hirdetés

7 trükk, amivel elérheted, hogy cicád és kutyád megszeressék egymást: néhány finom falat sokat segíthet!

Ferenczi Deborah

2022. május 28 - Képek: Getty Images Hungary

Számos sztereotípiát ismerünk arra vonatkozóan, hogy a macska-kutya kapcsolatok mennyire rossz alapokra tudnak épülni. Sok rajzfilm, történet, könyv szól arról, hogy a két állat ki nem állhatja egymást. Pedig fontos tudni, hogy ez a kapcsolat nincsen arra determinálva, hogy mindenképpen rossz legyen a viszony. Sőt, amennyiben a megfelelő szocializációs technikákat alkalmazod, még azt is elérheted, hogy a két állat kifejezetten jó kapcsolatot ápoljon egymással.

hirdetés

Kulcsfontosságú az összeszoktatási időszak abban az esetben, ha egy kutyát és egy macskát szeretnél összebarátkoztatni. Mindig legyél türelmes, és haladj lassan. Az alábbiakban összegyűjtöttünk szocializációs tippeket, melyek segítségével nagyobb esély van arra, hogy a két állat megszeresse egymást.

1. Legyen privát szféra

Talán a legfontosabb szempont, hogy mindkét állatnak szüksége van személyes térre, és teljesen privát szférára. Ebben az esetben kiemelkedően fontos, hogy ez a terület elkeríthető legyen olyannyira, hogy a másik állat ne tudjon hozzáférni. Ennek a térnek érdemes tartalmaznia a macska esetében egy alomdobozt, egy kaparófát, vizet, evőtálat és játékokat.

2. A kötelező vizsgálatok mindkét állat esetében meglegyenek

Elengedhetetlenül fontos, hogy mindkét állat maximálisan egészséges legyen. Ne hordozzon fertőző betegséget, és az összes oltása meglegyen. Abban az esetben, ha valamelyik állat még nem esett át a kötelező orvosi vizsgálatokon, illetve az oltásokon, akkor mindenképpen tartsd távol egymástól őket addig, amíg erre sor nem kerül.

3. Zárd el őket egymástól

Fontos, hogy a kezdeti időszakban kerítsd el egymástól a kutyát és a macskát. Ne engedd meg nekik a közvetlen érintkezést, hagyd, hogy szimplán szokják egymás jelenlétét. A cél az, hogy a házi kedvencek személyes érintkezés hiányában is teljesen normálisnak érezzék a másik állat jelenlétét.

4. Próbáld meg étel segítségével egymáshoz szoktatni őket 

A pozitív asszociáció megteremtése a kulcsa annak, hogy a két állat megszeresse egymást. Ennek érdekében szükség lesz arra, hogy némi jutalomfalatot is bevonj a folyamatba. Így a másik kedvenc jelenlétét automatikusan olyan kellemes dolgokkal fogják összekapcsolni az agyukban, mint az étel.

5. A személyes találkozás

Amikor már gond nélkül esznek közel egymáshoz, akkor érdemes lehet elkezdeni összeengedni őket. Az első néhány alkalom legyen rövid. Fontos, hogy nyugodt körülmények vegyék körülül őket. Érdemes előtte kellőképpen lefárasztani a kutyát, tehát mondjuk egy kiadós séta utánra időzíteni a találkozást. Ez azért is nagyon fontos, mivel így az eb nem akar majd feltétlen kergetőzni, hanem sokkal nyugodtabb körülmények között zajlódhat le a folyamat.

Fontos, hogy az ebet tartsd pórázon, ellenben a macskát hagyd szabadon. Ha viszont agresszíven reagálna a kutya jelenlétére, azonnal vidd el onnan. Eközben érdemes lehet az ebnek olyan egyszerű parancsokat adni, mint az ülj vagy maradj. Amennyiben ezeket helyesen teszi, dicsérd meg, és adj neki jutalomfalatot. Ha a macskád is nyugodt, akkor őt is érdemes megjutalmazni. Amennyiben bármelyik háziállat agressziót mutat, vidd vissza őket az elzárt területre.

6. Az első időszakban elengedhetetlen a felügyelet

Készülj fel arra, hogy az összeszoktatási időszak alatt valószínűsíthetően szükség lesz arra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérd, és szükség esetén kezeld is az állatok reakcióit. Ugyanis előfordulhat, hogy a macska menekülőre fogja, és felugrál a polcokra vagy esetleg szekrények tetejére. Ennek az oka egyébként abban keresendő, hogy a kutya és a cica metakommunikációja nagyon különbözik. Így míg az eb esetleg csak játszani akar a macskával, az teljesen félreérti ezt, és úgy gondolhatja, hogy a kutya le akarja őt vadászni. Így számos olyan kellemetlen helyzet teremtődhet, mely abban az esetben, ha azonos metakommunikációval rendelkeznének, ki sem alakulhatna.

7. Ismétlés

Nagyon fontos az összeszoktatás érdekében az, hogy folyamatosan történjen ismétlés. Ezeket érdemes megejteni naponta egyszer-kétszer. Nagyon fontos, hogy ilyenkor jutalmazd meg az állatokat, ha helyesen viselkednek. Fontos, hogy amint valamelyik félnél feszültséget tapasztalsz, azonnal szakítsd meg a folyamatot. Így nem alakulnak ki olyan negatív élmények, melyek utána mérgezik a kapcsolatot.

élet kutya és macska kutya macska kapcsolat kutya macska összeszoktatás kutya macska szereti egymást
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink