hirdetés

A maine coonok pazar nyakfodra: erre való, és így kell ápolni

Hangai Lilla

2024. március 28 - Képek: Getty Images Hungary

A hím és a nőstény maine coonok is körülbelül 9 hónapos korukban kezdik el növeszteni elegáns nyakfodrukat. Az, hogy milyen hosszú és dús lesz, azonban a genetikától, az állat korától és az évszaktól is függ. Télen egyértelműen impozánsabb a sörény megjelenése.

hirdetés

A következőkből kiderül, hogy pontosan mi is az a gallér a maine coon cicák nyakában, valamint hogyan kell ápolni ahhoz, hogy teljes pompájában tündököljön.

Minden, amit a nyakfodorról tudni érdemes

A maine coon cicák sörénye, nyakfodra, gallérja – amely a nyaktól egészen a mellkasig lefut – igen ősi, oroszlánszerű megjelenést kölcsönöz az állatnak. Prominens jelenlétét a standard is pereferálja, ám nem minden maine coon rendelkezik pompázatos nyakfodorral, ami rendben is van. Az ő szépségük másban csúcsosodik ki. Azt azonban fontos tudni, hogy ez egy genetikailag öröklődő tulajdonság. Így ha egyáltalán nem fedezhető fel az állaton – legyen az hím vagy nőstény –, lehetséges, hogy nem fajtatiszta. (És itt újra leszögeznénk, hogy attól még lehet ugyanolyan csodás és szerethető.)

Általában elmondható, hogy 9 hónapos koruk körül kezdenek sörényük növesztésébe, azonban egyáltalán nem kizárt, hogy a fodor végleges méretét majd csak néhány év múlva (3-5 éves kor) éri el, amikor a macska belép a felnőtt korba. Ez azért tolódik ki ennyire, mert a fajta későn érő típus, ami nagy méretének köszönhető. A gallér feltehetően azért alakult ki, hogy melegen tartsa a macskát, és még nagyobbnak tűnjön tőle, ami hatásos fegyver más ragadozókkal szemben.

A melegebb hónapokban, ahogy doromboló barátaink testén mindenhol, úgy a szőr a gallér régiójában is vedleni kezd, hogy az állat ne melegedjen túl. Ennek következtében az egyenletesen veszít dússágából. Ha foltokban kopaszodik ez a terület, vagy a macska teste bárhol máshol, akkor biztosan nem vedlésről van szó, hanem szőrhullásról. Ebben az esetben mindenképpen vidd el kedvencedet állatorvoshoz!

A király (vagy királynő)

Ilyen ápolást igényel a maine coon gallérja

Bár a maine coonoknak közepesen hosszú szőre van, amelynek tapintása selymes, ám látszatra sok esetben bozontos hatást kelthet. Ennek ellenére azonban ápolása nem igényel különösebb erőfeszítést, heti kétszeri fésüléssel nagyon szépen karbantartható. Az esetében is igaz, hogy érdemes a rendszeres ápoláshoz már kölyökkorától hozzászoktatni, így később sem lesz probléma a rituáléval.

Néha azonban előfordul, hogy a szőre nemezesedik, csomósodik, ami érintheti a sörényt is. Ha kedvenced betegség, időskor vagy valamilyen más okból kifolyólag nem tudja elég hatékonyan mosdatni és ápolni magát, akár naponta is besegíthetsz neki. Érdemes lehet egy acélfogú fésűt használni a csomók kibontásához, az elhalt szőrszálak eltávolításához pedig jöhet a bontókefe.

Tudtad, hogy a maine coonok esetében számos különbség figyelhet meg a nőstények és a hímek esetében? Ebből a cikkünkből kiderül, melyek ezek.

ápolás bunda ápolása macska ápolása maine coon maine coon gallér maine coon nyakfodor
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink