hirdetés

Le lehet húzni a macskák ürülékét a WC-n?

Molnár Enikő

2024. április 17 - Képek: Getty Images Hungary

Lehet, hogy van, akinek eszébe sem jutna, ellenben az is lehet, hogy van, akinek ez egy mindennapos cselekedet. De felmerül a kérdés: le lehet húzni a kisállatok ürülékét a WC-n?

hirdetés

Néhány évvel ezelőtt az internet fenntartásokkal vegyes csodálattal nézte a videókat, amikben a gazdik bemutatták cicájuk ügyes manőverezését a WC-n. Azóta oktatóvideók és segédeszközök is elérhetőek, amikkel meg lehet tanítani saját bajszosunkat is arra, hogy egyenesen a WC-be végezze a dolgát. Sőt, vannak lehúzható almok is, amik lehetővé teszik, hogy az otthagyott terméktől zacskók és szagzáró szemetesek nélkül szabaduljunk meg. Bármennyire is praktikus, van, aki ellenzi, többek között az Anglian Water is, ami egy Kelet-Angliában működő víziközmű-szolgáltató társaság. Erről az információról egy állatorvos készített videót a TikTokra, részletezve a Toxocara veszélyeit.

@ben.the.vet

According to Anglian water, you shouldnt flush your pet’s poo down the toilet! Have you ever done this?? #LearnOnTikTok #toilet #vegetarian #dogsoftiktok

♬ POPOPOPOPO - 🪅

Megnő a parazitaveszély esélye

A videóban is idézett Anglian Water honlapján röviden elmagyarázzák, hogy miért nem szabad lehúzni a kisállatok ürülékét a WC-n:

A csatornarendszer nem megfelelő az ilyesféle hulladék feldolgozására az állati ürülékben megtalálható Toxocara (orsóféreg) miatt.

Tehát az elővigyázatosságra intés oka a Toxocara, ami egy viszonylag elterjedt parazita. A Toxocara cati (macskaorsóféreg) a macskákban előforduló fonálféreg faj. Elsősorban a fiatal macskákra veszélyes, náluk jelennek meg klinikai tünetek, mint például a lágy ürülék, súlyos bélrendszeri rendellenességek, kachexia (betegség okozta izomveszteség, elerőtlenedés) vagy puffadt has, de a lárvák vándorlása miatt akár légúti tünetek is mutathatják a problémát. Lehet, hogy a kiscicákra veszélyesebb, de ez nem azt jelenti, hogy felnőtt macskákban ne telepednének meg ezek az élősködők. A következő ábrán látható a Toxocara féreg életciklusa:

Az illusztráció a CDC ábrája alapján készült. Egy kis kiegészítésként a továbbiakat fűznénk hozzá: A vékonybélben kiszabadulnak a lárvák, majd áthatolnak a bélfalon és a szervezetben „vándorolnak". Végül visszakerülnek a belekbe, ivaréretté válnak, és újrakezdik a ciklust a peték lerakásával. Ahogyan a képen is látható, az anyaállat megfertőzheti a kicsinyeit, ami a macskáknál az anyatejjel történhet meg. Végül, de nem utolsó sorban pedig az utódok is tökéletes gazdák, ami azt jelenti, hogy bennük is is kifejlődnek, ivaréretté válnak, és szaporodnak a férgek.

Az 5-15 cm-es férgek az állat vékonybelében élősködnek, és a petéik innen ürülnek ki a külvilágba, ahonnan aztán egy másik állat (vagy ember) szervezetébe kerülnek. Az, hogy hogyan kerülnek egy állatba, mondjuk egy cicába, könnyen elképzelhető, főleg, ha kinti vagy kinti-benti állatról van szó. Hiszen tudjuk, hogy milyen kiváló vadászok a házi macskák, így könnyedén lehet, hogy elkapnak egy fertőzött rágcsálót például. Az emberek helyzete egy kicsit trükkösebb.

Mi az a toxocarosis?

A toxocarosis az a betegség, amit a Toxocara féreg petéje okoz. Világszerte elterjedt betegség, Magyarországon a lakosság 10-30%-át érinti. Az élősködők nem tudnak kifejlődni az emberi szervezetben, tehát szaporodni sem tudnak, de így is nagy károkat okozhatnak. A lenyelt petékből kiszabaduló lárvák a keringéssel elérhetnek a szervezet különböző pontjaira, és megtámadhatják a belső szerveket, vagy akár a szemeket is.

A fertőzés legfontosabb terjesztő közege az állatok Toxocara petéket tartalmazó ürülékével szennyezett föld. A Toxocara peték a kutya és macska bélsarával a földre, onnan a piszkos kéz vagy a szennyezett földről szedett, mosatlan zöldségek és gyümölcsök elfogyasztása révén a szájon át a szervezetbe jutnak.

– írják az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Tehát a megfelelő higiénia, a zöldségek és gyümölcsök megmosása, illetve, ha valaki kertészkedik, akkor kesztyű használata mind-mind segítenek megelőzni a fertőzést.

Előzzük meg a problémát

Ha „csak” a toxocarosis veszélye miatt nem ajánlott lehúzni a társállatok ürülékét a WC-n (márpedig az Anglian Water csak ezt az okot emelte ki), akkor viszonylag egyszerű a megoldás. Vegyük komolyan macskánk parazitamentesítését, és figyeljünk arra, hogy az előírásoknak megfelelő rendszerességgel kapjon féreghajtót. Ajánlott az évi legalább 4 alkalom, viszont a gyakoriság a használt gyógyszertől is függ (legtöbbször havi egyszeri féreghajtásra vannak tervezve). Ha valaki nem követi az előírt rendszerességet, vagy úgy gondolja, hogy egy benti cicát nem kell parazitamentesíteni, akkor a következő eljárást ajánlja az ESCCAP:

A rutin féregtelenítés alternatívájaként évente legalább 4 alkalommal bélsárvizsgálatot kell végezni, majd a pozitív eredmény esetén féregellenes kezelést kell végezni.

Mint sok másban, itt is a megelőzés a kulcsa mindennek. Ha már megfertőződött a macska, akkor viszonylag hosszú ideig tart, mire teljesen parazitamentessé válik, mivel a bélférgek petéi ellenállóak és még sokáig képesek megmaradni az állat szervezetében.

Figyeljünk arra, hogy mit eszik kedvencünk

Nagyon fontos része a megelőzésnek, hogy figyeljünk arra, mi kerül macskánk szervezetébe. Ha kinti vagy kinti-benti cicánk van, akkor erre sajnos nem tudunk maradéktalanul figyelni, így mindenképpen ajánlott a rendszeres parazitamentesítés. Ha kertes házban élünk, akkor szedjük össze cicánk, és a kertben járó más cicák ürülékét.

Ha kinti vagy kijárós cicánk van, nem tudhatjuk, hogy mit eszik meg

Ha valaki a BARF és az ahhoz hasonló étrendek híve, tehát nyers hús is kerül a macskája tányérjára, akkor azt érdemes lehet előtte lefagyasztani. Azt ajánlják, hogy legalább 7 napig legyen -18 fokon a nyers etetésre szánt hús.

Legalább negyedévente érdemes féreghajtót beadni kedvencünknek. A macskáknál viszont ez nem mindig olyan egyszerű, főleg, ha tablettáról van szó. Ebben a cikkünkben mutatunk 3 módszert, ami megkönnyítheti a bogyók bevételét.

Az illusztráció a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ábrája alapján készült. 

bélféreg féreg a macskában féreghajtó macska ürülék lehúzása a wc-n orsóféreg parazita toxocara toxocara cati toxocarosis
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink