hirdetés

Elmondjuk, érdemes-e beszerezned egy automata etetőt

Hangai Lilla

2024. június 16 - Képek: Getty Images Hungary

Az automata etetők megosztják a macskás közösséget. Vannak, akik esküsznek rá, mások úgy vélik, jobb messziről elkerülni, mert negatív viselkedésmintákhoz vezethet a használatuk.

hirdetés

Következő cikkünkből megtudhatod, hogyan működik az automata etető a macskák esetében; és persze, ahogy ígértük, arról is szó lesz, milyen előnyökkel és hátrányokkal bír egy ilyen szerkezet.

Onnan még a kilátás is jobb!

Így működik az automata etető

Egy macskának naponta minimum háromszor kell enni adni. Személyes tapasztalatból kiindulva ez megoldható úgy, hogy kap enni az állat, amikor felkelünk, kap enni, amikor a munkából hazaérkezünk, és kap enni lefekvés előtt is. Ez a beosztás nálunk évek óta remekül működik. Ám előfordulhat, hogy valamilyen délutáni elfoglaltság miatt nem érünk haza időben. Sokaknál probléma az is, hogy a macska nagyon hamar ébreszti őket a reggeli után sóvárogva. De az is elképzelhető, hogy a minimum 3 alkalomnál többször,  inkább 4 vagy 5 alkalommal etetnéd cicádat, és nem otthonról dolgozol, így szükséged van egy segítő „kézre”. Nos, ilyen esetekben tehet jó szolgálatot egy ilyen kis szerkezet.

Az automata etetők közül számos verzió létezik. Van olyan, amely száraz eledelt adagol, de nedves és száraz eledelt is elosztó szerkezeteket is vásárolhatunk már. Ha minket kérdezel, az automata etetőket egy esetben lehet biztonságosan kihasználni. Mégpedig akkor, ha olyan verziót választasz, amelyet előre beprogramozhatsz, és annyi eledelt fog a macskának tálalni, amennyit beállítasz rajta, és akkor, amikorra időzítetted.

Ha szeretnéd a szerkezetek teljes kényelmét kiélvezni, akkor a Wi-Fi-ről, alkalmazással működtethető gépek lesznek a kedvenceid. Bár ezek drágábbak, az alkalmazáson keresztül bármikor módosíthatod a beállításokat. Ezek a típusok többségében belső memóriával is rendelkeznek, így a cica akkor sem marad éhen, ha elmegy az internet. Az egyik érdekesebb fejlemény a kisállat-etetők világában a mikrochipes technológia. Ez lehetővé teszi, hogy csak a kijelölt háziállat számára váljon elérhetővé az étel. Így, ha több cica vagy kutya is van a háztartásban, akkor sem kell attól tartanod, hogy valamelyik éhen marad.

Automata etető és szökőkút: ez a macska királynői ellátásban részesül

Az automata etető előnyei és hátrányai a macskák esetében

A legfontosabb, hogy automata etetőt csak akkor használj, ha rendszeresen, személyesen is ellenőrizheted (vagy valaki, akit megkérsz rá), hogy minden rendben van-e vele. Tehát, ha úgy gondolod, hogy jó ötlet elmenni egy hétre nyaralni, és az etetőre bízni a macskát, akkor nagyon kérünk, ezt felejtsd el! Egy macskát 12 óránál tovább nem lehet magára hagyni! Akkor sem, ha elvileg a rendelkezésére áll az étel a megszokott időközönként.

A baj nagyon hamar megtörténik! Az automata etető akkor használható felelősségteljesen, ha mellette te is gondoskodsz arról személyesen, hogy macskádnak enni adj. Ez nagyon fontos a köztetek lévő kapocs megerősítésében, és a biztonság megőrzésében is. Tehát az etetők kiegészítő lehetőségek és eszközök, nem ezekkel kell biztosítanod teljes egészében kedvenced táplálását.

Mielőtt élesben is kipróbálnád, fontos tesztelni, úgy hogy otthon vagy. Biztosnak kell lenned abban, hogy megfelelően működik a gép, és elfogadja a macska az általa kínált eledelt. Ilyenkor láthatod, hogy megijed-e a tőle, eszik-e a kiadott ételből, mennyit hagy meg, megpróbálja-e felborítani, piszkálja-e a tartályt és a többi. Ha néhány hét elteltével is negatív marad a géphez fűződő viszonya – ami egyébként a tapasztalatink szerint nagyon ritka – akkor érdemes más megoldást keresni.

Ide kattintva megtudhatod, miért szükséges minimum háromszor megetetni a macskát naponta.

automata etető etetés etetési rutin macska etetése
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!