hirdetés

Hogyan erősítsd a kötődést cicád és közted? Örökbefogadott macska esetében ezeket különösen érdemes megfogadnod!

Hangai Lilla

2022. augusztus 13 - Képek: Getty Images Hungary

Nem számít, milyen fajtájú, milyen nemű a cicád, sőt, még a személyisége sem lényeges, ha a bizalomról van szó. Ez ugyanis létszükséglet minden egészséges és meghitt macska-ember kapcsolathoz. Lehet, hogy cicád félős, merész vagy éppen agresszív viselkedést tanúsít, de a te feladatod és felelősséged megtenni az első lépéseket annak érdekében, hogy az egymásba vetett hitetek összekovácsoljon benneteket.

hirdetés

Szeretünk erre a folyamatra úgy gondolni, mint a kis herceg és a róka történetére. A róka a közös útjuk elején így szólt a kis herceghez: „Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra.”

Tiszteld kedvenced személyes terét

Újdonsült macskádnak szüksége lesz egy kis időre, hogy beilleszkedjen az új környezetébe. Néhányuknak több, mint másoknak. Hagyd, hogy cicád szabadon járjon-keljen a lakásban, hogy felfedezze a számára nyugalmas és biztonságos pontokat. Legyen az a háztartásban később is egy általános szabály. A macskák független lények. Bízz meg bennük, mindig jelzik majd, mikor vágynak a társaságodra, és mikor érzik magukat komfortosabban egyedül.

Figyeld a testbeszédét

Ahogy ő a testbeszéden keresztül értelmezi a te hangulataidat és érzelmeidet, úgy neked is hasonlóképpen kell cselekedned, ha meg akarod ismerni. Ha távol ül tőled, az azt jelenti, hogy most nem vágyik a társaságodra. Ha bökdös a fejével, akkor jöhet a simi, amit garantált dorombolás követ majd. Lazán lengeti a farkát vagy inkább csapkodja? Ugye, hogy azonnal érzed, hogy az első esetben kiegyensúlyozott, a másodikban feszült a cicád? Nem bonyolult dolog ez, bízz magadban!

Hagyd, hogy ő közelítsen hozzád

Megfigyelted már, hogy a cicák valamilyen különös oknál fogva mindig a nem macskás személyeket tüntetik ki figyelmükkel? Ha ismered ezeknek a selyemszőrű ragadozóknak az észjárását, semmi különös nincs ebben. Azt szeretik, ha az irányítás az ő kezükben van, így érthető, ha azokhoz az emberekhez vonzódnak, akik adnak nekik teret és engedik, hogy ők tegyék meg az első lépést. Ha te is nyugodtan ülsz és a saját dolgoddal foglalkozol, garantált lesz a sikered! Soha nem volt még ilyen kielégítő eredménye a semmittevésnek.

Ismerd meg a testi kontaktus határait

Mi is ismerünk olyan cicákat, akik azonnal hempergőznek és a hasukat kínálják egy kis vakargatásra, dögönyözésre, de olyanokat is, akik remekül megvannak a simogatás nélkül, és elég nekik, ha egyszerűen csak a közelünkben lehetnek. Bármelyik típusba is tartozik kedvenced, igyekezz az ő igényeit előtérbe helyezni.

Ha simogatod őt, figyeld, hogy hol erősödik fel a dorombolás. Ne légy rest előnyben részesíteni azt a különleges pontot, és hanyagolni azt, ahol kevésbé lelkes a reakció.

Légy kiszámítható

Különösen éber lényekről van szó, még akkor is, ha napjuk nagy részét átalusszák. Amennyire csak tőled telik, igyekezz kerülni a hangos zajokat, a hirtelen mozdulatokat. Ez főleg akkor fontos, ha érzékeny, félénk cicáról van szó. Persze most nem azt mondjuk, hogy járj lábujjhegyen a saját otthonodban, de egy kis extra odafigyelés biztosan nem okoz majd nehézséget.

Ha már a kiszámíthatóságnál tartunk, érdemes megemlíteni a rutin fontosságát is. Cicád mindig ugyanabban az időben kapjon enni, de érdemes a szőrápolást is pontosan időzíteni.

Használd a pozitív megerősítést

Nemcsak a kutyáknál működik, de a macskák is rendkívül fogékonyak rá. A következetes pozitív megerősítés nem csupán a bizalom megerősítésére szuper, de ha van kedvetek, akár megtanulhattok különböző trükköket és parancsszavakat. A lényeg, hogy figyelj arra, hogy mindketten egyformán élvezzétek a folyamatot, és nincs a közös tanulásban semmi kényszer.

Ha már a tanulásnál tartunk, a játék a szobatigrisek életében is nagyon fontos. Kísérletezz nyugodtan! Lehet, hogy a lézerpötty kergetése, lehet, hogy a tollas pálca, de az is lehet, hogy a macskafűvel töltött egérfigura lesz majd a kedvenc.

bizalom boldog macska élet félelem kötődés macska gondozás macska társadalmi kötelék macska testbeszéde mentett macska örökbefogadás örökbefogadott macska simogatás személyiség szeretet testbeszéd
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!