Így tedd boldoggá benti cicádat: 6 tipp, hogy ingergazdag és biztonságos környezetet teremts számára

Hangai Lilla, 2022. szeptember 5 - Képek: Getty Images Hungary

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a macskák kizárólagos benti tartása. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a gazdik így biztosak lehetnek abban, hogy nem leselkedik kedvencükre semmiféle veszély. Ám azt fontos tudni, hogy rendkívül okos teremtményekről van szó, így a biztonság mellett egyéb dolgokra is szükségük van ahhoz, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak maradjanak.

Tippjeink segítségével benti cicád élete nemcsak veszélytelen, de izgalmas és stimuláló is lesz.

Ha meg tudod oldani, néha töltsetek el kint is időt

Még mielőtt ellentmondásba keverednénk, igyekszünk gyorsan kifejteni, hogy hogyan is gondoljuk. Bár a legtöbb cica tökéletesen elégedett a benti életével, szinte biztosak vagyunk benne, hogy nekik is jól esik alkalmanként felfedezni valami újat, valami mást. Ezért azt javasoljuk, hogy ha úgy látod, kedvenced élvezi a szabadban eltöltött időt, rendszeresen vidd ki egy kis sétára, játékra vagy csak egy önfeledt felfedezőtúrára. A lényeg, hogy végig felügyelet mellett legyen, így biztosan nem éri semmi baj és nem kóborol el.

A hely, ahová még a király is gyalog jár

Ezek a kedves kis dorombolómasinák rendkívül tiszta és érzékeny állatok, szaglásuk 14-szer jobb az emberénél. Hogy bent is komfortosan érezzék magukat, nagyon fontos, hogy az alom makulátlanságára különösen ügyelj. Minimum naponta egyszer lapátold ki belőle a nemkívánatos elemeket, havonta egyszer pedig fertőtlenítsd a tálcát és töltsd fel bőségesen egy friss adag granulátummal. De nemcsak a tisztasága, a mérete is fontos! Ügyelj arra, hogy cicád kényelmesen el tudjon helyezkedni odabent. Ha pedig a gazdik mintaképévé szeretnél válni, alkalmazd a +1 szabályt. A cicák száma +1 = a megfelelő mennyiségű alomtálcák számával. Helyezd őket eltérő, jól szellőző, több oldalról is megközelíthető helyre.

Szép kívül és belül is

A legtöbb cica imádja, ha fésülik és alaposan kikefélik a bundájukat. A napi szépítkezési rutin megelőzi az összecsomósodott szőrt, ami kifejezetten fájdalmas lesz az idő múlásával. Ezen kívül erősíti köztetek a köteléket is.

Az étkezést tekintve igyekezz a változatosságra törekedni. Legyen az étrendjében száraz, valamint konzerves vagy alutasakos eledel is, de kipróbálhatsz olyan „emberi” ételeket is, amik biztonságosak a számukra. Ilyen például a csirke- vagy pulykahús, spenót, alma, borsó, áfonya, sütőtök, zabkása vagy a tojás. (A szalmonella miatt mindenképpen a főtt verziót javasoljuk.)

Biztosíts neki szabad járást

Egy macskás háztartásban ne legyenek csukva az ajtók, és ha anyagi kereteid engedik, szerezz be neki különböző cicalétrákat vagy egyéb mászóalkalmatosságokat. Minél több lehetősége van odabent is felfedezőútra indulni, annál kisebb az esélye, hogy unalmában a bútorokban vagy különböző textíliákban tesz kárt. És ha ez még nem lenne elég, biztosak vagyunk benne, hogy ezt a fajta figyelmességet rengeteg dorombolással és összebújással fogja meghálálni.

A kaparás természetes viselkedés, engedj neki teret bátran

Ne érts bennünket félre, nem azt mondjuk, hogy engedd meg neki, hogy bármire rátegye bársonyos kis mancsát. Inkább arra buzdítunk, hogy szerezz be 1-2 kaparófát. A kaparás többfunkciós cselekvés; megélezi a karmait, nyújtja az izmait és megjelöli a területét.

Játék az élet

Sokan azért döntenek a macska mellett, mert úgy érzik, egy kutyához nem lenne elég idejük vagy energiájuk. A cicák intelligenciája, akárcsak a kutyáké, hasonló egy 2 éves kisgyermek intelligenciájához. Ugye már érted miért olyan fontos, hogy rengeteget játsszatok? Nemcsak a testét, de az elméjét is kondiban tarthatod így, ami pedig egy egészséges és jó kedélyű macskát fog eredményezni.

Az alábbi videó igen szórakoztató a cicák számára:

De ha éppen elfoglalt vagy, van egy különleges tippünk is. Nem garantált, hogy kedvenced is fogékony lesz rá, de érdemes kipróbálni. A macsekok imádnak az ablakon keresztül leskelődni. Ha olyan szerencsés vagy, hogy sok madár vagy mókus lakik a környéketeken, akkor biztosan megfigyelted, hogy kedvenced előszeretettel fürkészi őket, akár naponta több órán keresztül is. Ha nincs ekkora szerencséd, a YouTube siet a segítségedre. Kifejezetten cicanézőknek készült videókat is lehet már találni a felületen, ahol a szobatigrisek kielégíthetik ősi ösztöneiket és megfigyelhetik a madarakat.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon