hirdetés

6 megdöbbentő tény a macskák agyáról: az állatvilág egyik legintelligensebb teremtményei, mégis kevesen tudják

Hangai Lilla

2022. szeptember 18 - Képek: Getty Images Hungary

Az intelligens macska kifejezés nem egy oximoron. Ezek a hangtalan járású, selymes szőrű emlősök bizony a legokossabbak közé tartoznak az állatvilágban. Talán azért skatulyázta be őket a közvélemény a kevésbé agyasok csoportjába, mert öntörvényűségüknek köszönhetően kevésbé könnyen taníthatók és nem lesik izgatottan az ember minden kívánságát. De nem húzzuk tovább az időt, lássuk, hogyan működik a cicaagy!

hirdetés

Az intelligenciát úgy definiáljuk mint annak a képességét, hogy hogyan tartjuk meg és hasznosítjuk azt a tudást a jövőbeni problémák megoldására, amit egy tapasztalatból tanultunk meg. Az intelligencia az agyban található, de míg egy macska agya körülbelül 5 cm, súlya pedig nagyjából 28 gramm, rájöhetünk, hogy az intelligencia tekintetében a szerv teljes felülete és a szerkezete sokkal fontosabb. Hihetetlen tény, de ez a két adat 90%-ban hasonlít az emberi agy attribútumaihoz. Az embereknél az agykéreg, a szerv a gondolkodást és a racionális döntéshozatalt irányító régiója 21-26 milliárd idegsejtet tartalmaz. A kutyáknak 400-600 millió idegsejtjük van, míg a macskáknak 250 millió. Ez a magas oktánszámú agyi teljesítmény táplálja ezt a lenyűgöző kis gépezetet.

1. Az agyuk elhelyezkedése inkább elölről hátulra, mint fentről le

Gondolj erre így: a macskák és a kutyák vízszintes síkon, négy lábon állnak, míg mi két lábon, függőleges síkon. Ennek megfelelően logikus, hogy agyunk részei felülről lefelé, míg a macskák és kutyák agya elölről hátrafelé irányul.

2. Arányosan nagyobb a kisagyuk, mint az embereknek

Ahogy azt korábban említettük, agyuk felépítése nagyon hasonlatos az emberéhez, de a különbségek talán még lényegesebbek. Például, nekünk sokkal nagyobb a prefrontális kérgük, mint nekik. Ez a terület a tervezéshez, a rövidtávú memóriához és az összetett viselkedéshez kapcsolódik. A cicáknak viszont arányosan nagyobb a kisagya, ami az egyensúlyt és a koordinációt irányítja. Erre természetesen nagy szükségük van az olyan mindennapi tevékenységeikhez, mint az ugrás, vadászat, mászás és a zsákmány kifigyelése akár nagyobb magasságokból is.

Az agyszerkezet ezen különbségei miatt az, ami egy macskát lenyűgöz, nem feltétlenül az, ami egy kutyát vagy téged. Erre majd gondolj, ha játékot választasz neki, vagy egy kis mókázásba fogtok.

3. 10 évig is képesek emlékezni bizonyos részletekre

Az agykéreg nemcsak a racionális gondolkodás magasabb funkcióit irányítja, hanem a problémamegoldást is. És mint kiderült, bár ez terület a cicák agyában arányosan kisebb, mégis elképesztő dolgokra képes.

A memória tulajdonképpen az agy múltbeli tapasztalataiból tanult információk tárolásának szerepét látja el. A hosszú távú memória rendszerének része az epizodikus emlékezet, ami a „mit”, „hol” és „mikor” kérdésekre adja meg a választ. Elképesztő, de a szobatigrisek már egyetlen tapasztalatból képesek felidézni és felhasználni a „mit” és a „hol” kérdésre adott információkat, melyeket 10 évig, vagy még tovább raktároznak el elméjükben.

4. Értelmi szintjük akár egy 2 éves gyereké

Számos tanulmány alapján a viselkedéskutatók úgy vélik, hogy egy felnőtt macska intelligenciája egy 2 éves kisgyermekéhez hasonlítható. A tesztek arra is rámutattak, hogy a macskáknak van tárgyi állandóság felismerésük is. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy olyan tárgyak létezésének is tudomásában vannak, amelyek közvetlenül éppen nem láthatók. Vagyis felismerik, hogy a láthatóság hiánya nem jelenti azt, hogy valami megszűnt létezni.

5. A koncepciót mint fogalmat is képesek elsajátítani

Az emberi csecsemők az első 2 évük alatt 6 szakaszban ismerik meg a koncepció fogalmát. Körülbelül 1 éves korukban érnek el az 5. periódusba.

A kutatások világosan láttatják, hogy a macskák is eljutottak egészen az 5. szakaszig, a 6. szakasz tesztelésében pedig vegyes eredményeket értek el. De amikor a külön, rájuk kifejlesztett módszert alkalmazták, szinte mindig sikerrel jártak. Az 5. szakaszban megmutatták a cicáknak a tárgyat, majd eldugták egy doboz mögé, a tesztalanyok pedig a keresésükre indultak, és meg is találták a tárgyakat. A 6. szakaszban úgy rejtették el ezeket a tárgyakat, hogy a macsekok nem látták ennek a folyamatát.

Mit jelent ez a hétköznapi nyelvre lefordítva? A macskák képesek észben tartani egy tárgyat és kifundálni annak lelőhelyét. Kedvenced pontosan tudja, hol tárolod az új játékokat és jutalomfalatokat. És valószínűleg sűrűn gondol is rájuk…

6. Ők is kaphatnak agyfagyást

Láttál már esetleg imádnivaló, de mégis borzongató videókat, ahol cicák jégkrémet vagy jeget nyalnak, és lefagynak, megmerevednek a hideg okozta sokktól? A jelenség hivatalos neve sphenopalatine ganglioneuralgia, magyarul hideg kiváltotta fejfájás, és akkor fordul elő, amikor a hideg gyorsan összehúzza a véredényeket a szájban és a torokban. Biztosan te is éltél már át ilyet, és tudjuk, hogy ez az élmény a macskáknál is előfordulhat.

Tudományos szempontból érdekes és rendkívül tanulságos, de semmiképpen sem buzdítunk arra, hogy teszteld saját kedvenceden. Saját bőrödön tapasztalva tudod, hogy ez egy kellemetlen élmény, semmi szükség rá, hogy erre kényszerítsd kedvencedet is.

élet macska ember hasonlóság macska intelligencia macska memória macskaagy macskák agya tanulmány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!