzel másképp a macskák sem, ugyanis ők is nagyon specifikus igényekkel rendelkeznek. De vajon mi állhat ezeknek a szokatlan étkezési szokásoknak a hátterében?

hirdetés

Dr. Sarah Gorman, a Boston Animal Hospital munkatársa úgy gondolja, hogy a macskák meglehetősen körülményes étkezési szokásai mögött egyaránt vannak jelen az örökölt ösztönök és a tanult viselkedésformák. Ezek együtteséből alakulnak ki a cica egyéni étkezési szokásai.

Egyedi-e a macskák ízlése?

Dr. Ryane E. Englar, a Kansas Állami Egyetem adjunktusa és klinikai oktatási koordinátora hasonlóképpen vélekedik az étkezési szokások felől. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy ezek a berögzülések magukban foglalhatják a személyes ízlést is, amely az emberekhez hasonlóan macskánként eltérő. Mégis, ha a normális sémát akarjuk vizsgálni, akkor a tudományhoz kell visszanyúlni. Gorman úgy gondolja, hogy elsősorban a vadon élő macskapopulációkat kell tanulmányozni ahhoz, hogy megérthessük azt, hogy miként alakultak ki ezek a viselkedésmódok. Ilyenek lehetnek például azok, hogy szeretnek egyedül enni, vagy hogy szeretik becserkészni az ételt, illetve az is, hogy kizárólag az utódokkal hajlandóak megosztani azt. Ezenfelül az étel hőmérséklete is kardinális kérdés lehet. Például vadon élő társaik is frissen fogyasztják el az ételt, amint becserkészték azt. Mivel a macskák étkezési szokásai a természetes és a tanult viselkedés kombinációjának az eredményei, így a kölyökkorban való étkezés nagy szerepet játszik abban, hogy felnőttként mit esznek és mit nem.

eszik

A szakértők úgy tartják, hogy egy macska étkezési szokásait sok mindenben az határozza meg, hogy mit láttak az anyjuktól, és mit ettek kiscicaként. „Az állatgyógyászatban nagy a törekvés, hogy a kiscicákat mindenféle állagú étellel és konzervvel etessék, hogy megtudják, hogy a táplálék sokféle formát ölthet.” – nyilatkozta Gorman. „Ha egy macska kölyökkorában csak konzervet evett, és azt felnőttként szárazeledelre cseréljük, jó eséllyel csak bámulni fogja az ételt.”

Az általános viselkedés minták étkezésnél

Attól függetlenül, hogy minden macskának teljesen egyedi szokásai lehetnek az étkezést illetően, összeszedtük a leggyakoribb 5 viselkedésformát, ami jellemző lehet rájuk.

Falánkság

Elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy elegendő ételt adsz- e a macskának, és nem azért falja-e fel olyan gyorsan az ételt, mert kevésszer kap enni. Továbbá ezt azért is teheti, hogy védelmezze táplálékát az arra leselkedő veszélyektől, tehát más háziállatoktól vagy esetleg a környéken élő macskáktól. Abban az esetben, ha a cicád torkos, akkor Gorman azt javasolja, hogy fektess be egy automata etetőbe, amely naponta néhányszor, csak egy kis táplálékot adagol. Vagy olyan játékokba, amelyek lehetővé teszik a macskák számára, hogy utánozzák a vadonban tanúsított vadászatot, ezzel több energiát fektetve az étel megszerzésébe.

Játék az ételükkel

Előfordulhat, hogy azt veszed észre, hogy cicád játszik az ételével. Ennek oka a természetes vadászösztönére vezethető vissza, illetve arra, hogy számára fontos a táplálék becserkészése, illetve elejtése. Ebből az okból kifolyólag gyakran játszanak az ételükkel a cicák.

Csak egyedül étkezik

Egyes cicák kizárólag akkor esznek, ha egyedül vannak, távol a zavaró tényezőktől. Ez abból adódik, hogy ugyan ragadozók, de nem állnak a tápláléklánc csúcsán, így mindig figyelniük kell arra, hogy nehogy elvegyék tőlük az ételt a nagyobb állatok. Ez pedig ösztönösen arra kényszerítheti a macskákat, hogy csendben és egyedül egyenek, távol a fenyegető környezettől, vagy olyan biztonságos helyen, ahol jól érzik magukat.

Trófeák begyűjtése

Ha van egy macskád, aki kijárkálhat a szabadba, akkor valószínűleg ismered azt a jelenséget, amikor egerek, vakondok és más kisállatok tetemeit hagyja maga után az udvaron. Ennek az oka az, hogy a cicák nem hagyják abba a vadászatot abban az esetben sem, ha jóllaknak. Ugyanis, ha elkapnak valamit, de nem éhesek, akkor elrejtik valahol a zsákmányt, hogy később visszatérjenek hozzá.

Nem eszik

Ha macskád hirtelen nem hajlandó enni, Englar szerint először mérlegelned kell az étrendjében bekövetkezett változásokat. Amikor megváltoztatják az eledelüket, a kevésbé magabiztos macskák aggódhatnak és stresszesek lehetnek. A stressz hatására pedig abbahagyják az evést. Ha azonban macskád táplálékában vagy a környezetében semmi sem változott, a lehető leghamarabb menj el az állatorvoshoz, ugyanis akár súlyos betegség is állhat a háttérben.

élet etetés furcsa étkezési szokások macska macska eszik macska etetése macska étkezése
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink