hirdetés

Fedett vagy fedetlen? Ezt mondja a tudomány az alomtálcáról

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 4 - Képek: Getty Images Hungary

Örök dilemma, hogy a fedett vagy a fedetlen alomtálca jobb a cicának – Kutatásban keresték a választ.

hirdetés

Amikor újdonsült macskagazdiként az alomtálca vásárlására kerül sor, a bőség zavarában nem mindig könnyű döntést hozni. A kedvencünk mérete természetesen fontos szempont, azonban az egyik legnagyobb fejtörést gyakran az okozza, hogy fedett boxot vagy fedetlen tálcát válasszunk.

Sok gazdi többek között azért dönt a fedett típus mellett, mert így a macska háborítatlanul végezheti a dolgát (hiszen mi sem szeretünk közönség előtt vécézni). Ráadásul esztétikai szempontból sem mindegy, mennyire van szem előtt az alom tartalma. Mások azonban úgy vélik, jobb a szabad tálca, hiszen ez természetesebb környezetet biztosít a cica számára, és kényelmesebben tudja használni.

Lássuk, mit mond a kérdésről a tudomány!

Macskatoalett-kutatás

Még 2013-ban (igen, már 11 évvel ezelőtt is izgalmas volt a téma) A házi macskák alomdoboz-preferenciája: fedett vagy fedetlen címmel tanulmány készült arról, vajon a cicák mit gondolnak a vécéjükről. Hiszen az egy dolog, hogy a gazdinak mi tetszik, de végső soron az a fontos, hogy az állat komfortosan érezze magát.

A kutatásban 27 egészséges benti tartású cica vett részt, akiknek otthoni környezetükben nem voltak kakiproblémái. Minden macska két nagy, kartondobozból készült macskavécét kapott – az egyik fedett volt, a másik fedetlen. A két dobozt egymás mellé helyezték, és ugyanolyan alommal töltötték meg.

A gazdiknak a cicák ürülékét minden nap  egy zacskóba kellett helyezniük, amelyet megmértek. A kutatók azt vizsgálták, vajon van-e mennyiségi vagy minőségi különbség a macskáknál attól függően, hogy a fedett vagy a fedetlen alomba végezték a dolgukat. Emellett azt is figyelték, hogy a macskák melyik típusú dobozt használták gyakrabban.

Az eredmények

A kutatásból az derült ki, hogy a macskák többsége nem mutatott erős preferenciát sem a fedett, sem a fedetlen doboz iránt. A két dobozban lévő ürülék mennyisége statisztikailag azonos volt. Amikor a cicák „teljesítményét” nézték, a 19 macska látszólag mindkét alomdobozt azonos mértékben használta. Tehát ebből a tanulmányból arra következtethetünk, hogy minden macska rendben van a fedett alomdobozokkal. Vagy mégsem?

Mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le, néhány tényezőt érdemes közelebbről is megvizsgálni.

Egyéni preferenciák

Bár a tanulmányban szereplő macskák nagy részének édes mindegy volt, 8 cica erős preferenciát mutatott: 4 gyakrabban használta a fedett dobozt, 4 pedig a fedetlent.

A kutatásban használt doboz mérete

Fontos megjegyezni, hogy a kutatásban a cicák számára biztosított dobozok nagyok voltak: 82,5 x 50,5 x 48,5 centiméteresek. Viszonyításképpen: a nagy méretű macskák számára árusított fedett alomdobozok átlagos mérete 56 x 50 x 47 cm – kisebbek, mint a tanulmányban használtak. Tehát könnyen lehet, hogy a cicáknak azért volt teljesen mindegy, melyiket használják, mert kényelmesen elfértek benne ha volt teteje, ha nem.

Más macskák

A tanulmányban résztvevő cicák vagy egyedüli kedvencek voltak, vagy a vizsgálat idejére elszeparálták őket négylábú társaiktól. A több kedvences háztartásban élő cicák azonban gyakran nem kedvelik a fedett dobozt. Ennek oka, hogy nem látnak ki belőle, így nem tudják nyomon követni, hogy a többiek épp mit csinálnak.

Takarítás gyakorisága

A vizsgálat során az alomtálcákat a gazdik naponta takarították. Bár alapvetően is ez lenne a javasolt takarítási gyakoriság, valljuk be, hogy sok gazdi van, aki csak néhány naponta veszi a kezébe az alomlapátot. Mivel a résztvevő macskák a fedett doboz esetében is mindig tiszta alomba léptek be, az esetleges szagok sem voltak erősek.

Akkor nincs válasz?

Száz százalékosan nincs. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy ha választani kell, a nyitott alomtálca az, amit a cicád nagyobb eséllyel elfogad majd.

Korábbi cikkünkben kiveséztük a tökéletes alom ismertetőjegyeit: ide kattintva elolvashatod.

alom alomdoboz alomtálca kutatás macskaalom
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!