hirdetés

Hogyan ápold és gondozd macskádat? A legfontosabb tudnivalók, amiket egy kezdő gazdinak ismerni kell

Ferenczi Deborah

2022. április 5 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben most van először cicád, hasznos lehet számodra, hogy tudd, mik a macska ápolásának legfontosabb lépései. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legalapvetőbb tudnivalókat a cicák gondozásáról.

hirdetés

Amennyiben egy macskával osztozol otthonodon, fontos, hogy az alábbi alapvető lépéseket és rutinokat beiktasd mindennapjaidba. Így lesz kedvenced boldog, ápolt és egészséges.

Táplálás

Nagyon fontos a megfelelő táplálás. Éppen ezért javasolt kiváló minőségű macskaeledelt választani, mely nem csupán azokat az összetevőket tartalmazza, amire a legnagyobb szüksége van cicádnak, hanem számos olyan vitamint és ásványi anyagot is, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges legyen. Érdemes állatorvosoddal egyeztetni arról, hogy milyen eledelt és étrendet ajánl, ami specifikusan a te cicádhoz passzol. Ezt befolyásolhatják az olyan tényezők, mint az életkor, az aktivitási szint és az egészségügyi állapot. Ezenfelül elengedhetetlen, hogy mindig friss, tiszta vizet biztosíts számára. Amennyiben jutalomfalatot adnál cicádnak, akkor fontos, hogy ezeknek a finomságoknak a mennyisége ne haladhatja meg az étrend 5-10%-át. Ha étvágytalanság, hasmenés, hányás vagy letargia jelei jelentkeznek, azonnal fordulj állatorvoshoz.

Ápolás

A macskák esetében az ápolás jóval egyszerűbb folyamat, mint a kutyusoknál. Ez annak köszönhető, hogy a cicák tisztán tartják magukat, és ezáltal ritkán van szükségük fürdetésre. De elengedhetetlen, hogy rendszeresen átfésüld kedvenced bundáját, különösen, ha hosszú szőrű egyed. Ezenfelül a gyakori fogmosás szintén fontos ahhoz, hogy cicád fogai egészségesek maradjanak. Továbbá rendszeresen ellenőrizd az állat karmait, és amennyiben azok túl hosszúak, vágd le őket vagy kérd állatorvosod segítségét hozzá. Annak érdekében, hogy kedvenced ne a bútoraidon élesítse karmait, ajánlott egy kaparófa beszerzése is.

Fekhely

Kedvencednek saját helyet szükséges biztosítanod, ahol aludhat és pihenhet. Érdemes lehet kibélelned a macska ágyát puha, meleg takaróval vagy törölközővel. Ügyelj arra, hogy gyakran mosd ezeket. Fontos még megemlíteni, hogy mindenképpen kell valamilyen magaslati hely is a cica számára, mint például egy macskalétra vagy mászóka. Ide kedvenced bármikor elvonulhat, amikor egy kis nyugalomra vágyik.

Alomtálca

Minden benti macskának szüksége van egy alomtálcára, amit könnyen hozzáférhető helyre kell tenni. Amennyiben többszintes otthonod van, akkor emeletenként egy doboz ajánlott. Ezeknek legyen egy fix, megszokott helye. Ne feledd, hogy a macskák nem használnak büdös, piszkos almot, ezért lehetőleg naponta többször, de minimum egyszer cseréld ki azt. Amennyiben a cica nem hajlandó almot használni, akkor fordulj állatorvoshoz.

Azonosítás

Elsősorban érdemes benti macskaként tartani az állatot, ugyanis a szabadon kóborló macskák nem élnek olyan sokáig, mint a bentiek. Számos veszély leselkedik rájuk, ha az utcán bolyonganak. Amennyiben megengeded, hogy kóboroljon, akkor elengedhetetlen, hogy biztonsági nyakörvet és azonosító bilétát viseljen kedvenced. Ezenkívül mindenképpen tetess bele mikrochipet is.

Egészség

A macskával évente legalább egyszer fel kell keresni az állatorvost vizsgálat és oltás céljából, valamint azonnal, ha beteg vagy sérült. Az állatorvos által ajánlott vakcinák beadása nagyon fontos annak érdekében, hogy a cicád minél tovább egészséges maradjon, és ne haljon bele olyan vírusokba, amik egyébként megelőzhetők lennének. Emellett a fontos védekezni az élősködők, például a férgek, a bolha és a kullancsok ellen is.

Ezenfelül az ivartalanítás elengedhetetlen. A macskákat öt hónapos korukig ivartalanítani szükséges. Továbbá soha ne adj olyan gyógyszert a cicának, melyet nem állatorvos írt neki fel, ugyanis könnyedén a halálát okozhatja. Ezenfelül bármilyen szokatlant észlelsz vagy tapasztalsz, akkor feltétlen fordulj szakemberhez.

ápolás ivartalanítás macska ápolás macska egészség macska gondozás macskának mikrochip
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!