5 furcsa macskaszokás és magyarázatuk: vajon miért szeretnek folyton dagasztani?

Pócsik Judit, 2022. június 19 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák nemcsak kifürkészhetetlen, misztikus és rejtélyes lényként vannak számon tartva, hanem elég gyakran ekként is viselkednek. Öt fura cicaszokásról és a miértjükről rántjuk le a leplet.

A macskák képesek csak igazán furcsán viselkedni! Szorgalmas dagasztó mozdulatokat végeznek a mancsukkal szinte bármilyen puhább felületen, de akár a gazdi ölében is, ha jól érzik magukat. Ha figyelemre vágynak, jó értelembe véve „lefejelnek”, azaz a gazdihoz koccantják a fejüket, vagy éppen a hátsó felüket tolják az arcába, amikor simogatják őket. Játék vagy vadászat közben papagájokat megszégyenítő módon csivitelnek, de ha mindez nem lenne elég, az éjszaka kellős közepén is tudnak úgy cikázni ide-oda a lakásban, mint a villám. Teszik mindezt látszólag megmagyarázható ok nélkül. Ami számunkra érthetetlen bolondozásnak tűnik, ami például az éjszakai időzítés miatt nem éppen vicces, a viselkedéskutatók szerint mindez a macskák számára teljesen logikus dolog. Lássuk, miért is!

1. „Lefejelés”

Ez a mozdulat egyetlen macskatulajdonos számára sem ismeretlen. Az állat az irántad érzett szeretetét fejezi ki azzal, hogy a fejével hozzád dörgölőzik, vagy a fejét gyengéden hozzád koccantja. A macska teljes testén, így pofáján is illatferomonok helyezkednek el. A feromon egy olyan kémiai anyag, amelynek révén a cica jeleket bocsát ki, ezzel jelölve meg mindazt, amit sajátjának tekint, legyen szó területről, tárgyról vagy éppen a gazdiról. A macskák legjobban akkor szeretik a simogatást, ha a gyengéd érintés a fejüket, a pofájukat vagy a nyakukat éri.

A „lefejelés” tehát egy olyan gesztus, amivel a macska pozitív tartalmú visszajelzést vár a gazditól simogatás formájában. Azonban az archoz való dörgölőzés nem minden esetben a szeretet kimutatásáról szól. Az állat nyugtalanságot, félelmet is kifejezhet általa, például akkor, amikor távolságtartóan viselkedik egy idegen jelenlétében, és kedvenc foteljéhez dörgölőzve jelzi neki, hogy a karosszék az övé, és jobban teszi, ha inkább máshol foglal helyet.

2. Dagasztás

Ez a macskák egyik leggyakoribb, mégis legrejtélyesebb mozdulata. A cica dagasztás közben a mellső lábait ráhelyezi valamilyen puha felületre, és dagasztó mozdulatokat végez a mindkét mancsát felváltva előre majd hátra tolva. Az állat arckifejezése ilyenkor álmodozó. Ez a viselkedés elégedettségre utal, és a kölyökkorra vezethető vissza, amikor is a kiscicák az anyamacska hasalját nyomkodják a mancsukkal szoptatás alatt. A biológiai szükségleteket kielégítő megtapasztalások nagyon pozitív dolgok az állatok számára.

A kölyökkorból átvett „közel vagyok anyához, itt a tej, enni kapok” érzésre adott olyan válaszreakció ez, ami később, felnőttkorban a szeretet kifejezésébe és igénylésébe, a szociális kapcsolattartásba, a biztonságérzet ilyen módon történő kifejezésébe fordult át.

3. Dumagép

Folyamatos „csiviteléssel” jelzi a macska azt, ha vadászlázban ég, vagy a teljesen magával ragadta a játékos kedve. A csicsergő hang és a „jekegés” csupán két hangjelzés abból a 12-ből, amit a macska képes produkálni.

Pontosan nem lehet tudni milyen szerepe van ennek a típusú vokalizációnak, vélhetőleg az áll akaratlan, remegő mozgatásával jön létre, a macska így teremti meg újra a zsákmány elejtésének pillanatát.

4. Mint akit puskából lőttek ki…

Mókás, amikor a macska egyszer csak minden különösebb ok nélkül elkezd vadul-fel-alá rohangálni, cikázni. A gazdi számára ez viselkedés nagyon meglepő, azonban az állat számára teljesen valós motiváció húzódik meg a látszólag őrült viselkedés mögött.

Amennyiben a cica egészséges, rendszeresen ellenőrzi az állatorvos, akkor aggodalomra semmi ok, nem Carl Lewis vagy Usain Bolt babérjaira tör, csak felesleges energiáit vezeti le. Pláne akkor, ha nem kijárós, hanem csak lakásban él.

Mint minden jóból, néha a rohangálásból is megárt a sok. Ha a gazdi azt látja, hogy a cica izgatottan a hátára veti magát, ide-oda csapkod a farkával vagy rángatózik, akkor ideje közbelépni, és jutalomfalattal, cicapecával vagy más játékkal elvonni az állat figyelmét, és kizökkenteni őt ebből a „túlpörgött” állapotból.

5. Feneket fel!

Ez a nem éppen illedelmesnek mondható viselkedés a fordított lefejelés, és a macska ezzel is barátságát szeretné kifejezni. Ez a viselkedésforma ősi ösztön, ami még vadonélő korukból maradt fenn. A macskák üdvözlésképpen először fejükkel, később a hátsójukkal fordulnak egymás felé ismerkedés közben, olyan gyorsasággal, ami az ember számára követhetetlen. A macska pedig már sürgetné az ismerkedés befejezését, ezért emeli meg felénk a fenekét, jelezve, hogy barátként tekint a másik cicára és a gazdira is.

Remélhetőleg most már érthető, hogy ami a gazdi számára furcsa viselkedés, az a macska számára olyan természetes, mint számunkra a kézfogás.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon