hirdetés

6 macskafajta időseknek: a szibériai macska hosszú szőre ellenére is mérsékelt ápolást igényel

Hangai Lilla, 2023. január 21 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák kiváló társai lehetnek az időseknek, ugyanis rengeteg szeretetet és törődést tudnak nyújtani. Ráadásul nem kell a sétáltatásukkal bajlódni, és ha szükség van rá, egy szenior korú személy is könnyebben fel tudja őket emelni vagy szállítani. Arról nem is beszélve, hogy független természetüknek köszönhetően az idős személynek sem kell mindig azon aggódniuk, hogy elég figyelmet szenteltek-e a cicának.

hirdetés

Általánosságban elmondható, hogy az aggkorúaknak olyan cicák ideálisak, amelyeknek kisebb az energiaigényük, és az ápolásuk sem igényel különösebb erőfeszítést. Ezekkel a kritériumokkal felszerelt 6 csodás cicát gyűjtöttünk most össze.

1. Brit rövidszőrű

Jókedvű, kiegyensúlyozott, kerek fejű cica, akinek a látványára egyből a dús szőrébe szeretnénk mélyeszteni az ujjainkat. Méltóságteljes és nyugodt temperamentumának köszönhetően a legtöbbször inkább csak a kanapén vagy a fekhelyén szunyókál, vagy onnan szemléli a háztartás történéseit.

Plusz pont még, hogy kifejezetten egészséges fajta, így heti fésüléssel remekül karbantartható.

2. Egzotikus rövidszőrű

A nyomott pofikájuk nagyon hasonlít a perzsákéhoz, de a rövid bundájuk könnyebb ápolást tesz lehetővé. Nagyon gyengédek és nyugodtak, általában barátságosak más állatokkal is. Kisebb lakásokban is jól érzik magukat, de azt érdemes szem előtt tartani, hogy nagyra értékelik az emberi társaságot, így nem érdemes őket hosszabb időre egyedül hagyni.

Bár a szőre rövid, ahhoz, hogy csomómentes maradjon, napi kefélést igényel.

3. Szibériai

Meglepő, látva hosszú és buja bundájukat, de a szibériai macskák valójában kevés gondozást igénylő cicusok. Hetente kell kefélni őket, így elkerülhető a bunda csomósodása, nemezesedése. A vedlési időszakban szükség lehet a napi ápolásra is, de ezt a segítséget a cica mérhetetlen szeretettel fogja meghálálni.

Csendes, kedves állatok, akik nagyon önállóak. Ám elhanyagolni nem szabad őket, nagyon tudnak kötődni a gazdihoz. Valószínűleg nem vágynak majd a folytonos babusgatásra, de azzal számolni kell, hogy mindig a lakótársuk nyomában fognak járni.

4. Karthauzi

Az egyik legrégebben tenyésztett fajtáról van szó, megjelenése hasonlatos a brit rövidszőrűhöz. Testfelépítése rendkívül arányos és masszív, beszédes fajtaként ismert. Sokan hasonlítják őket a kutyákhoz, ugyanis személyiségük játékos és nagyon tudnak ragaszkodni a gazdihoz. Barátságos, így nem kell aggódni a vendégek vagy az unokák miatt sem.

Bár rajong a gazdiért, nem jelent számára nagy gondot, ha időnként hosszabb időre is egyedül hagyják, mondjuk a bevásárlás, vagy családlátogatás miatt.

5. Ragdoll

Milyen meglepő, hogy egy újabb listát prezentálunk a ragdoll szereplésével… Ha jobban belegondolunk, nincs ebben semmi különös, ugyanis laza természetüknek köszönhetően szinte mindenféle háztartásban jól érzik magukat és könnyű velük együtt élni. Imádja a gazdit és szereti, ha felveszik, simogatják, ölelgetik. Számítani kell arra, hogy követni fogja az emberét a lakásban mindenhová, szeret a történések részese lenni.

Ugyan a bundája napi kefélést igényel, de ha rászánjuk ezt a pár percet, egyáltalán nem nehéz feladat, és a kötődést is erősíti.

6. Amerikai drótszőrű

Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva ritkán beszélünk erről a fajtáról, pedig ez hatalmas hiba. Lehetetlen szó nélkül elmenni emellett a borostyán szemű ragadozó mellett. Szőrének nagyon érdekes textúrája van; a szálak drótszerűek, tehát nem egyenesek, de nem is göndörök. A vezérszálak vége horgas vagy görbe. A kölykök hullámos bundával születnek.

Játékos és kedves fajta, aki igényli a gazdival való minőségi időt és a játékot is. Szőrét érdemes naponta átfésülni, hogy rendezett és csomómentes maradjon. Hosszának és textúrájának köszönhetően azonban kevesebbet hullik, így a takarítás sem lesz túl bonyolult mellettük.

Bár rajongunk az összes fajtáért és imádjuk látni, ahogyan a fajta jellemzői és az egyedi személyiségjegyek keverednek, nem kell feltétlenül fajtatiszta cicához ragaszkodni. Az örökbefogadás is egy remek ötlet lehet! A menhelyen megismerhetjük a cicákat, és az alapján dönthetünk, hogy melyikkel alakul ki kapcsolat. Ez is egy biztos módja a nyugodt és szeretetteljes együttélésnek.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon