hirdetés

Miért ajándékoz meg cicusod állati tetemekkel? Így akadályozhatod meg a kedves, ám morbid szokást

Ferenczi Deborah

2022. november 21 - Képek: Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy a macskák háziasítása óta már több ezer év is eltelt, mégis a vadászösztönük olyan erős maradt, hogy mai napig is feltüzeli őket egy kártevő vagy potenciális zsákmány látványa. Ez alapvetően kiváló segítség lehet, azonban ennek egy kevésbé kellemes hozadéka az is, amikor ezekkel az apró ajándékokkal meg akar jutalmazni a cicusod.

hirdetés

Ha valaha is elgondolkoztál már azon, hogy a cicád miért hagy neked olykor ajándékokat elpusztult állatok formájában, akkor megsúgjuk, hogy ez részükről a szeretet és a gondoskodás jele.

Miért ajándékoznak meg a macskák?

A macskák vadászatra születtek, és éppen ezért egyszerűen imádnak vadászni még akkor is, ha a túlélésük ettől egyáltalán nem függ. Egyszerűen egy potenciális prédát meglátva nem tudnak ellenállni a késztetésnek, hiszen önmagában a vadászat tevékenységét is nagyon élvezik. Abban az esetben pedig, ha a zsákmányszerzés sikeres, előszeretettel büszkélkednek vele gazdájuknak, ugyanis a prédaejtés számukra dicsőség is. Ezentúl ilyenkor a gondoskodás jelét is mutatják, vagyis hogy szívesen megosztják veled a szerzeményüket.

Ez különösen igaz a nőstény macskákra, akik megtanítják kicsinyeiket vadászni annak érdekében, hogy azok mindenképpen életrevaló egyedek legyenek. Ez azt jelenti, hogy amikor egy macska elhozza neked az általa fogott állatot – legyen az élő vagy sem – akkor a családja részének tekint. Ilyenkor ugyanis az ösztöneik azt súgják nekik, hogy ezt kell tenniük a túlélés érdekében, és hogy ezeket a fontos, életmentő készségeket át kell adniuk a családjuknak. Tehát nemcsak gondoskodik ilyenkor rólad kedvenced, hanem megpróbál vadászatra is tanítani.

Ha vadászik, akkor éhes a macska?

Ennek a zsákmányszerző ösztönnek semmi köze az éhséghez, vagy éppen ahhoz, hogy mennyit eszik a cica, ugyanis a legjóllakottabb macska is képes vadászni annak érdekében, hogy kielégítse ösztönét. Sőt, a lakásban tartott macskák zsákmánya általában nem is ehető, ugyanis az áldozatok inkább játékegerek, labdák és szemét, amelyet „levadásznak”. Ezeket a tárgyakat pedig büszkén viszik gazdájuknak egyfajta ajándékként.

Kordában lehet tartani ezt a viselkedést?

A macska természetes prédahajszolását nem lehet elnyomni, de irányítható inkább játékra. Érdemes lehet játékkal erősítened a zsákmányszerzést, így az adott tevékenység kielégíti a macska vadászat iránti vágyát. Minden olyan játék, amelyhez a macskának egy tárgyat kell üldöznie és elkapnia, mentálisan serkenti a természetes zsákmányszerzési ösztönét. Így megkapja azt a mentális stimulációt, amire egyébként is szüksége van. Azonban, ha nincs mit vadásznia, üldöznie és elkapnia, akkor talál valamit, amivel helyettesítheti a zsákmányt. Éppen ezért ajánlott minden nap játszani a macskával annak érdekében, hogy az ilyesfajta esetek elkerülhetőek legyenek.

ajándékoz a macska független macska kóbor macska macska eszik miért vadászat vadászó macska vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink