hirdetés

Macskád kissé elszemtelenedett? Egyszerű tippjeinkkel könnyedén kezelheted a nemkívánatos viselkedésmintákat

Hangai Lilla

2022. szeptember 23 - Képek: Getty Images Hungary

Úgy érzed, hogy az utóbbi időben kedvenced egyre többször mutat szemtelen viselkedést? Annak ellenére, hogy ezek természetesek lehetnek számára, néhány dolog közülük nemcsak veszélyes lehet, de valljuk be, idegesítő is.

hirdetés

Ha reménytelennek is tűnik most a helyzet, még ne add fel és mindig jusson eszedbe, hogy nem azért tesznek így, hogy bosszantsanak és nem is azért, mert rosszindulatúak. Ehelyett csak engedelmeskednek ösztöneiknek, vagy ezeket a módszereket választották a szorongásuk vagy bizonytalanságuk leküzdésére.

Természetesen az is nagyon fontos, hogy mielőtt viselkedésproblémákra gyanakodnál, tegyetek egy látogatást az orvosnál, hogy meggyőződhess, nincs semmilyen egészségügyi ok a háttérben. Ugyanis hiába veszel még plusz 5 almot és kanalazod lélekszakadva, ha cicád cukorbeteg, és amiatt pisil a kanapéra.

Tippjeink segítségével azonosíthatod a 3 leggyakoribb fejfájást okozó magatartásformának a gyökerét, és adunk néhány jó tanácsot azzal kapcsolatban is, hogyan kezelheted határozottan, de kedvesen.

1. Az ürítés körüli problémák

A három leggyakoribb viselkedésprobléma első helyét az alomkérdés foglalja el. Nem véletlenül… Az ürítés körüli problémák három alcsoportra oszthatók, úgy mint: permetezés, vizelés az almon kívül, és székletürítés az almon kívül.

Permetezés

Jelölési viselkedés, akárcsak a bandák graffitijei városszerte. A cél a terület elhatárolásának közlése. A nem ivartalanított macskák ezt a hormonok hatására teszik, és jó tudni azt is, hogy a kandúrok és a nőstények is ugyanannyira hajlamosak lehetnek rá.

A macska ivartalanítása nem mindig hoz megoldást a viselkedésre, de ezt ettől függetlenül is rendkívül ajánljuk. Jellemzően területi fenyegetettségről van szó, amikor permetezésre kerül a sor. Okozhatja egy, az udvaron kószáló idegen macska, rokonok látogatása, de akár egy új jövevény is a háztartásban.

Ha megtaláltad a probléma forrását, érdemes először azt kiiktatni. Ha van rendszeres hely is, amit lepermetez a cica, oda is érdemes lehet egy almot helyezni. Sokaknak beváltak már a feromonos spray-k is.

Vizelés az almon kívül

Ha a cica rendszeresen vizel különböző helyekre a lakásban az almon kívül, a legfontosabb kérdés, amit fel kell magadnak tenned, hogy tiszta-e az alomtálca és rendszeresen, naponta legalább egyszer kilapátolod-e.

Emellett van egy könnyű szabály is, aminek betartását mindenképpen javasoljuk. Cicák száma + 1 határozza meg az elégséges almok számát a háztartásban. A tálcák pedig legyenek külön, jól megközelíthető helyeken. De az is lehet, hogy zavarja az alom textúrája. Ezzel is érdemes kísérletezgetni. Valamint az automatizált vagy fedett tálcák szintén okozhatnak gondokat.

Soha ne büntess meg egy macskát azért, mert a dobozon kívül végzi el a dolgát. Nem fogja érteni, mi a baj, de az biztos, hogy még jobban szorong majd miatta. Ha a fenti dolgokon már változtattál, és még mindig fennáll a probléma, lehetséges, hogy valamilyen húgyúti betegség lesz a ludas.

Székletürítés az almon kívül

Az alommal és alomdobozokkal kapcsolatos összes fenti információ érvényes a kakitémára is. Néha a macskák elég kényelmesen érzik magukat a vizeléshez, de nem érzik elég biztonságban magukat ahhoz, hogy időt szakítsanak a 2-es számú akcióra. Például, biztosan elég nagy az alomtálca ahhoz, hogy kényelmesen elhelyezkedhessenek? A tökéletes alom és alomtálca kiválasztásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

2. Agresszió

A macskák egymás közötti agressziója is kiemelt helyet foglal el a ranglistán. Kedvenceink társasági állatok, de tudatosan választják meg barátaikat és azokat, akikhez közel kerülnek. Az otthoni környezetben gyakran előfordul, hogy nem gondoljuk teljesen végig egy másik állat beszerzését, azt meg főleg nem tesszük meg, hogy elegendő időt és teret hagyjunk nekik a megismerkedéshez, és hogy eldöntsék, barátok szeretnének-e lenni. Minél fokozatosabb a megismerkedés folyamata, annál biztosabb, hogy a végeredmény kielégítő lesz.

A sok feszültség azonban egyre csak halmozódik, majd nem meglepően az esély is egyenesen arányosan nő a tettlegességig fajuló vitának. Ha úgy érzed, kezd eldurvulni a helyzet és már többről van szó, mint egy pillanatnyi nézeteltérésről, mindenképpen szét kell választani őket.

Néha ezek a kis viadalok nem igazi harcok, de ezt külső szemlélőként nehéz lehet megállapítani. Ha a tevékenységhez nem kapcsolódnak hangok, akkor valószínűbb, hogy csak játékról van szó.

Még azok a cicák is, akik alapvetően jól kijönnek egymással, néha összekaphatnak. Unalmukban, vagy az átirányított agresszió miatt. Például az egyik az ablakban bámészkodva meglát egy idegen macskát, akihez nincs esélye hozzáférni, így a társán vezeti le a felgyülemlett feszültséget.

Ha az állatorvostól tértek haza, érdemes először a cicát pár órára egy külön szobába helyezni, hogy újra beboríthassa magát az ismerős illatokkal. A rendelőben más állatok között pillanatok alatt beszennyeződik ismeretlen szagokkal és feromonokkal, amitől könnyedén elszállhat a másik kedvencünk agya.

3. Kaparászás és rágcsálás a kaparófán kívül

Ha ezzel a problémával küzdesz otthon, egyre kérünk, semmiképpen se gondolkozz cicád karmainak műtéti úton való eltávolításán. Kegyetlen és értelmetlen beavatkozás, ami garantálja az egészségügyi szövődményeket macskád hátralévő életében.

Nagyon sok gazdinak beváltak a macskamentás spray-k, amelyet a kaparófára kell fújni, hogy odavonzza a cicát. Biztonságos és egyszerű módja a figyelem átirányításának. Az a legjobb, ha meg tudod úgy oldani, hogy a kaparófát ahhoz a helyhez rakod, ahol tilosban kapar a cicád. Arra is figyelj, hogy elég magas legyen, hogy le tudja rajta nyújtani az egész testét, és elég stabil is, hogy ne féljen attól, hogy ráborul.

Érdemes rálógatni a kaparófára különböző játékokat is; akár olyat is, ami macskamentával van töltve. Ha használni kezdi, mindenképpen jutalmazd meg néhány finom falattal és sok-sok dicsérettel is.

agresszió agresszív macska állatorvos alomtálca alomtálcán kívüli ürítés beteg a macska élet jelölget a macska jutalomfalat kaparófa macska ember kapcsolat macska viselkedése macskaalom macskamenta macskaviselkedés negatív viselkedés permetezés probléma a kaparászással romboló viselkedés viselkedés viselkedési probléma
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink