hirdetés

Normális a macskáknál a szőrlabdahányás? Mit tehetünk ellene?

Hangai Lilla

2024. április 22 - Képek: Getty Images Hungary

A szőrlabda felöklendezésére a legtöbben úgy tekintenek, hogy elkerülhetetlen a macskák ez esetében. Ez azonban nincs így!

hirdetés

Következő cikkünkben röviden megtárgyaljuk, mi okozza a szőrlabda kialakulását, miért veszélyes, és mit tehetsz annak érdekében, hogy a macska mentesüljön ettől a kellemetlenségtől.

A gyakori szőrlabdahányás bizony problémát jelez

Mi okozza a szőrlabda kialakulását a macska esetében?

Mosakodás közben minden macska lenyeli a szőrzetét, amelytől nyelve, fogai segítségével megszabadul, ám nem mindnél okoz gondot. Fontos kiemelni, hogy a szőr, vagyis a keratin nem emészthető. Így ha nagy mennyiség halmozódik föl az emésztőrendszerben, ahelyett, hogy az ürülékkel távozna, az összetömörül. Cirmos barátaink szervezete úgy lett tervezve, hogy normál mennyiségű szőrt tudjon hatékonyan kezelni. A szőrlabdák gyakori formálódása tehát annak a jele, hogy a rendszerben valami félrecsúszhatott.

A hosszú szőrű macskák, a túlzott szőrhullással küzdő egyedek, és a túlápolástól szenvedő állatok esetében a leggyakoribb a küzdelem a szőrlabdákkal. De megjelenhet a probléma olyan betegségek hatására is a teljesség igénye nélkül, mint az allergia, a gyulladásos bélbetegség (IBD) vagy a belső paraziták.

Miért veszélyes?

Alapvetően, ha ritkán kedvenced felköhög egy-egy szőrlabdát, még nincs baj. Azonban, ha ez rendszeres, vagyis hetente több alkalommal, akár naponta is megtörténik, valami biztosan nincs rendben cicáddal. Ahogy a Cornell Egyetem Állatorvosi Karának honlapján olvashatjuk, az összetömörült szőrszálak komoly egészségügyi veszélyt jelenthetnek abban az esetben, ha túl nagyok ahhoz, hogy áthaladjanak a szűk záróizomzaton, amely akár a nyelőcsőből a gyomorba, akár a gyomorból a bélrendszerbe vezet. Továbbá az is problémás, ha a szőrgolyó átjut a vékonybélbe, és ott szorosan megtapad. Ez ugyan nem gyakori, de nagyon súlyos; sebészeti beavatkozás nélkül végzetes lehet.

Az a macska, amely letargikus, egy-két napnál tovább nem hajlandó enni, vagy ismétlődően öklendezik, hány, azt haladéktalanul meg kell vizsgálnia egy állatorvosnak. Lehetséges, hogy a gyakori öklendezésnek semmi köze a szőrlabdákhoz! Helyett egy másik gyomor-bélrendszeri probléma vagy légúti betegség, például asztma jele is lehet.

A cicának és magadnak is jót teszel, ha utána jársz a problémának

Hogyan segíthetsz macskádnak?

Amennyiben kedvenced havonta egyszer, vagy ritkábban felköhög 1-1 szőrlabdát, nincs baj. Ha azonban ennél gyakoribb a dolog, és az állatorvos kizárt más lehetséges betegségeket, tehát például csak a hosszú szőre, vagy az intenzívebb vedlési időszak okozza a gondot, akkor otthon is tudsz rajta segíteni. Mielőtt azonban ezeket bevetnéd, semmiképpen se cselekedj a saját szakálladra, egyeztess az állatorvossal!

Elérhetők már olyan speciális eledelek, amelyek kontrollálják a szőrlabdákat magasabb rosttartalmukkal. De létezik a probléma kezelésére gél állagú gyógykészítmény is, vagy beválhatnak olyan étrendkiegészítők, melyek által a macska több rostot visz be.

Amennyiben még bővebben érdekel a szőrlabdák témája, ebből a részletes cikkünkből tájékozódhatsz.

hány a macska öklendezik a macska szőrgombóc szőrlabda
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink