hirdetés

Miért nyalogat téged a macskád? Nem csak a ragaszkodás állhat a háttérben

Ferenczi Deborah

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Felmerült már benned a kérdés, hogy miért nyalogat állandóan a macskád? Elsősorban nyilván arra gondolsz, hogy ez a szeretetének és a ragaszkodásának a megmutatkozása. Természetesen ez nem áll messze a valóságtól, ugyanakkor vannak más okai is ennek a cselekedetnek. Ugyanis ez lehet a birtoklási vágyuknak is egyfajta jele, sőt szimplán az is lehet az oka, hogy információt kíván rólad gyűjteni.

hirdetés

Kutatások kimutatták, hogy a felnőtt macskák ébren töltött idejük átlagosan 8%-ban nyalogatják a saját vagy egymás bundájátA nyalogatás célja a macskaféléknél nem csupán a tisztálkodás, hanem ennél sokkal szélesebb körű jelentéssel bír, ugyanis társadalmi vonatkozása is van. Többek között így fejezik ki a birtoklási vágyukat, illetve az egymásról való információgyűjtésben is komoly szerepe van.

Miért nyalogat téged a macskád?

A szakemberek úgy tartják, hogy ennek a számos oka lehet. Elsősorban a birtoklásukat fejezik ki azzal, ha például egy másik macskát nyalogatnak. Ellenben, ha például emberről van szó, akkor előfordulhat, hogy biokémiai információkhoz akarnak jutni az adott cselekvés által. A harmadik elmélet szerint pedig ez pusztán a teljes bizalom manifesztálódása. Természetesen ezen felül jelentheti még azt, hogy játszani akar veled, de a túlzott nyalogatás utalhat arra is, hogy ideges. Ugyanis, amikor stresszesek, sok esetben ezzel próbálják feszültségüket csökkenteni.

– Egymás nyalogatásának célja a macskáknál alapvetően a kölcsönös ápolás és a társadalmi kötelékek megerősítése. A felnőtt macskák csak akkor nyalnak meg más macskákat, ha megbíznak bennük, nem versenyeznek velük. A macskák alapvetően kétféleképpen tekintenek más állatokra: vagy versenyben állnak velük, vagy nem. Ezt a viselkedést a felnőtt állat kiterjesztheti az emberre – magyarázza dr. David Sands állatpszichológus, több mint 25 éves klinikai tapasztalattal.

Birtoklási vágyra utalhat

Tehát, ha a macskád megnyal, azzal nem egyértelműen a kötődését jelzi, inkább csak azt, hogy nem tekint téged vetélytársnak. A másik elmélet a birtoklási vággyal magyarázza a viselkedést. A feltételezés szerint ilyenkor a macska pontosan ugyanazt a mechanizmust végzi, mint mikor hozzád dörgölődzik, vagyis megjelöli a területét. Ezáltal kifejezi azt, hogy a tulajdonának tekint. Sőt, egyes feltételezések úgy tartják, hogy ha simogatod, és azután nyalogatja magát, akkor eltávolítja magáról az emberi szagot. A biokémiai elmélet pedig ennél sokkal egyszerűbb alapokra vezethető vissza. Ugyanis a macskát érdekli bármilyen illat, ami az emberi kézen van, hiszen ezáltal gyűjt információt a rólad.

Mit lehet csinálni, ha túl sokat nyalogat a macska?

Előfordulhat, hogy kellemetlennek tartod, ha túl sokat nyalogat a macskád, mivel a nyelve nagyon érdesnek érződik a bőrön. Ennek tulajdonképpen biológiai oka van. A macskanyelv egyfajta kefeként szolgál a laza szőr, szennyeződés és bolhák eltávolítására. Ha túl sokat nyalogat, annak az lehet az oka, hogy valószínűleg stresszes és szorong, így érdemes ezt a problémát orvosolni. Ilyenkor próbálj meg vele játszani, valami olyan dologra vagy cselekedetre irányítani a figyelmét, amit élvez. Ezáltal nem csupán a stresszt csökkented, hanem a nyalogatásról is eltereled a figyelmét.

birtoklás élet macska társadalmi kötelék miért nyalogat nyalogat a macska szeret a macska viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!