hirdetés

Cicát szeretnél? 6 kritikus fontosságú dolog, amit előtte mérlegelned kell

Hangai Lilla

2022. szeptember 11 - Képek: Getty Images Hungary

Fontolgatod, hogy cicát szeretnél? Szuper, szerintünk életed egyik legcsodásabb kalandjára készülsz éppen! De ahhoz, hogy biztosra menj és ne érzed úgy néhány hét után, hogy ezt mégsem neked találták ki, érdemes őszintén átgondolnod néhány dolgot. Minden évben cicák ezrei kerülnek be vagy vissza a menhelyekre, mert az újdonsült gazdik nem tudták, mibe fognak bele.

hirdetés

Hogy ezeknek a csodás teremtményeknek ne kelljen átélniük ezt a borzalmas traumát, mi segítünk eldönteni, hogy neked való-e egy macska.

1. Miért szeretnél cicát?

Ahány macska, annyi személyiség, ám tulajdonságaikat a fajtájuk is meghatározza. Azt szeretnéd, hogy hazaérkezve legyen valakivel összebújnod? Vagy jobban értékelnél egy olyan lakótársat, aki rendkívül önálló és inkább csak gyönyörködnél benne?

Ahhoz, hogy mindketten boldogok legyetek ebben a 10-15 évre szóló kapcsolatban, nagyon fontos, hogy úgy tudjatok kapcsolatot teremteni egymással, ahogy az mindkettőtöket kielégíti. Ha tenyésztőtől vásárolnál, érdemes utánanézni, hogy az egyes fajták milyen specifikus személyiségjegyekkel rendelkeznek. Csak megsúgjuk, nagyon jó kiindulópont lehet a fajtaleírás gyűjteményünk. Ha örökbe fogadsz, érdeklődj a menhely munkatársainál, hogy milyen az egyes cicák személyisége és igénye. Nagyon szívesen segítenek majd!

2. Milyen a környezet, ahol élsz?

Szorosan kapcsolódik az első ponthoz. Ha kis lakásban élsz, ahol kevés a hely, biztosan kényelmetlen lenne neked is és egy nagy mozgásigényű fajtának is az együttélés. Szeretnéd, hogy cicád minél több időt töltsön odakint, mert te is imádsz az udvaron tenni-venni és kertészkedni? Talán nem egy hosszúszőrű fajta lesz a befutó nálad. A munkád miatt sokat utazol? Lehet, hogy nem ez a legjobb életszakasz számodra, hogy egy cicáról kezdj el gondoskodni.

3. Inkább kutyát szeretnél, de ez egyszerűbbnek tűnik?

Számos olyan történetet hallottunk, ahol a gazdik eredetileg kutyát szerettek volna, de kicsi volt a lakás és a rendszeres sétáltatásra sem voltak felkészülve, így egy macska mellett döntöttek. Aztán jött a feketeleves! A macskák nem kicsire nőtt kutyák. Teljesen eltérőek az igényeik és a személyiségük is. Míg a kutyák azért élnek, hogy boldoggá tegyék a gazdájukat, addig a macskák és az emberek között egészen más, de szintén nagyon mély kapcsolat alakulhat ki. Valószínűleg nem fogják szeretni, ha folyton simogatni akarod őket, és attól is ki fognak borulni, ha akkor is interakciót erőltetsz, amikor éppen más dolguk van. De ez éppen csak néhány különbség a sok közül!

4. Gondolkodtál már a költségekről?

Az jó eséllyel igaz, hogy akkora költséggel nem járnak, mint egy nagytestű kutya hatalmas mozgásigénnyel és pengeéles aggyal, ami miatt folytonos stimulációra van szüksége; de a macskáknak is vannak különleges igényeik. A minőségi eledel számukra sem olcsó, ezen felül a betegség esetén felmerülő állatorvosi költségek számlája sem lesz szignifikánsan alacsonyabb. Nekik is szükségük van az évenkénti rutinellenőrzésre, és az oltásokra, valamint felszerelésekre (alom, alomtálca, fekhely, tál, kefe stb.). Hosszú szőrű fajták esetén minden valószínűség szerint kozmetikushoz is kell majd járnotok, főleg, ha majd öregszik kedvenced.

És azt tudtad-e, hogy olyan eszesek, akár egy 2 éves gyerek? Így a mentális és fizikális stimulációt nyújtó játékok, kaparófák, cicalétrák költségével is számolnod kell.

Ha elvégezted a kutatómunkát, és az előző négy kérdésre is magabiztosan tudsz válaszolni, és még mindig biztos vagy benne, hogy szeretnél cicát, akkor már csak a következő két kérdésre várjuk tőled a választ.

5. Kandúr vagy nőstény legyen inkább?

Talán a nem kiválasztása az egyetlen faktor, ami kevésbé számít. Egészen addig, míg ivartalanítod kedvencedet! Amit nem győzünk eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos. Nemcsak a nemkívánatos populációnövekedést lehet ezzel meggátolni, de rengeteg betegségtől is megkíméled kis barátodat. A választásnál ez a kérdés másodlagos, így inkább azt javasoljuk, dönts a személyiség alapján.

Ha az első cica meghozza a kedved egy másikhoz is, akkor viszont már érdemes mérlegelni a nemek kérdését. Ebben az esetben javasoljuk, hogy az ellenkező nemből válassz számára társat, hogy elkerüld a versenyhelyzeteket.

6. Kölyök, felnőtt vagy nyugdíjas korú cica illene hozzád?

A kölykök a kezdeteknél sokkal több időt és energiát igényelnek majd, de csodálatos érzés lesz látni, ahogy cseperedik és összecsiszolódtok a közös utatokon.

A felnőtt vagy nyugdíjaskorú cicák tanítgatásával már nem kell bajlódnod. Az összeszokás lehet, hogy kicsit több időt vesz majd igénybe, de örökbefogadásukkal nemcsak egy életet mentesz meg, hanem egy másikat is, akinek a túléléshez szüksége volt a menhelyre. Ezen kívül, ha nyugodtabb a vérmérsékleted és szeretnéd egy aggastyán utolsó éveit boldoggá tenni, egy szenior cica tökéletes lesz számodra.

boldog macska élet ember szereti a macskát idős macska kandúr kezdő gazdi kezdő macskatartó kölyökmacska macska ember kapcsolat macska hatása emberre macskatartás macskatartás költségei megfelelő környezet nőstény örökbefogadás örökbefogadás előnyei
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink