hirdetés

Orosz kék macska fajtaleírás: az elegáns cica, akinek ki kell érdemelni szeretetét

László Enikő

2022. június 16 - Képek: Getty Images Hungary

Az orosz kék macska intelligens, szerető és hűséges cica, miközben megőrzi függetlenségét. Megjelenése rendkívül elegáns és arisztokratikus. Ez a fajta csak azt engedi magához igazán közel, aki valóban méltó rá.

hirdetés

Az orosz kék csillogó, bársonyos, ezüstkék szőrzete és ragyogó zöld szemei ​​azonnal felhívják a figyelmet erre a szépséges cicára. De az intelligens és játékos hajlam teszi a fajtát tökéletes háziállattá, aki a legtöbb háztartásban boldogulni tud.

Eredete

Pontos eredete az idő homályába vész, azonban a leginkább elfogadott elmélet szerint az orosz Arhangelszk kikötőjében jelent meg, természetes módon alakult ki, és a teherhajók segítségével jutott el Angliába. A tengerészek szívesen látták a fedélzeten ezeket a cicákat, hiszen igen hatékonynak bizonyultak az elszaporodott rágcsálók ellen. Egyes források szerint a macska szépségére I. Miklós cár is felfigyelt, így került a fajta a szentpétervári udvarba. De úgy vélik, Viktória királynő is tartott ilyen kedvencet. Eleinte az orosz kék macskát több névvel is illették. Hívták arhangelszknek, kék külföldinek, de máltai vagy spanyol kék macskának is.

A fajtát különleges szépsége miatt sokan csodálták, de egyesek vadászták is bundája miatt. Már szerepelt a világ egyik első, 1875-ös londoni macskakiállításán is, azonban csak 1912-ben különítették el hivatalosan a többi kék macskától.

Mivel a második világháború után csak igen kevés példány volt belőle, egy időben más fajtákkal, például sziámikkal és angol kék rövid szőrűekkel keresztezték őket Nagy-Britanniában. Ennek hatására az orosz kék elvesztette bundája kékségét és szemei smaragdzöld színét. A helyzet azóta rendeződött, és bár napjainkban is olykor nehezen juthat hozzá efféle cicához egy leendő gazda, a gondos tenyésztésnek köszönhetően az orosz kék visszanyerte eredeti formáját.

Fajtastandard

Az orosz kék macska teste karcsú, kecses és ruganyos. Testfelépítése arányos, csontozata finom. Közepes méretű teste körülbelül 2,5-5 kg-ot nyom. Feje rövid, ék alakú, a koponyatető lapos, álla kifejezett. Füle nagy, vége kissé lekerekített. Szeme mandulavágású, nagy, smaragdzöld színű. Hátsó lábai hosszabbak a mellsőknél. Végtagjai hosszúak és a vékonyak, mancsai kicsik és ovális alakúak. Különleges duplarétegű szőrzete vastag, sűrű, rövid, csillogó, rugalmas és a testtől kissé eláll. Színe ezüstöskék, de olykor előfordulnak fekete és fehér variációk is. Várható élettartama 15-20 év.

Jelleme

Az orosz kék macska kíváncsi, de nyugodt, ragaszkodó, azonban nem túlzottan, és nagyon okos is. Eleinte nehezen oldódik, de ha jól érzi magát, játékos és szeretetteljes. A gazdája hangulatára érzékeny orosz kék az ajtóban üdvözöl, majd egy csendes helyet talál melletted, vagy akár szívesen játszik is veled. Valójában egyik kedvenc időtöltése az apportírozás! Viszonylag halk hangú (kivéve talán étkezés közben) cica, aki nagyra értékeli a simogatást, és egy ablakot, ahonnan nézheti a madarakat. Egyesek félénknek vagy tartózkodónak tartják jellemét, de gazdájával szemben az orosz kék igen ragaszkodó, csupán nem osztogatja könnyedén szeretetét idegeneknek. Szeret alaposan felmérni minden szituációt, megfontolt és körültekintő cica. Kifinomult, elegáns jellem, aki ha feloldódik, odaadóvá és szeretetteljessé válik. Gazdáját kellő humorérzékkel és ügyességével szórakoztatja. Csak győződj meg róla, hogy vele nevess, ne rajta. Erős az önértékelése, és nem szereti, ha kigúnyolják. Ha valaki időt szán arra, hogy kapcsolatot alakítson ki egy orosz kékkel, jutalma egy mély kötődés lesz ezzel a szeretetteljes macskával.

Ideális környezet

Ez a fajta viszonylag jól tűri az egyedüllétet, igazán független cica. Fontos számára, hogy legyen egy csendes helye, ahová elvonulhat, ha úgy tartja kedve. Míg az orosz kék szereti a társaságot, napközben magától képes szórakozni, miközben gazdája dolgozik. Ellentétben néhány aktív, intelligens fajtával, nem destruktív, hanem egy orosz balerina hajlékony kecsességével mozog a házban.

Ő egy olyan macska, aki csendes, stabil környezetben boldogul a legjobban. Nem szereti a változást, és különösen fontos számára, hogy az etetési idő pontosan be legyen tartva. Leendő gazdája számítson rá, hogy hűséges ébresztőóra lesz reggelente. De nem azért, mert fontosnak tartja, hogy az ember időben beérjen a munkahelyére, sokkal inkább abból az okból ébreszt, hogy időben kapja a reggelit.

Bár boldogan él családi környezetben, sőt más háziállatokkal is, az orosz kék macska általában egyetlen személlyel alakít ki mély kapcsolatot. Ha egyszer kötődik valakihez, nagyon érzékeny lesz annak érzelmeire – ha szomorú vagy, ne lepődj meg, ha az orosz kék megpaskolja az arcodat, hogy felvidítson! Toleráns a gyerekekkel szemben, ha ők kedvesen és tisztelettel bánnak vele. Még a gyerkőcök ügyetlen simogatását is elviseli, mintha felismerné, hogy nem akarnak rosszat, és ha kell, elsétál, vagy elérhetetlen helyre mászik, hogy elkerülje a kellemetlenséget. Ennek ellenére a türelmes és gyengéd orosz kéket mindig óvni kell a durva bánásmódtól, ezért mindig felügyeld a kisgyermekeket, amikor meg akarják simogatni a macskát. A fajta kutyákkal is tartható, ha azok nem veszik üldözőbe a békés, kifinomult cicát.

Ápolás

Ápolása nem igényel nagy erőfeszítést, elegendő sűrű bundáját heti egy-két alkalommal átfésülni. Az orosz kék rendkívül finnyás a koszos alomtálcára, így igyekezz azt mindig a lehető legtisztábban tartani. A fülek tisztaságát hetente ellenőrizni kell. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél, töröld át. Karmait vágni kell, ha túl hosszúra nőnének, illetve érdemes fogait is rendszeresen tisztítani. Puha, nedves kendővel időnként át kell törölgetni szemeit is. Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében használj külön területet a kendőből mindkét szem számára.

Gyakori egészségügyi problémák

Mivel jellemzően haspók ez a fajta, az eledele mennyiségére érdemes nagyobb figyelmet fordítani, és kerülni kell a napközbeni nassolást. Az orosz kék kifejezetten egészséges állat, az egészségére irányuló legnagyobb veszélyt az elhízást jelenti.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Jean-Luc Renck: A macska, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

fajtaleírás orosz kék macska rövid szőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink