hirdetés

A macskák olyan okosak, mint egy két éves gyerek: ezekkel a játékokkal tornáztathatod meg az eszüket

Hangai Lilla

2022. szeptember 22 - Képek: Getty Images Hungary

Szeretnél több minőségi időt tölteni a cicáddal úgy, hogy közben biztosra akarsz menni, hogy ő is élvezi? Akkor jó helyen jársz. A macskák ugyan általában a nap nagyobb részét átalusszák, de pont ezért is olyan fontos, hogy amikor fent vannak, erősítsétek a köteléket és aktívan is tartsd őket.

hirdetés

Az első lépés ahhoz, hogy cicád boldog és egészséges legyen, a mentális stimuláció. Sokan úgy gondolják, hogy nem kell annyi energiát és időt fektetni a macskatartásba, mint a kutyatartásba, de egy jó gazdi nem ebből a szempontból választ kedvencet. Máris mutatjuk, milyen játékokat érdemes választanod, hogy egyaránt szórakoztasd kedvencedet, és erősítsétek a kettőtök között kialakult kapcsolatot is.

Hozd vissza!

Elsőre meglepő lehet, de nagyon sok cica élvezi az apportírozást, vagyis ha eldobsz nekik tárgyakat, amiket vissza kell hozniuk. Ez a játék stimulálja agyuk azon részét, amelyet a zsákmány megfogására is használnának.

Először is hívd fel prémes barátod figyelmét azzal, hogy kimondod a nevét. Majd mutasd meg a neki az egyik kedvenc játékát, ami alkalmas lehet erre a célra. Ha érdeklődést mutat, néhány alkalommal megemelheted előtte a tárgyat, hogy lásd, érte kap-e, érdekli-e. Majd dobd el, és a várd a reakciót. Lehet, hogy szükség lesz néhány kísérletre, hogy ráérezzen a cicus, de ha visszahozza a tárgyat, mindenképpen jutalmazd meg!

Játsszatok az étellel!

A cicák ősi ösztöne kerül itt kielégítésre, vagyis az ételért való hajsza, küzdelem, vadászat. A finomságok ráadásul természetüknél fogva motiváló erővel bírnak.

Szuper játékokat lehet már kapni, amikbe el lehet rejteni a jutalomfalatokat. Ha a cica a mancsába kaparintja, és megtalálja a módját, hogy varázsolja ki belőle az ételt, az lesz számára az egyik legédesebb és legizgalmasabb ajándék. Idővel nehezítheted is ezeket az ételrejtvényeket, ha úgy érzed, hogy az aktuális már unalmassá vált.

Macskamenta

A macskamenta használható arra, hogy pozitív viselkedésre ösztönözze a cicádat és csökkentheti a szorongást is.

Használhatsz macskamenta sprayt, amivel befújhatod a himbálózó vagy a kaparófáról lelógatott játékokat, de szuperül működnek a macskamentával töltött játékok is. De, ha nem tudsz ilyesmit beszerezni, ki is szórhatsz egy keveset a kedvencednek, hadd hemperegjen bele.

A préda üldözése

Földünk leghatékonyabb vadászai, így nem csoda, ha olyan nagy örömöt és élvezetet jelent számukra, ha üldözőbe vehetnek valamit. Köss madzagra egy kedvenc játékot, vagy használhatsz tollas botot is, esetleg lézert. Imitáld a préda mozgását a játékokkal. Biztosak vagyunk benne, hogy kedvenced azonnal lecsap a lehetőségre, és addig fogja üldözni a kis figurát, amíg teljesen el nem fárad. Nemcsak az elméjét tartod frissen így, de a testét is.

Bújócska

Az olyan játék, mint a bújócska, egyszerű és nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatot építs ki a macskáddal. Elbújhatsz a kanapé, íróasztal vagy az ágy mögé; tulajdonképpen bárhová a beltérben. Majd hagyd, hogy kedvencedben beinduljanak az ösztönök.

Taníts meg neki egy trükköt

Trükköket nemcsak az ebek tudnak megtanulni, hanem a cicák is. De arra azért készülj fel, hogy ha nem lesz kedve hozzá, akkor kár erőltetni. A pacsi, ül vagy a halottnak tettetés jó lehet kezdésnek. Fontos azonban, hogy naponta 1-5 percnél többet akkor se foglalkozzatok ezzel, ha úgy látod, van kedve a cicusnak. Így elkerülöd a lehetőségét annak, hogy megunja a dolgot. Ha valamit jól csinál a macska, ne feledkezz el a bőséges jutalmazásról!

bújócska catnip élet fejlesztő játékok intelligens macska interaktív játékok játék jutalomfalat macska ember kapcsolat macska ember kötődés macska gazdi játék macska gazdi összhang macska gazdi páros macska játék macskamenta okos macska tréning trükk tanulás vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!