hirdetés

Macskaalom-kisokos: a megfelelő alomtálca kiválasztásától kezdve a legideálisabb alom beszerzéséig

Hangai Lilla

2022. augusztus 9 - Képek: Getty Images Hungary

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az alom a macskatartás alfája és omegája, mégis sokan tanácstalanul vakargatják a fejüket még hónapokkal a cicus megérkezése után is. Nem tudják, hogy mit rontanak el, vagy azt nem tudják, hogy a normálisnak hitt kellemetlenségekbe nem kell beletörődni.

hirdetés

Összefoglaló cikkünk segítséget nyújt abban, hogy ne mérgezze meg a cicatartás élményét a kakiprobléma.

A megfelelő alomtálca kiválasztása

Ha szobatigris csatlakozik a családhoz, valószínűleg az elsők között fogod beszerezni az alomtálcát. Mégis úgy tapasztaljuk, hogy ez a nagyon hasznos tárgy meglepően kevés figyelmet kap. Vagyis nem a megfelelő figyelmet. A legtöbben megnézik az árát, a színét és a dizájnját. Persze ezek is fontos szempontok, de érdemes még néhány dolgot fontolóra venni a vásárlás előtt.

Gondolj csak bele, te sem szeretnél egy olyan mosdót használni, amely túl kicsi, túl szűk a bejárata vagy túl zajos. Az új, automatizált alomtálcák, ahol a gépesített karok azonnal kikanalazzák az ürüléket, a legtöbb macskára a frászt hozzák. És ez egyszerűen azt fogja eredményezni, hogy nem használják majd a tálcát. Akkor pedig mind tudjuk, milyen borzalmakkal leszünk kénytelenek szembenézni.

Javasoljuk, hogy tájékozódj a tenyésztőnél vagy a menhelynél cicád várható, vagy ha már kifejlett példányról van szó, a pontos méretéről. Még ha úgy is döntesz, hogy személyesen szeretnéd beszerezni az alomtálcát, akkor is érdemes véleményeket olvasgatni a különböző modellekről az interneten.

Az is lehet, hogy több alomtálcára is szükséged lesz?

A cicák független személyiségek és szeretik, ha van választási lehetőségük. Ez igaz a vécézés kényes kérdésére is. Érdemes a +1 szabályt alkalmazni. A macskák száma + 1 = az alomtálcák ideális mennyiségével.

Pontosan mekkora az akkora?

Az általános szabály az, hogy minimum olyan hosszú legyen az alomtálca, amekkora távolság van a cica orra és a nyújtott farka vége között. A szélességét tekintve pedig legyen akkora, mint a cica orra és a lazán tartott farka vége közötti távolság. Ez a méret lehetőséget nyújt neki a kényelmes elhelyezkedésre és ásásra, valamint így elkerülhető, hogy a puha kis tappancsok kakiba merüljenek.

A toalett magassága 13-18 cm között ideális azon cicák esetében, akiknek nem szokásuk a granulátumot kirugdosni. Ha szeret ásni, akkor az is lehet, hogy ennél magasabb tálcára lesz szükséged, persze figyelve arra, hogy a kedvenced kényelmesen ki és be tudjon lépni.

Fedett, fedetlen, öntakarító?

El is érkeztünk az extrákhoz. A tapasztalatunk az, hogy a fedettség kérdésében a cicák egyéni preferenciája dönt. Válassz a belátásod szerint, de számolj a lehetőséggel, hogy esetleg menet közben majd változtatnod kell az alapfelálláson.

Ahogy arra kicsivel korábban már utaltunk, bármennyire is vonzó lehet az öntakarító alomtálca, nem javasoljuk. Nem tudhatod előre, hogy a cicád félni fog-e tőle, a kísérletezéshez pedig sajnos elég drága mulatság egy ilyen masina esetében.

Hol legyen az uralkodói trónszék helye?

Ideális esetben olyan helyet keress neki, ahol cicád akár két oldalról is megközelítheti az alomtálcát. Ha megfogadod tanácsunkat, és plusz tálcákat is elhelyezel a lakásban, azt semmiképpen se egymás mellé tedd. Érdemesebb őket különböző, jól szellőző, nyugalmas helyekre tenni a lakásban. Cicád orra rendkívül érzékeny, így ha nemkívánatos szagokkal van körülvéve vécézés közben, nagy az esély, hogy keres magának egy szimpatikusabb helyet.

Nagy golyócskák vagy kicsik, esetleg illatosított?

A nagy piaci versenynek köszönhetően már az alom milyenségét sem olyan egyszerűen eldönteni. De még mielőtt pánikolnál, segítünk itt is eligazodni!

Az általános tapasztalat szerint a cicák előnyben részesítik az apróbb szemű granulátumot a nagyobb szeműnél. Bár vonzó lehet illatosított verziót használni, azt semmiképpen sem ajánljuk. Irritálhatja kedvenced szaglását, de akár allergiás reakciót is okozhat.

Szilikonos, csomósodó, nem csomósodó vagy biológiailag lebomló? Mindnek megvan a maga előnye. A csomósodó alom praktikus és takarékos, a szilikonos megtartja a nedvességet és könnyebben elkendőzi a szagokat. A nem csomósodó szintén könnyebben nyeli el a nedvességet és köti meg a szagokat, a lebomló almok pedig különösen alkalmasak kiscicáknak, akik szeretnek mindent a szájukba venni, esetleg ökogazdiknak. Ebben a kérdésben azt javasoljuk, hogy bátran kísérletezgessetek és maradjatok annál a verziónál, amit a cicád és te is kedveltek.

Ha kedvenced nem különösebben szeret ásni és kaparni, és te is gazdaságosabban kanalazol, 2,5-5 cm alom elég lesz a tálcába, de ha biztonsági játékos vagy, amiért egy percre sem hibáztatunk, az 5-8 cm mennyiség lesz a befutó.

Hogyan tartsd fent az alom rendezett állapotát?

Kutatások bizonyítják, hogy a cicák rendkívül tiszta állatok és nem elhanyagolható mértékben részesítik előnyben a tiszta almot. Ezért azt javasoljuk, hogy naponta legalább egyszer mindenképpen lapátold ki a nemkívánatos elemeket. De ha különösen érzékeny vagy a szagokra és kicsi a lakás, ezt a számot nyugodt szívvel növelheted.

Ahhoz, hogy elkerüld a fertőzéseket és a kellemetlen meglepetéseket, minimum havonta egyszer javasoljuk a teljes alomtálca tisztítását szappanos vízzel. A hipót és a hasonlóan erősen lúgos vagy savas tisztítószereket azonban kerüld! Ha a tálca tiszta, mehet bele a teljesen friss adag granulátum. Ugye, hogy nem is bonyolult?

alomtálca ápolás macska ápolás macska ápolása macskaalom tisztálkodás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink