hirdetés

A macska kaparófa előnyei: ez a választás lesz legideálisabb kedvencednek

Ferenczi Deborah

2022. november 28 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák számára a kaparófa minden túlzás nélkül az egyik leghasznosabb dolog, ami létezik. Ennek az oka többek között abban keresendő, hogy ezek specifikusan arra lettek kitalálva, hogy az állat semmi esetre se a bútorokat, ruhákat és hasonló dolgokat tegyen tönkre, hanem inkább a kaparófán vezesse le a felesleges feszültségét. Így mindenki jól jár: a cica is és a bútoraid is.

hirdetés

A legjobb kaparóoszlop kiválasztása cicád számára frusztráló és költséges próbálkozás lehet. Hiszen annak köszönhetően, hogy a macskák igencsak öntudatos lények, bizony gyakran előfordul, hogy számukra egyszerűen nem felel meg egy kaparófa. Ennek az okát azonban hiába keressük, nem fogjuk megtalálni, ez a szuverén döntésük, és amennyiben ettől nem hajlandóak tágítani, akkor egyszerűen nem tudsz mit tenni. Ahhoz azonban, hogy olyan kaparófára találj, melyet nem fog visszautasítani a macska, ahhoz szükséges valamelyest az ő fejével gondolkodnod, és nem a saját igényeidet latba vetned.

Ne a saját igényeid keresd

Az egyik leggyakoribb probléma, amit macskagazdik elkövetnek, hogy nem a cica fejével gondolkodnak, hanem a saját igényeik szerint döntenek. Természetesen ez egy komplex probléma, hiszen nyilván a gazdinak sem mindegy, hogy éppen milyen bútor ékeskedik a szobájában. Azonban, ha nem a macska igényeire szabva keresed a megoldást, akkor érdemes átgondolnod, hogy egyáltalán nem garantált, hogy a cica azt foga választani a csábító bútorok helyett. Ezért úgy gondoltuk, hogy a legjobb, ha a segítségedre sietünk, és megmutatjuk, hogy valójában mit is keres egy macska, ha kaparóoszlopot szeretne választani.

  • magas oszlopokra van szükségük
  • szilárdságra, ami elbírja azt is, ha tornamutatványokat mutat be rajta a cica
  • jó anyag a karmoláshoz, kaparáshoz
  • függőleges és vízszintes felületek egyaránt
  • változatos anyagok és felületek

Érdemes úgy választani, hogy a macska képes legyen teljes hosszában kinyúlni a testével. Hiszen számukra akkor öröm a kaparászás, ha minél magasabbra tudnak felnyúlni. Ezentúl fontos, hogy az oszlop egyáltalán ne inogjon, hanem teljesen szilárd legyen, ugyanis egy billegő oszlopot nem fog használni az állat. Továbbá komoly sérülést is okozhat, ha rájuk esik a kaparóoszlop.

Milyen anyagból legyen a kaparófa?

Anyagát tekintve a legjobb a szizál anyag, ugyanis ez meglehetősen bírja a gyűrődést. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy mindig a cica kényelme legyen szem előtt. Hiába lehet számunkra valamely más megoldás kényelmesebb, mégis érdemes a cica agyával gondolkodni és belátni, hogy bizony az ő számára az ilyen anyagból készült kaparófák az ideálisak. Ezentúl fontos, hogy 10 centivel magasabb legyen, mint a kinyújtózott macska.

Legyenek rajta búvóhelyek

Végezetül érdemes olyan megoldást választani, ami tele van különböző felületekkel. Hiszen ez borzasztó izgalmas a cica számára. Továbbá ezentúl szintén ajánlott, hogy ezen területek legyenek számára mérhetetlenül izgalmasak. Hogy ezalatt mit is értünk pontosan, az igencsak egyszerű, ugyanis minél több rejtekhely van, ahova el tud rejtőzni az állat, annál izgalmasabb lesz számára az adott terület.

boldog a macska játszik a macska kaparófa karmol a macska macska játék macska kaparófa okos macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!