hirdetés

8 hiba, amit elkövethetsz cicagazdiként: tudtad, hogy egy macskának minimum két alomtálcára van szüksége?

Hangai Lilla

2022. augusztus 14 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a szobatigrisek kifejezetten önálló lények hírében állnak, ez még nem jelenti azt, hogy nincsenek különleges vagy extra igényeik. Sokan választják őket a kutyák helyett, mondván kevesebb odafigyelést igényelnek. Ha csak emiatt szeretnél cicát, mindenkinek jobb lesz, ha inkább még vársz az elköteleződéssel. Azonban, ha rajongsz értük és alig várod, hogy elkezdődjön a közös kalandotok, ahol mind a ketten egyformán boldogok és szabadok vagytok, következő tippjeinknek nagy hasznát veszed majd.

hirdetés

Tudtad például, hogy még a sokévnyi, az emberiséggel összefonódott történelmük után is jóval több ősi ösztönük él, mint a kutyáknak? Nem csoda hát, ha a velük való együttélés tartogathat buktatókat.

1. Impulzusvásárlás

Magányos vagy, úgy érzed, hogy segítene a mentális egészségeden egy kis társ, esetleg a munkatársad is éppen most vett macskát és elkapott a hév? Mielőtt rohannál a tenyésztőhöz vagy a menhelyre, azt ajánljuk, ne lógd el a kutatómunkát.

Milyen anyagi háttér szükséges a felelős cicatartáshoz? Milyen fajtát válassz? Lesz-e elegendő időd rá? Mennyit utazol, mennyit vagy távol otthonról napközben? Allergiás vagy-e a macskaszőrre? Ha nem egyedül élsz, a család többi tagja vagy a párod mit gondol az új jövevényről? Lesz-e számára elég hely a lakásban? Ez csak néhány olyan kérdés, amire biztosan és határozottan kell tudnod a választ, mielőtt belevágnál a cicatartásba.

2. Nem mérlegelted, hogy ez az elköteleződés egy életre szól

Már mindenkinek a könyökén jön ki, unalomig ismételgettük, de mégis látjuk, hány cica kerül be vagy vissza a menhelyekre minden évben. Ha a kutatómunkát követően megbizonyosodtál róla, hogy a macskatartás neked való és azt is számításba vetted, hogy 10-15 évre elkötelezted magad egy kis élet mellett, és még mindig úgy érzed, ez lesz a te utad, mi is áldásunkat adjuk a döntésre.

3. Az ivartalanítás elmulasztása

Nincs mit szépíteni ezen, főbenjáró bűn! Nemcsak a túlnépesedés problémáját kezeljük ezzel, de a cica egészségéért is jelentős lépést teszünk, ugyanis kevésbé valószínű, hogy daganatos megbetegedéseknek vagy fertőzéseknek esne áldozatul. Sőt, ezzel kiküszöbölhetjük a kandúrok agresszív viselkedését, a nőstényeknél pedig a tüzelés alatt jelentkező jelölgető magatartást. Aki pedig már hallotta és látta, hogy a cicák szerelmi élete milyen audiovizuális elemekkel jár, az biztosan nem kételkedik az ivartalanítás fontosságában.

4. A karmok eltávolítása

Most nem a gyilkolószerszámok hegyes végének lecsippentéséről beszélünk, hanem arról az eljárásról, amikor műtéti úton távolítják el a cicák karmait. Ez a beavatkozás sajnos azzal jár, hogy a karmok mellett az azokat tartó csontokból is eltávolítanak egy darabot. Megértjük, hogy félted a szép bútorokat és a kedvenc ruháidat, de a karmok teljes eltávolítása kegyetlen amputáció.

5. Az orvosi látogatások elmulasztása

Sokan élnek még abban a tévhitben, hogy a macskáknak nincs szükségük rendszeres vizitekre az állatorvosnál vagy annyi védőoltásra, mint a kutyáknak. Bízz bennünk, a gyakori általános ellenőrzések nemcsak életeket menthetnek, de hosszú távon a pénztárcádat is kímélik. Ha időben kiderül bármilyen probléma, azt egyszerűbben tudjátok kezelni, mintha versenyt kellene futni az idővel.

6. Ha nem veszed elég komolyan az alom-kérdést

Nem ördöngös dolog ez, elég, ha néhány dologra odafigyelsz a cicavécével kapcsolatban, és mind a ketten sokkal nyugodtabbak lesztek.

Fontos az alomtálca mérete, hiszen te sem szeretnél klausztrofóbiától szorongani, amikor a dolgodat végzed. Ezen kívül érdemes kerülni az illatosított almot. De az a te és cicád egyéni preferenciájától függ, hogy a szilikonosat vagy például a csomósodó verziót választjátok. A szagokat és a piszkot elkerülheted, ha mindennap kilapátolod a nemkívánatos részeket, és havonta egyszer kimosod az alomtálcát, valamint feltöltöd egy teljesen új adag, friss granulátummal.

Bónusz tippünk, de hidd el, mindent megváltoztat: ne csak egy alomtálca legyen a lakásban. Egy cicára kettő az ideális mennyiség, kettőre három, és így tovább. A tálcákat eltérő, nyugodt és jól szellőző helyekre tedd.

7. Nem a megfelelő eledelt választottad ki számára

Fogyasztói társadalmunkban a piac nyújtottak szinte végtelen lehetőségnek köszönhetően nem csoda, ha nem tudjuk eldönteni, melyik is lesz a megfelelő eledel kedvencünk számára. Fontos, hogy a fehérjetartalom magas legyen, a töltőanyagtartalom, azaz a gabona pedig alacsony. Ha a címkéket böngészve még mindig tanácstalan vagy, kérd ki nyugodtan az állatorvos véleményét. A jobb minőségű táplálék egészségesebb cicát eredményez, az pedig azt jelenti, hogy az orvosra is kevesebb pénzt kell költened.

8. Nem érted a testbeszédét, a viselkedését

Egy egészséges kapcsolat nem csupán összebújásról szól. Mind a két félnek biztonságban kell éreznie magát és tudnia kell, hogy a másik meg fogja érteni a szükségleteit.

Sok csalódástól és fejtörtéstől megkímélheted magad, ha használod a modern kor adta lehetőségeket, és rákeresel a cica-viselkedésmintákra. Mit miért csinál, és hogyan érdemes reagálnod rá? Nemcsak te leszel tőle nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb, de kedvenced válláról is hatalmas terhet veszel le, ha nem kell irreális elvárásoknak megfelelnie.

alomtálca boldog macska egészség egészséges táplálkozás élet furcsa macskaviselkedés ivartalanítás karom karomvágás macska ápolás macska karom macska testbeszéde macskaalom macskaviselkedés speciális eledel testbeszéd viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink