hirdetés

6 macskafajta azoknak, akik bújós, érzékeny kedvencre vágynak: gondoltad volna, hogy a szfinx az egyik leggondoskodóbb fajta?

Hangai Lilla

2022. október 23 - Képek: Getty Images Hungary

Aki egy kicsit is nyitottabban közeledik a macskák rejtélyes természetének megismeréséhez, az tudja, hogy érzékeny, kedves és bújós macskát találni egyáltalán nem olyan nehéz, mint ahogy azt a hírnevük állítja. Összegyűjtöttünk 6 olyan fajtát, amelyek garantáltan a szeretetteljes és gyengéd típusokhoz tartoznak. Szerencsére ennél sokkal több is van, talán nem is lenne elég időnk ahhoz, hogy mindent részletesen kivesézzük.

hirdetés

Bár az alábbi cicusok híresek arról, hogy gazdáikat elhalmozzák feltétel nélküli szeretetükkel – hiszen az azonos származásúaknak minden esetben hasonló fizikai és személyiségjegyeik vannak –, a sajátos egyéniségnek az ő esetükben is nagy szerepe van. A macskák 3-7 hetes korukban kezdenek személyiségüknek megfelelően viselkedni, megalapozva felnőttkori jellemző magatartásukat. Így ha kedvencedet szeretetben, megfelelően szocializálva neveled, biztosan bízni fog benned és a maga módján a legjobban szeretni.

1. Ragdoll vagy más néven rongybabamacska

Nevükhöz híven a ragdollok arról ismertek, hogy ellazulnak a gazdi karjaiban, vagyis felemelve úgy ernyednek el, akár egy rongybaba. Nem csoda, hogy ezek a kék szemű szépségek 2019-ben és 2020-ban is az első helyet nyerték el a Macskarajongók Szövetségének (Cat Fanciers’ Association: a világ legnagyobb törzskönyvezett macskák nyilvántartása) legnépszerűbb fajtáinak listáján. A családbarát, nyugodt és összeszedett ragdollok a szeretetteljes és gondoskodó háztartások tökéletes tagjai.

2. Maine Coon

Ha rengeteg szeretet van a szívedben, aminek helyet keresel és készen vagy legalább ugyanennyit, ha nem többet fogadni is, jó helyen jársz. Az óriási termetű, bolyhos maine coon ölelésétől még a nem macskás emberek szíve is csordultig telik. Ezt tapasztalatból mondjuk.

Bár, ahogy a legtöbb cicának, a maine coonnak is megvan a szíve csücske: nagyon értékeli a család és a barátok által közvetített figyelmet és simogatást is, így nem kell attól tartanod, hogy ha távol vagy, kedvenced a hiányod miatt a poklot is megjárja. Lehet valami ennél tökéletesebb?

3. Sziámi

A társasági sziámi cicákról többen mondják, hogy kutyaszerű viselkedésüknek köszönhetően minden adandó alkalommal a figyelem középpontjában kívánnak lenni. A magánéletet igénylő tulajdonosoknak, például azoknak, akik szeretnek egyedül wc-re menni, szembe kell nézniük a ténnyel, hogy egy sziámival egy háztartásban ez már soha többé nem fog megtörténni. Olyanok, akár egy kis kíváncsi árnyék.

Általában jól kijönnek más cicákkal és más fajtákkal is, ami nagy előny lehet sok gazdi számára. Ám nem ellenük szólva, de számolnod kell a sértődött attitűddel, ha hosszú időre magára hagyod őket. Valamit valamiért, igaz?

4. Szfinx

Noha kopasz testük nem kiáltja a legtöbbek számára, hogy „ölelj meg!”, ez csak egy újabb példa, hogy soha ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján. Hidegebb időjárásban a ruházat kötelező, de leginkább a simogatás és az ölelés melegíti fel a szfinxek kis testét.

Bár bőrük különleges ápolást igényel és a legtöbb esetben heti fürdetést, ezt kedveségükkel és gondoskodásukkal kamatostul meghálálják. Ők azok a cicák, akik ha érzik, hogy szomorú vagy, vagy lehangolt, addig nem mozdulnak mellőled, míg nem érzed magad jobban.

5. Perzsa

Ezek a lapos orrú szőrgombolyagok a legkevésbé agresszív fajták listáján is előkelő helyet foglalnak el. Az egyik legismertebb és legstílusosabb macskafajtaként nem csoda, hogy nagyon vigyáznak a hírnevükre és a dicséretet többre tartják még az olyakor igazán jóleső hisztinél is.

Ahhoz, hogy megháláld azt a végtelen szeretetet, amit gazdiként kapsz majd tőlük, különös figyelmet kell fordítanod a szőrápolásra is, nem csak az összebújásra és a simire.

6. Burmai szent templommacska

Még a nevében is benne van, hogy szent! Úgy tartják, hogy minden a burmai ősi templomokban kezdődött; amikor egy pap meghalt, a szelleme átszállt ezekbe a macskákba, hogy megtisztuljon, mielőtt a következő életébe lépett volna. Így nem csoda hát, hogy a személyiségük ilyen kedves, tiszta és szeretetteljes, hiszen mióta csak léteznek, minden jártasságukkal arra törekszenek, hogy az emberek életét jobbá tegyék.

Sőt, sok macskával ellentétben általában még a gyerekekkel is jóban vannak; még akkor is, ha nem együtt szocializálódtak. Azt azonban érdemes mérlegelni, mielőtt emellett a fajta mellett döntesz, hogy kifejezetten sok odafigyelésre és játékra van szükségük.

Reméljük, hogy segítettünk, és nem úgy vagy vele, mint mi, hogy most már nemcsak egy cicát szeretnél, hanem minimum hatot.

burmai szent templommacska jó gazdi macska ember kapcsolat macska ember kötődés macska gazdi összhang macska simogatása macska személyisége macska szeretet macska szeretete macska szeretetnyelv maine coon perzsa macska ragdoll szeret a macska szeretet szfinx sziámi sziámi macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink