hirdetés

6 jel, hogy le kell cserélned macskád tápját: nem csak a kora lehet indok

Szénási Szimonetta

2024. április 23 - Képek: Getty Images Hungary

Van, amikor indokolt újfajta macskatáp után nézned a boltok kínálatában, mégpedig kedvenced érdekében. Az életkor mellett vannak egészségügyi tényezők is.

hirdetés

Tudjuk, nem könnyű feladat megtalálni azt az eledelt, amit valóban szívesen fogyaszt a cicád, és még az összetétele is megfelelő a számára. Ám hiába a tökéletes együttállás, mégis akadnak olyan helyzetek, amikor szükségessé válik a tápváltás a macska érdekében. Ezeket az okokat soroljuk most fel a PetMD állategészségügyi oldal cikke nyomán. Mint a szaklapnak dr. Jessica Vogelsang állatorvos összefoglalta, a macskák táplálkozási igényei változnak, amelynek hátterében életkori, életmóddal összefüggő, valamint egészségügyi okok is állhatnak.

Nem könnyű megtalálni a tökéletes eledelt kedvencednek

1.) Idősödik a cica

Ahogy a kismacska eléri a fiatal felnőttkort (10-12 hónapos kora körül), úgy fokozatosan át kell állni a kölyökről a felnőtt tápra. Mint korábban részleteztük, sosem szabad drasztikusan váltani, helyette körülbelül 2-4 hét alatt kell kezdetben csak részben, majd egyre nagyobb arányban hozzákeverni a megszokotthoz az újat, közben figyelve, nem okoz-e az új táp bármiféle panaszt. Például megváltozhat a macska széklete, vagy hányhat tőle. Emellett megesik, hogy az új étek nem nyerik el a tetszését; ilyenkor részedről kezdődhet ismét a vadászat a tökéletes termék után.

Azt már kevesebben tudják, hogy a szeniorkorba való belépés is indokolttá teszi az etetés reformját. A macskák körülbelül 7 éves koruktól már idősnek számítanak; a megváltozott aktivitás miatt, valamint a testi változások okán is csökken az energiaszükségletük. Szerencsére számos termék kapható koros cicák számára is, amelyek kalóriatartalma alacsonyabb, míg rostokban gazdagabbakk.

Dr. Vogelsang kifejezetten ellenzi az olyan tápokat, amelyeket minden életkorban adhatóként fémjeleznek, ugyanis ezek túl kalóriadúsak a koros cicáknak.  Emellett a szenior macskáknak szánt termékek összetétele igazodhat az olyan tipikus időskori problémákhoz is, mint az ízületi gyulladás vagy a húgyúti problémák. Ha kedvenced bármilyen krónikus betegségben szenved, az etetés mikéntjét feltétlenül egyeztesd az állatorvossal! Sok múlik azon, milyen tápot kap ilyenkor a cica.

Idős macskádnak más összetételű tápra van szüksége

2.) Fakó, hulló bunda

Amennyiben kedvenced szőrzete nem tűnik egészségesnek (sprőd, fénytelen), és a normális vedlésen túl is hullik a szőre (akár kopasz foltok is megjelenhetnek), úgy lehet, hogy valamilyen tápanyagban hiányt szenved.

A bunda szépségéhez az esszenciális zsírsavak (mint az Omega-3 és az Omega-6) nagyban hozzájárulnak, így azok bevitelével lehet gond, de ezt az orvos tisztje eldönteni! Menjetek el egy kivizsgálásra, hogy fény derüljön az esetleges problémára.

A bunda állapota is árulkodó

3.) Letargia, gyengeség

Ha macskád nemrégiben stresszes eseményen (költözés, új családtag vagy házi kedvenc érkezése, stb.), betegségen vagy műtéten esett át, érthető módon kissé kimerült lehet. A magas antioxidáns-tartalmú tápok segíthetnek az immunválasz fokozásában, felgyorsítva az állat felépülését.

A hirtelen, látszólag ok nélkül fellépő kedvetlenség és gyengeség azonban bajt is jelezhetnek, így ilyenkor a tápváltás helyett indokolt az orvosi vizsgálat.

A levertség bajt jelent

4.) Túlsúly

Bizony, ha kedvenced elkezdett terebélyesedni, akkor nemcsak az étel mennyiségén lehet szükséges változtatni, de annak típusán is, méghozzá egy kalóriaszegényebb verzióra. Ismételjük: erről is egyeztess az állatorvosotokkal, aki abban is segíthet, milyen életmódbeli változásokkal gyorsíthatod kedvenced súlyának normalizálódását. Több játék, egy új kaparófa is aktívabbá teszik az állat mindennapjait. Ám sem az etetés, sem a mozgás terén nem szabad drasztikusnak lenni! Épp ezért kérd szakember segítségét.

Az elhízás nem játék! Számos egészségügyi probléma melegágya, amik megrövidítik macskád életét. Ha szeretnéd, hogy a cicád minél tovább veled legyen, tartsd optimális szintén a súlyát!

Felelős állattartóként a te feladatod kordában tartanod kedvenced súlyát

5.) Emésztőrendszeri zavarok

Macskádnak gyakran van hasmenése, sokszor hány, vagy hallod, ahogy hangosan „dolgozik” a hasa? Meglehet, hogy a nem megfelelő macskaeledel emésztési problémákat okoz. Gond lehet az összetételével, de valamilyen intolerancia is állhat a háttérben.

Mint dr. Vogelsang rámutat, a mindenki számára kellemetlen helyzetre a megoldás gyakran olyan egyszerű, mint egy tápváltás. Természetesen előbb szükséges egy teljes kivizsgálás, hogy minden más egészségügyi okot ki lehessen zárni.

A széklet állaga is árulkodó

6.) Vakarózás

Ha kedvenced állandóan vakarózik, a bőre pedig sebes, illetve a szőre is elkezdett hullani, akkor a mögöttes okok között gyanakodni lehet valamilyen allergiára. Ezt pedig akár az étel valamely összetevője is kiválthatja. Tudod: ehhez azonban muszáj kivizsgálni az állatot; nem érdemes vaktában lövöldözni, vajon melyik összetevő okoz gondot. (Már ha tényleg ételallergiáról van szó.)

Bizonytalan vagy, egy nap hányszor kapjon enni kedvenced? Ide kattintva elolvashatod, mi erről az orvosok álláspontja. Arra is kitérünk a cikkben, mennyi az ideális táplálék az állatnak.

allergia etetés evés idős macska intolerancia kölyökmacska tápanyaghiány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink