hirdetés

Miért szeretik a macskák annyira a dobozokat? A kutatók szerint olyan nekik a doboz, mint neked a kedvenc kötött pulóvered

Hangai Lilla

2022. szeptember 12 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon miféle titkos mágia húzza és taszítja a cicákat a kényelmetlennek és szűknek tűnő dobozok felé még akkor is, ha cicafekhelyek, kosarak, párnák és plédek tömkelege áll a rendelkezésükre a lakásban?

hirdetés

Cicád folyamatos közömbössége a méregdrága, többemeletes, puha bársonnyal borított, kaparófával is ellátott cicalétrája iránt eredményezhet a gyomrod tájékán némi feszítő érzést; főleg akkor, ha az emelvény dobozával azóta is boldogan játszik. De tulajdonképpen még nagynak sem kell annak a doboznak lennie. A macskák pontosan úgy szeretik a dobozokat, mint Gombóc Artúr a csokit. A kereket, a szögleteset, a kicsit, a nagyot és a lyukasat is ugyan olyan lelkesedéssel. Varázslatról azonban szó sincs, a tudománynak még erre is megvan a válasza! Legalábbis nagyjából.

Ennek is a ragadozó ösztönhöz van köze?

A Felis silvestris catus sok furcsa, ugyanakkor lenyűgöző szokására a tudomány a mai napig keresi a magyarázatot. Hiába, nemcsak gyönyörűek, de titokzatosak is. Váó, most kezdjük csak megérteni Marilyn Monroe sikerének titkát…

Kicsit elkalandoztunk. Szóval, a tudomány legvalószínűbb válasza erre az érdekes viselkedésre az volt, hogy vélhetően a vadászösztönnel van összefüggésben, hiszen egy doboz remek rejtekhely lehet, miközben felkutatják a zsákmányt. A kutatók azonban elég korán rájöttek, hogy ez önmagában nem elégséges magyarázat, lennie kell itt még valami másnak is.

Szerencsére a viselkedéskutatók és az állatorvosok néhány más érdekes magyarázattal is előálltak. Valójában, ha az összes bizonyítékra egy egységként tekintünk, előfordulhat, hogy a macskák nemcsak szeretik a dobozokat, de egyenesen szükségük is van rájuk.

A doboz és a stressz összefüggése

A bársonytalpúak elméjének megértése köztudottan nehéz, és az is nyilvánvaló, hogy tesztalanynak sem a legideálisabbak. Ennek ellenére jelentős mennyiségű viselkedéskutatás folyik macskákon, amelyeket másfajta kutatásokhoz felhasználnak. Ezek a tanulmányok több mint 50 éve zajlanak, és egy dolgot teljesen világossá tesznek: szőrös kis barátaink a zárt terekből kényelmet és biztonságot nyernek.

Claudia Vinke, a holland Utrechti Egyetem etológusa menhelyi macskák stressz-szintjét tanulmányozta és az egyik legjelentősebb kutatónak számít a területen. Egy holland állatmenhelyen házi macskákkal dolgozott, ahol kartondobozokat biztosított az egyik csoport újonnan érkezett cicáinak, míg egy másik csapatot teljesen megfosztott tőlük. Szignifikáns különbséget talált a két csoport stressz-szintje között. A dobozos macskák gyorsabban megszokták új környezetüket, sokkal kevésbé szorongtak és jobban érdeklődtek az emberekkel való érintkezés iránt is.

Ez logikus, ha figyelembe vesszük, hogy szinte minden cica első reakciója egy zaklatott szituációban az, hogy visszavonul és elrejtőzik. „Az elrejtőzés a faj viselkedési stratégiája. Így birkóznak meg a környezeti változásokkal és stresszorokkal.” – részletezte Claudia Vinke.

Ez ugyanúgy igaz a vadon élő macskákra, mint a háziasítottakra. A benti cicák ahelyett, hogy felmásznának egy fára vagy elbújnának egy barlangban, egy csinos kartondobozban lelnek vigaszra.

Nehezen kezelik a konfliktusokat

Nagyon fontos még tudni kedvenceinkről azt is, hogy nem erősségük a konfliktusok kezelése. John Bradshaw, The Domestic Cat: The Biology of its Behavior című könyvéből idézve: „Úgy tűnik, hogy a macskák nem dolgoztak ki olyan mértékben konfliktusmegoldó stratégiákat, mint más társas fajok, ezért megpróbálják megkerülni a kellemetlen találkozásokat mások elkerülésével vagy aktivitásuk csökkentésével.”

A macskák tehát ahelyett, hogy megoldanák a dolgokat, inkább egyszerűen elmenekülnek a problémáik elől. Ebben az értelemben egy doboz gyakran jelenthet egy olyan biztonságos zónát, ahol a szorongás, az ellenségeskedés és a nem kívánt figyelem forrásai egyszerűen megszűnnek.

Ezzel a magyarázattal egyedül annyi probléma van, hogy csak a feszült macskák viselkedésére megfelelő indok; ám ha megfigyelted, tökéletesen kiegyensúlyozott és boldog állatok is ugyanannyira rajonganak ezekért a bűvös tárgyakért.

„Ha beleférek, beleülök”

Ez akár a macsekok titkos jelmondata is lehetne. Jó megfigyelőként már biztosan észrevetted, hogy a dobozokon kívül sok cica más, ideálisnak legkevésbé sem mondható helyre is imádja bepréselni magát. Néhányan összegömbölyödnek a fürdőszobai mosdókagylóban, mások jobban szeretnek cipőkben vagy mamuszokban ücsörögni, de sokan kedvelik a különböző tálakat és tányérokat vagy bevásárlótáskákat is.

Ez pedig elvezet minket a másik okhoz, amiért a macskák szerethetik a különösen kicsi dobozokat, és más, kényelmetlennek tűnő helyeket: mégpedig, hogy állati hideg van odakint. A házi macska hősemleges zónája 30-36 Celsius-fok. Ez az a hőmérsékleti tartomány, amelyen a macskák kényelmesen érzik magukat, és nem kell extra hőt termelniük ahhoz, hogy melegen tartsák magukat. Ez a tartomány körülbelül 6,6 fokkal magasabb, mint a miénk, ami megmagyarázza, miért nem szokatlan látvány egy meleg nyári nap közepén a forró aszfalton terpeszkedő macska.

Az apró kartondobozokban és más furcsa helyeken való kucorgás tehát az értékes hő megtartására is szolgál, ugyanis a hullámkarton nagyszerű szigetelő. A szűk helyek pedig arra kényszerítik őket, hogy a lehető legkisebbre is képesek legyenek összegömbölyödni.

biztonság biztonságos otthon boldog macska élet macska ember kapcsolat macska és doboz macska és szűk helyek macska ösztön miért ragadozó ösztön stressz stressz csökkentés szorongás tanulmány testhőmérséklet vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink