hirdetés

Vajon a macskák is lehetnek empatikusak? Így értelmezik gazdáik érzelmeit

Ferenczi Deborah

2022. október 16 - Képek: Getty Images Hungary

Az állatok hatásait az ember testi-lelki jóllétére igazán lassan fogadták el tudományos tényként annak ellenére, hogy az állatasszisztált terápia jótékony hatásai napjaikra már egyértelműek. Azonban sokan még mindig szkeptikusan állnak ahhoz a kérdéshez, hogy vajon az állatok képesek-e az empátia érzésére. Az alábbiakban részletesen fogunk foglalkozni a kérdéssel.

hirdetés

A humán gyógyászatban megállapították, hogy minden olyan érzelmi rendellenesség, amely stresszes fiziológiai állapotot eredményez, hajlamosíthat a testi betegségekre. Az is elfogadott, hogy minden irritációhoz és legyengültséghez vezető fizikai állapot az érzelmi állapot megváltozásának kockázati tényezője. A krónikus stressz egyik jele az ismétlődő rossz egészségi állapot. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy amennyiben ilyen problémákkal küzdesz, mindenképpen próbáld meg azt orvosolni. Az állatasszisztált terápia pedig erre kiváló megoldásnak bizonyul.

A macskák nagyon intuitívak

Érdekes módon a macskákat már az ókorban is különösen intuitív szerepekkel ruházták fel. Gondoljunk csak bele, hogy míg egyes kultúrákban istenként tisztelték őket, addig másokban egyenesen a halál és a sötétség hírnökeinek vélték a cicákat. Ennek az oka pedig az volt, hogy egészen titokzatos és rejtélyes légkör övezte már csak a puszta lényüket is. Számos kultúra úgy tartotta, hogy ezek az állatok képesek szellemeket látni, és azokkal kommunikálni. Azonban egyvalamiben teljesen igazuk volt. A macskák tényleg rendkívül intuitív lények, akik bár valószínűleg a szellemekkel ugyan nem tudnak érintkezni, de bizonyosan képesek arra, hogy az emberi érzelmeket beazonosítsák, és azokat megfelelően kezeljék is.

A macskák képesek értelmezni az emberek érzelmeit?

Igen, a macskák valójában egészen széles skálán képesek értelmezni és egyben kezelni az emberi érzelmeket. Mondhatni már-már olyan jeleket mutatnak, melyek az empátiára utalhatnak. Bizonyosan tapasztaltad már, hogy amikor különösen rossz passzban vagy, akkor mintha csak gondoskodni akarna rólad, odamegy hozzád cicád, és felvidít. Nos, ezt kiválóan érzékeled, ugyanis valóban megérzi azt, ha nem vagy jól, és ezen próbál is segíteni. Ilyenkor odabújhat hozzád, kedveskedik neked, hiszen számára aggasztó, ha te nem vagy a legjobb formában.

Akkor képesek empátiát érezni?

Nos, ez valójában nem ennyire egyszerű kérdés. Annyi bizonyos, hogy megpróbálnak megvigasztalni, de az indíték még mindig kissé homályos. Azonban ahhoz, hogy az igazsághoz közelebb kerüljünk, érdemes tanulmányozni egy 2015-ben született kutatást, mely kifejezetten arra fókuszált, hogy vajon van-e a macskáknak empátiára utaló hajlamuk.

A michigani Oakland Egyetem két kutatója, Moria Galvan és Jennifer Vonk arra megállapításra jutottak, hogy a macska arckifejezése megváltozik, ha a gazdája mimikája is változik. Ugyanis abban az esetben, ha éppen jókedve volt a gazdinak, akkor a cicák is pozitív visszacsatolással válaszoltak. Azonban ellenkező esetben közelségükkel megpróbálták vigasztalni szeretett kétlábújukat. De a kutatásban a csavar akkor következett be, mikor azt vizsgálták, hogy idegenek váltakozó arckifejezéseire vajon hogyan reagálnak az állatok. Ugyanis ebben az esetben a kutatók nem érzékeltek változást a cicák viselkedésben, hiszen azok teljesen közömbösek maradtak az idegen emberek irányába.

Persze, a macskák megértése mögött sem teljesen bizonyos, hogy kizárólag az empátia húzódik meg, hiszen könnyedén megeshet, hogy kizárólag tanult viselkedésesek mintáit követik azzal, hogy kedveskednek. Elképzelhető, hogy az áll a háttérben, hogy rájöttek, hogy gazdájuktól akkor kapnak étket, ha pozitív visszacsatolással reagálnak. Sőt, akár azt is összekapcsolhatták, hogy több jutalomfalatot kapnak, ha a tulajdonosnak jobb kedve van. Azonban ez nem magyarázat arra, hogy miért kezdik el utánozni ezeket a a jellegű viselkedéseket, hiszen megfigyelhető, hogy a macska viselkedése hasonul a gazdájához. Ez pedig sokkal inkább az empátia jelének bizonyul, mint egyszerű érdekkapcsolatnak.

Akkor a macskák együttéreznek velünk?

Ezek a kutatási eredmények azt sugallják, hogy a macskák igenis tudnak olvasni az emberek mimikájából és metakommunikációjából. Viszont valószínűsíthetően ez nem velük született, hanem inkább az emberrel való együttélés folyamán kifejlesztett képesség. Azonban egyértelmű az említett kutatásból, hogy a gazdáikkal szinte teljes összhangba képesek kerülni, míg mások irányába nem mutatnak érzelmeket. Tehát azok felé, akiket szeretnek, képesek empátiát gyakorolni, de a számukra érdektelenek irányába nem. Gondoljunk csak bele abba, hogy ez nálunk is hasonlóképpen működik, hiszen mi is előbb érzünk empátiát egy számukra közel álló személy iránt, mint egy idegen esetében.

empátia empatikus a macska macska hatása az egészségre macska jótékony hatásai ragaszkodik a macska szeret a macska terápiás macskák
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink