hirdetés

A macska és az ember különleges kapcsolata: tévedés, hogy inkább a házhoz ragaszkodik, mint a gazdájához

Hangai Lilla

2022. október 19 - Képek: Getty Images Hungary

Egy új tanulmány szerint egyes macskák kissé tartózkodóbbnak tűnhetnek, mint a kutyák, de a lelkük mélyén – legeslegmélyén – hasonlóan reagálnak az emberekre, mint ősi ellenségeik. Az Oregon Állami Egyetemen végzett kutatások megcáfolhatatlan bizonyítékai annak, hogy a macskák biztos vagy bizonytalan természetű köteléket is ki tudnak alakítani gazdáikkal.

hirdetés

Az emberi kötődési viselkedés tanulmányozása során a kutatók azt vizsgálják, hogyan reagálnak a csecsemők, amikor rövid távollét után újra találkoznak a szülőjükkel vagy gondozójukkal. Amikor újra egyesülnek, a biztonságosan kötődő babák nyugodt módon térnek vissza környezetük felfedezéséhez. A csecsemők körülbelül 65%-ának van biztonságos kötődése. De a bizonytalanul kötődő babák vagy elkerülik a szüleiket, vagy tépőzárként kezdenek ragaszkodni hozzájuk. Miután a csecsemőkön, a kutyákon és a főemlősökön elvégezték ezeket a kísérleteket, a kutatók látni akarták azt is, hogy a tartózkodó természetükről híres cicák milyen eredményeket produkálnak.

Hihetetlen, de a teszteredmények nagyon hasonlóak lettek

A felnőtt egyedek és a kölykök is külön-külön, 2 percet töltenek egy szobában gazdájukkal vagy gondozójukkal. Ezután ez a személy 2 percre elhagyja a szobát, majd újabb 2 percre visszatér. Ezt biztonságos alaptesztnek nevezik.

A macskák körülbelül 65%-a biztonságosan kötődik gazdájához. (A kutyáknál ez 58%.) Az eredmények azt mutatják, hogy a felnőtt egyedek is képesek stabilan kötődni gazdájukhoz, nem csak a kölykök. Az ilyen macskák az emberek megérkezése után is folytatják környezetük felfedezését, de azért persze szemmel tartják a gazdit is. Az instabilan kötődő macskákon a stressz jelei mutatkoztak, mint például a farok megrándulása, az ajkak nyalogatása, a gazdi elkerülése vagy épp ellenkezőleg, a túlzott ragaszkodás.

Szinte mindenben különböznek a macskák és a kutyák, ebben azonban megegyeznek

„A kutyákhoz hasonlóan a macskák is szociális rugalmasságot mutatnak az emberekhez való kötődésük tekintetében” – mondta dr. Kristyn Vitale, a tanulmány szerzője, az Oregon Állami Egyetem ember-állat interakciós laboratóriumának kutatója.

„A macskák többsége stabilan kötődik gazdájához, és biztonságot nyújtó forrásként használja egy újszerű környezetben. Még a 6 hetes szocializációs tréningen átesett cicák sem változtatták meg kapcsolatukat gazdájukkal. Miután kialakul a kötődési stílus a macska és gondozója között, úgy tűnik, hogy viszonylag állandó marad az idő múlásával, még egy kiképzési és szocializációs beavatkozás után is. A bizonytalan macskák elfutnak és elrejtőznek, de mindenképpen tartózkodóan viselkednek. Régóta elfogult gondolkodásmód uralkodik azzal kapcsolatban, hogy minden macska így viselkedik. De most már bizonyítékunk van rá, hogy a cicák többsége, mint a kutyák többsége is, a gazdáját használja biztonságforrásként.” – fejtette ki dr. Vitale.

Ez a felfedezés reményt ad a menhelyi macskák új otthonra találásával és integrációjával kapcsolatban. Sok leendő gazdinál lehet tapasztalni ugyanis, hogy szeretne örökbe fogadni, de inkább mégis tenyésztőtől vásárol, mert nem biztos benne, hogy a cica múltja miatt mély kapcsolatot tudna kialakítani.

Akkor hát megdőlni látszik a városi legenda, miszerint a macskák érzéketlenek

Már gyerekként is sokat hallottuk a mondást, miszerint a macska nem a gazdájához, az emberhez ragaszkodik, hanem a házhoz. Onnan nyeri a biztonságérzetét és egyébként az embereket csak szolgának tekinti vagy az élelem forrásának. Mi valahogy mindig is éreztük, hogy ennél többről kell, hogy legyen szó, és most nagyon büszkék vagyunk magunkra, hogy kimondhatjuk: mi megmondtuk!

És hogy még tovább menjünk, dr. Vitale egyik 2017-es tanulmánya még azt is bebizonyította, hogy a cicák még a játékoknál és az ételnél is többre értékelik az általuk preferált személlyel való kontaktust. Persze macskákról van szó, így a hangsúly az „általuk preferált” szavakon van.

élet hiányol a macska kötődés macska ember kapcsolat macska hatása emberre macska kutya hasonlóság macska szeretet szeret a macska szeretet tanulmány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink