hirdetés

Toalett tréning cicáknak: divatos hóbort vagy praktikus új szokás?

Hangai Lilla

2022. szeptember 27 - Képek: Getty Images Hungary

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy soha többé nem kell kitakarítanod az alomtálcát? Csábító, igaz? Ehhez mindössze csak arra van szükséged, hogy megtanítsd kedvencedet a wc használatára, ami nem különösebben nehéz, csak picit időigényes. Mégis, ha beszélgetést kezdeményeznél egy macskatulajdonossal a toalett tréninggel kapcsolatban, számíts rá, hogy indulatos választ fogsz kapni; bejárva a skála pozitív és negatív végpontjait is.

hirdetés

Mai cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni az érveket és ellenérveket, hogy meg tudd hozni a legjobb döntést a kérdéssel kapcsolatban.

Ha el szeretnéd kerülni a pazarlást és az alomtálca takarítását

Az egyik legfőbb ok, amiért a gazdik a toalett tréning mellett döntenek az az, hogy csökkentsék a cicájuk ökológia mancslenyomatát, tehát hogy kevesebb hulladékot termeljenek. Ezen kívül nagy könnyebbség megszabadulni az alomtálca takarításának kötelességétől és hosszú távon még spórolnak is, hiszen nem kell alomra költeniük.

Ezen kívül úgy vélik, hogy így csökkenthetők azon fertőző betegségeknek a kockázata is, amelyek állatról emberre terjednek. A leggyakrabban említett ilyen betegség a toxoplazmózis, mely felnőtteknél és születendő gyermekeknél egyaránt súlyos tüneteket okozhat és macskaürüléken keresztül lehet elkapni.

Erről a betegségről, ha csak érintőlegesen is, de valószínűleg mindenki hallott már. A toxoplasma gondii nevű parazita okozza, amely 2 hétig él a macska testében. Ez alatt az időszak alatt a cica az ürülékén keresztül bocsájtja ki a kórokozó petéit. Mielőtt fertőznének, ezeknek a petéknek 1-5 napos inkubációs időszakra van szükségük. Így, ha rendszeresen és sűrűn kilapátolod az almot, valószínűleg nem fenyeget veszély. Ez persze nemcsak a parazita miatt fontos, de a rendezett körülmények az alom körül a lakás levegőjére és a cica egészségére is jó hatással vannak.

Ha az a bizonyos wc a tiéd is

Ha csak nem vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy több mellékhelyiség is van a lakásban, amiből egyet tudsz a cicád számára dedikálni, akkor fontos átgondolnod azt is, hogy bizony ugyanazt a toalettet fogjátok használni.

Még a legügyesebb állatoknál is előfordulnak balesetek, például ha lehajtva felejted a wc fedelét. Ráadásul, ha cicád kint és bent is szokott időt tölteni, megvan annak a kockázata, hogy a bundáján és a mancsán olyan kórokozókat hoz be, ami aztán a wc ülőkéjén végzi, és problémát okoz majd nálad.

Az almosdobozban láthatod, ha kedvenced egészségével valami probléma van

A cicák mesterei a fájdalom elrejtésének, így sok esetben az ürülékük és vizeletük lehet a legbiztosabb forrás aktuális egészégi állapotuk megítélésére. Ha a wc-t használják, ez a lehetőség megszűnik, így nagyobb a kockázata annak, hogy későn veszel észre valamit.

Ugyan megtaníthatod kis barátodnak, hogyan húzza le a wc-t, a tapasztalat az, hogy később ezt szórakoztatónak találják majd, és akkor is lehúzogatják, amikor unatkoznak. Ha viszont nem húzzák le, hát, azt minden macskás tudja, hogy milyen hamar betölti a lakást az ürülékük és vizeletük átható szaga.

Az alom esetleges negatív hatásai

Ha már az egészségnél tartunk, érdemes szót ejteni arról, hogy elképzelhető, hogy az agyag és a szilikagél almok felső légúti megbetegedéseket okozhatnak. Ez már önmagában is jó érv lehet a toalett tréning mellett, főleg, ha cicád asztmával küzd.

A macskád jövőjének figyelembevételével azonban arra is fel kell készülnöd, hogy a cica egyszer majd megöregszik és nem lesz számára kényelmes nagyobb magasságokba felugrani. Ha pedig nem tudja áthidalni ezt az akadályt, keres majd más helyet, ahol el tudja végezni a dolgát.

Okozhat viselkedési problémákat is

Sok macskában intenzíven él az ösztön, hogy eltemesse az ürülékét. Ha erre nincs lehetősége, ez úgy nyilvánulhat meg, hogy összekarmolja a wc-ülőkét vagy különböző tárgyakat ejt a toalettbe. Figyeld meg cicád viselkedését, és ha úgy látod, hogy nagyon szeret temetni, nem biztos, hogy a legjobb döntés a toalett tréning.

Alapvetően azért kezdtük el használni az alomtálcákat, mert praktikusak. A macskák természetes ösztöneiktől vezérelve elássák az ürüléküket, hogy hozzájuk hasonló szagot teremtsenek meg a környezetükben is. Ha a toalettre szoktatod kedvencedet, megfosztod őt ezektől az illatfoltoktól, melyek otthonosabbá teszik számára a környezetet.

Konklúzió

Bízunk benne, hogy sikerült összegyűjteni az összes érvet, amit számításba kell venned egy ilyen döntés meghozatalakor. Nem egyszerű döntés ez, hiszen figyelembe kell venni a saját és macsekod egészségét, a személyiségét, az anyagi lehetőségeidet és az életstílusodat is.

alomtálca ápolás egészség egészségügyi kockázat idős macska macska ápolás macska ápolása macska egészség macskaalom toalett tréning toxoplazmózis tréning viselkedés viselkedési probléma wc tréning
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink