hirdetés

6 macskafajta kezdő gazdiknak: a ragdollt mintha kifejezetten az első cica szerepére tenyésztették volna ki

Hangai Lilla

2022. november 5 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor fejben eldöntötted, hogy készen állsz arra, hogy egy merőben új jövevényt üdvözölj az otthonodban és 10-15 évre elköteleződj mellette, akkor talán rádtört már a bizonytalanság is, hogy de mégis hogyan kezdj neki, hogyan válassz magadhoz illő társat?! Következő összefoglalónk nagy segítségedre lesz!

hirdetés

Ha megismered és feltérképezed a fajta adottságait, azt is jobban fogod majd látni, hogy milyen típusú felszerelésre lesz szükséged.

1. Ragdoll

A ragdoll tenyésztése során kifejezetten ügyeltek arra, hogy a fajta minden egyedét jellemezze a ragaszkodó, lezser és kevés karbantartást igénylő kifejezés. Még a nevüket is onnan kapták, hogy képesek totálisan ellazulni a gazdi karjaiban mindenféle ellenkezés vagy rossz érzés nélkül.

Egy perzsa és egy burmai szent templommacska keresztezéseként jött létre azzal az előnnyel, hogy a ragdollok szőrét sokkal könnyebb karban tartani. Hihetetlenül laza és ragaszkodó állatok, kifejezetten szeretik az ölelést és cirógatást. Könnyen beilleszkednek a családba; jól kijönnek a gyerekekkel és más házi kedvencekkel is. Ahogy említettük, a bundájuk ápolása könnyebb, mint egy hosszabb szőrű cicáé, de a heti két alapos fésülés náluk is elengedhetetlen.

2. Orosz kék

Ezek a lenyűgöző bundával ellátott cicák híresen gyengédek és hűségesek, így nem csoda, ha a kötődésük a gazdihoz kivételesen mély. Arra érdemes figyelni, hogy emiatt idegenekkel szembe kissé bizonytalanok, így az érkező vendégeket mindig kérd meg, hogy hagyják, hogy a macska kezdeményezzen az ismerkedésnél.

A legtöbb fajtáról elmondható ez, de az orosz kékek olyanok, akár egy szivacs, azonnal érzékelik a gazdi hangulatát, így ha levert vagy szomorú vagy, biztosan számíthatsz a vigasztalásra. Azonban ha az ételről van szó, még ezek a nyugodt és kiegyensúlyozott állatok is kiengedik a hangjukat; hamar megtanulod majd, hogy a vacsi semmilyen körülmények között nem késhet!

3. Házimacska

Ha gördülékeny kezdést szeretnél, nem csak a fajtatiszta macsekok jöhetnek szóba. A házi rövidszőrű macskák vegyes felmenőkkel rendelkező állatok, így hogy mit tartalmaz a csomag, az mindig egy kicsit zsákbamacska. Óriási előny, hogy házicicát könnyebben örökbe is tudsz fogadni, így ezek után már életmentőnek számítasz majd.

Ezek a cicák a megfelelő szocializáció és gondos törődés és szeretet mellett a legbújósabb macskák közé tartoznak. Ha olyan macskát keresel, aki hálás azért, hogy meleg, biztonságos otthonban hajtja álomra a fejét, finomakat eszik és a kanapén ölelkeztek össze szinte minden este, akkor ne is olvass tovább!

4. Egzotikus rövidszőrű

Ha a perzsa macska gondolatától megdobban a szíved, de nem állsz készen egy ilyen lenyűgöző, uralkodóknak kijáró bunda karbantartására, akkor az egzotikus rövidszőrű lesz a te tökéletes párod.

Bár bundájuk nem hosszú, sűrű és puha plüss tapintású, így mackós megjelenést kölcsönöz nekik. Személyiségüket tekintve csendes, békés, de játékos és hűséges cicák, akik bár rendkívül ragaszkodók, nem fognak a házban mindenhová követni. Sőt, mivel előnyben részesítik a hűvösebb helyeket, ha az alvásról van szó, még az is lehet, hogy nem macskamanccsal a szádban ébredsz majd esténként.

5. Amerikai rövidszőrű

A könnyebbség kedvéért még maradunk a csinos és kényelmes rövid fazonnál. Ha egy nagyon magabiztos, de kellemes társaságot keresel a cicádban, megtaláltad.

Az izmos, zömök és munkaképes test fenntartására szelektíven tenyésztett amerikai rövidszőrű a színek és minták széles választékában megtalálható, a reklámokból jól ismert fajta. Családcentrikusak, így a gyermekes családoknak is ideális választás lehet. Bónusz, hogy mivel kifejezetten egészséges fajtának számítanak, így a betegségek is elkerülik őket általában.

6. Burmai szent templommacska

Kedvesek, ragaszkodók és többnyire csendes cicusok. Imádnak párnák közt fetrengeni és alvás közben megfeledkezni az élet nehézségeiről. Türelmes állatok, így gyerekek mellé, vagy szeretettől túlcsorduló felnőtteknek is ideáli társak.

Nem kimondottan aktívak, de van egy nagyon játékos oldaluk is, így soha nem fogsz unatkozni mellettük. Imádnak futni az eldobott tárgyak után, így azt mindenképpen próbáljátok ki! Nem hullik sokat a szőrük, így a hossza ellenére sem túl ijesztő feladat a kezdő gazdiknak sem, de heti két alapos fésülésre szükségük lesz.

Kezdőként a rengeteg információ hatására könnyedén érezheted úgy, hogy már semmit nem tudsz és semmiben nem vagy biztos. A cicáknak azonban nem tárgyakra van szükségük, vagy divatos kiegészítőkre, hanem tiszta alomtálcára, nedves eledelre és egy szerető gazdi figyelmére.

amerikai rövidszőrű macska boldog a macska burmai szent templommacska egzotikus rövidszőrű macska házimacska kezdő gazdi kezdő macskatartó macska ápolása macskafajták macskafajták kezdő gazdiknak macskatartás szépsége örökbefogadás orosz kék macska ragaszkodik a macska ragdoll
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink