hirdetés

5 furcsa macskaszokás és magyarázatuk: vajon miért szeretnek folyton dagasztani?

Pócsik Judit

2022. június 19 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák nemcsak kifürkészhetetlen, misztikus és rejtélyes lényként vannak számon tartva, hanem elég gyakran ekként is viselkednek. Öt fura cicaszokásról és a miértjükről rántjuk le a leplet.

hirdetés

A macskák képesek csak igazán furcsán viselkedni! Szorgalmas dagasztó mozdulatokat végeznek a mancsukkal szinte bármilyen puhább felületen, de akár a gazdi ölében is, ha jól érzik magukat. Ha figyelemre vágynak, jó értelembe véve „lefejelnek”, azaz a gazdihoz koccantják a fejüket, vagy éppen a hátsó felüket tolják az arcába, amikor simogatják őket. Játék vagy vadászat közben papagájokat megszégyenítő módon csivitelnek, de ha mindez nem lenne elég, az éjszaka kellős közepén is tudnak úgy cikázni ide-oda a lakásban, mint a villám. Teszik mindezt látszólag megmagyarázható ok nélkül. Ami számunkra érthetetlen bolondozásnak tűnik, a viselkedéskutatók szerint mindez a macskák számára teljesen logikus dolog. Lássuk, miért is!

1. „Lefejelés”

Ez a mozdulat egyetlen macskatulajdonos számára sem ismeretlen. Az állat az irántad érzett szeretetét fejezi ki azzal, hogy a fejével hozzád dörgölőzik, vagy a fejét gyengéden hozzád koccantja. A macska teljes testén, így pofáján is apokrin mirigyek helyezkednek el, amik feromonokat termelnek. A feromon egy olyan kémiai anyag, amelynek révén a cica megjelöli, amit sajátjának tekint. Legyen szó területről, tárgyról vagy éppen a gazdiról.

A „lefejelés” tehát egy olyan gesztus, amivel a macska pozitív tartalmú visszajelzést vár a gazditól simogatás formájában. Azonban az archoz való dörgölőzés nem minden esetben a szeretet kimutatásáról szól. Az állat nyugtalanságot, félelmet is jelezhet általa, például akkor, amikor távolságtartóan viselkedik egy idegen jelenlétében, és kedvenc foteljéhez dörgölőzve jelzi neki, hogy a karosszék az övé, és jobban teszi, ha inkább máshol foglal helyet.

2. Dagasztás

Ez a macskák egyik leggyakoribb mozdulata. A cica dagasztás közben a mellső lábait ráhelyezi valamilyen puha felületre, és mancsát felváltva előre majd hátra tolja Az állat arckifejezése ilyenkor álmodozó és nyugodt. Ez a viselkedés elégedettségre utal, és a kölyökkorra vezethető vissza, amikor is a kiscicák az anyamacska pocakját masszírozzák a mancsukkal szoptatás alatt.

A kölyökkorból átvett „közel vagyok anyához, itt a tej, enni kapok” érzésre adott olyan válaszreakció ez, ami később, felnőttkorban a szeretet kifejezésébe és igénylésébe, a szociális kapcsolattartásba, a biztonságérzet ilyen módon történő kifejezésébe fordult át.

3. Dumagép

Folyamatos „csiviteléssel” jelzi a macska azt, ha vadászlázban ég, vagy ha teljesen magával ragadja a játékos kedve. A csicsergő hang és a „jekegés” csupán két hangjelzés abból a leggyakoribb hétből, amit a macska képes produkálni. Itt olvashatsz róluk bővebben. 

4. Mint akit puskából lőttek ki…

Mókás, amikor a macska egyszer csak minden különösebb ok nélkül elkezd vadul-fel-alá rohangálni, cikázni. A gazdi számára ez viselkedés furcsa lehet, azonban az állat motivációja igen egyszerű és közérthető.

Amennyiben a cica egészséges, rendszeresen ellenőrzi az állatorvos, akkor aggodalomra semmi ok, nem Carl Lewis vagy Usain Bolt babérjaira tör, csak felesleges energiáit vezeti le. Pláne akkor, ha nem kijárós, hanem csak lakásban él.

Mint minden jóból, néha a rohangálásból is megárt a sok. Ha azt látod, hogy a cica izgatottan a hátára veti magát, ide-oda csapkod a farkával vagy rángatózik, akkor ideje közbelépni, és jutalomfalattal vagy valamilyen játékkal elvonni az állat figyelmét, és kizökkenteni őt ebből a „túlpörgött” állapotból.

5. Feneket fel!

A fordított lefejeléssel is a barátságát szeretné kifejezni a macska. Ez a viselkedésforma ősi ösztön, ami még vadonélő korukból maradt fenn. A macskák üdvözlésképpen először fejükkel, később a hátsójukkal fordulnak egymás felé ismerkedés közben. Ilyenkor már sürgetné az ismerkedés befejezését, ezért emeli meg felénk a fenekét, jelezve, hogy barátként tekint a másik cicára vagy emberre.

dagasztás élet furcsa macskaviselkedés macska szokásai macska viselkedése macskaviselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink