hirdetés

Beteg vagy hízásra hajlamos a macskád? Ezekben az esetekben érdemes speciális táppal etetni cicádat

Tóth Eszter

2022. június 14 - Képek: Getty Images Hungary

Tévesen azt gondoljuk, hogy egy macska etetéséhez elég csak egy tányért és abban eledelt biztosítanunk. Ez nem feltétlen igaz!

hirdetés

A macskák igényei egyedenként eltérőek. Egyes cicák hagyományos eledelekkel táplálkoznak, mégis nagyszerű formában vannak. Másoknak viszont speciális étrendre van szükségük, legtöbbször valamilyen egészségügyi probléma miatt. Mi is ez pontosan, és milyen esetekben kell alkalmazni?

Mik ezek?

A speciális eledelekből sokféle található a polcokon. Egy közös azonban van bennük: mindegyik igazodik egy adott problémával küzdő macska igényeihez. A cicák esetében az egyik leggyakoribb gondot a vesebajok jelentik, így ha cicád ezzel küzd, arról is konzultálj állatorvosoddal, milyen étrendet ajánl neki. De léteznek kifejezetten allergiás macskáknak készült eledelek és olyanok is, melyek túlsúlyos cicáknak lettek előállítva.

Amikor a macska beteg, az állatorvos terápiás étrendet javasolhat. Ilyen betegségek lehetnek az alábbiak:

A speciális táplálék kapható száraz vagy nedves formában is. Ezek az eledelek lehetővé teszik, hogy az állat megkönnyebbüljön, például azáltal, hogy kíméli valamelyik szervét. Az állatorvos által választott formulától függően ezek akár egy gyógyszeres kezelést is kiválthatnak, kiegészíthetnek vagy optimalizálhatnak. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben kötöttél egészségbiztosítást cicádnak, úgy az bizonyos esetekben fedezheti a speciális táplálékok árát. A terápiás célra előállított élelmiszereket gyakran az állatorvos írja fel, melyeket gyógyszertárakban vagy állatorvosi klinikákon értékesítenek. A macska igényeitől függően a szakember felírhat pellettált tápot, nedves eledelt vagy mindkettőt. Természetesen ezután az állatot megfigyelhetik, követhetik az állapotában bekövetkező változásokat.

Miből készülnek ezek az eledelek?

A speciális tápok összetétele tökéletesen igazodik a macskák táplálkozási igényeihez, hiszen mindig az éppen megfelelő mennyiségű szénhidrátot, zsírt és fehérjét tartalmaznak. Ezenkívül előfordulhat az összetevők között gyógyhatású anyag is, így lehetővé teszik a betegségek kezelését, a macska egészségi állapotának javítását vagy az anyagcserezavar esetleges helyreállítását.

Ha macskád veseelégtelenségben szenved, az erre a problémára kifejlesztett eledelek megkönnyíthetik a vesék működését. Egyes formulák erősítik a porcokat vagy csökkentik a vesekövek kialakulásának kockázatát. Végül, az elhízott macskáknak szánt terápiás eledelekről fontos tudni, hogy alacsony kalóriatartalmúak, mégis laktatók, így kedvencednek nem kell majd éheznie!

Cicád egyéni igényeihez igazodó etetésével jelentős mértékben javíthatod életminőségét, így nem érdemes félvállról venned a speciális táp megfontolását, ha kedvenced valamilyen egészségügyi problémával küzd.

ápolás diéta etetés macska etetése speciális eledel
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink