hirdetés

Így kommunikál a macskád a farkával: tudtad, hogy egészen másképpen jeleznek, mint a kutyák?

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 26 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák rendkívül sokféleképpen fejezik ki magukat, hiszen igencsak széles skáláját használják a testbeszédnek. Azonban nem feltétlen könnyű megfejteni azt, hogy mikor mit szeretnének, ugyanis nem gyakorlott gazdiknak (de még néha nekik is) félreérthető lehet a cica metakommunikációja. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a farok mennyi mindenről árulkodhat bizonyos helyzetekben.

hirdetés

A tudósok szerint a háziasított macskák ősei leginkább a magukból kibocsátott illatokkal kommunikáltak. Azonban, ahogyan egyre közelebb kerültek egymáshoz, illetve az emberhez, megtanultak vizuális jelekkel is üzenni. Ennek számos módja van, de az egyik legkifejezőbb az állat farka, amivel előszeretettel kommunikál a cica.

Felfelé álló farok

A macskafarok-nyelv megértésének elősegítése érdekében a Southamptoni Egyetem egyik kutatója életnagyságú macskaalakokat mutatott a cicáknak. A sziluettek farkát különböző pozíciókban mutatták a bársonytalpú közönségnek. Így vizsgálták azt, hogy mely farokállásra pontosan hogyan reagálnak a macskák. A legkönnyebben értelmezhető metakommunikáció a felfelé álló farok volt, amely enyhén kérdőjel formában állt. Ez azt jelenti, hogy barátsággal közeledik az állat, illetve az üdvözlésének egyfajta jele. Ezentúl a bizalom és a szeretet egyértelmű megmutatkozása. A kísérlet azt is megállapította, hogy a macskák rendszeresen viszonozták a jeleket.

Amikor csóválja a farkát

A kutyákkal ellentétben, amikor a macska csóválja a farkát, az soha sem jelent jót. Ugyanis sokkal inkább arról árulkodik, hogy izgatott vagy éppen ideges, mintsem pozitívumokról. Minél erősebb és dinamikusabb a macska farkának mozgása, az annál hevesebb érzelmeket mutat. Tehát, ha folyamatosan gyorsan mozog a cica farka egyik oldalról a másikra, lehet érdemesebb békén hagyni az állatot, ugyanis meglehetősen feszült lehet.  

Amikor rád suhint

Amikor a macska hirtelen égnek emeli a farkát, és megpróbál megsuhintani, akkor igencsak valószínű, hogy felidegesítetted játék közben. Ilyenkor akár a vadászösztön, illetve frusztráció és harag is életre kelhet benne, melyet így próbál az értésedre adni.

A földön mozgó farok

Ezzel szemben a földön lágyan mozgó farok arra utal, hogy a macska egyáltalán nem feszült, sőt inkább kissé határozatlan. Ilyenkor az állat meglehetősen békés.

Amikor alvás közben maguk mellé tekerik

Amennyiben a cica nem kíván éppen interakciót folytatni, szorosan maga mellé tekeri a farkát. Ez arról árulkodik, hogy leginkább egy kis egyedüllétre, esetleg pihenésre vágyik, és az interakciókat kerülni kívánja.

Maga alá húzott farok

Abban az esetben, ha a cica maga alá húzza a farkát, az félelemre is utalhat. Ez kiváltképpen igaz abban az esetben, ha alapvetően is küld arra utaló jeleket, hogy fél vagy kényelmetlenül érzi magát.

Bár a macska farka kiváló támpontokat ad arra vonatkozóan, hogy mi történik a fejében, fontos észben tartani, hogy csak a farkát „olvasni” olyan, mintha csak egy-egy szót ragadnál ki egy ember mondandójából. Tehát, bár egy jelentős támpontot ad, mégsem feltétlen jelenti azt, hogy kizárólag ez alapján tudjuk értelmezni az állat viselkedését. Ennek érdekében, amikor észreveszed a farkán, hogy üzenni szeretne neked valamit, akkor minden esetben figyeld meg a teljes testbeszédét is, ugyanis a kettőből egy igazán komplex képet kaphatsz.

élet farok kommunikáció macska testbeszéde macskafarok metakommunikáció testbeszéd
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink