hirdetés

Miért jelölget a macskád? Tévedés, hogy csak az ivarzás miatt

Szénási Szimonetta

2024. április 25 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb macskatartó számára ismerős probléma, hogy kedvence időről időre levizel dolgokat. Azt gondolhatnánk, hogy ez csak a kandúrok (rossz) szokása, ami a tüzelés időszakára szorítkozik, ám ez koránt sincs így! De akkor miért jelölget még a macska? Soroljuk az okokat.

hirdetés

Egyrészt maradjunk a már említett részigazságnál: az ivarzás idején valóban gyakoribb lehet az, hogy a macskák vizeletükkel jelölik meg a területüket, illetve hirdetik dominanciájukat. Ez egy üzenet a kandúrok részéről. Emiatt tipikus, hogy a benti macska a bejárati ajtót vagy az ablakokat tiszteli meg, ahol a kint élő fajtársai is érezhetik a nyomát. Ám megesik, hogy a nőstény macska is jelöl. Az ivartalanítás emiatt is fontos, méghozzá a lehető leghamarabb, mert ha túl későn kerül sor a beavatkozásra, a rossz szokások rögződhetnek.

A jelölgetés igen kellemetlen szokás

Idegesség és félelem

A másik ok, mint oly sok kellemetlenségé, a stressz. A feszült, szorongó állatoknál ez egy tünet, amivel gazdaként foglalkoznod kell! Mitől válhat stresszessé egy cica? Mindentől, ami megzavarja az életritmusát; például, ha elköltöztök. De nem is kell ennyire markáns változás, elég az is, ha új helyre kerül a macskaalom, vagy a tálkái. Mivel házi kedvenceinknek – mind a macskáknak, mind a kutyáknak – fontos a kiszámíthatóság és a napi rutin, így minden újdonságot fokozatosan vezess be az állat életébe.

A gyerekekenek meg kell tanítani, miként bánjanak az állattal

A félelem ugyanígy megnyilvánulhat spriccelésben. Kutyád nem hagyja békén a cicádat, esetleg a gyerekek nyúzzák állandóan az állatot? Meglehet, hogy ezért jelöl a macska. Nagyon fontos, hogy minden családtag tartsa tiszteletben a másik privát szféráját, valamint legyen tekintettel a szükségleteire és igényeire! Doromboló társaink szeretnek elvonulni, és rosszul viselik, ha ebben megakadályozzák vagy zavarják őket. Tanítsd meg a kicsiknek, hogy a cica nem plüssjáték, és a kutyát is neveld le cirmos társa vegzálásáról.

Ám nemcsak emberektől vagy más állatoktól, de tárgyaktól is szoronghat a macskádamiket aztán levizel. Tipikusan ilyenek a hangos gépek, például a porszívó, amitől egyébként a kutyák jó része is tart.

Azt tudod, hogy a jelölés mellett miként kommunikál még kedvenced veled, illetve a többi macskával? Ide kattintva megismerheted a cicák titkos nyelvét.

félelem gyerekek ivartalanítás ivarzás jelölget a macska miért stressz szorongás kommunikáció területjelülés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink