hirdetés

6 ok, amiért érdemes cicát örökbe fogadni: nem csak az ő életét mentheted meg ezáltal

Hangai Lilla

2022. szeptember 9 - Képek: Getty Images Hungary

Minden évben több millió állat kerül menhelyre világszerte, amiből majd 2 milliót el kell altatni a férőhelyek szűkös számának köszönhetően. És sajnos ezek a számok minden évben egyre csak növekszenek. Ám nincs még veszve minden, te is segíthetsz a kialakult helyzeten, ha az örökbefogadás mellett döntesz.

hirdetés

Az adoptálás nem csupán azt jelenti, hogy megmentesz egy életet, de azt is, hogy a te életminőséged is sokkal jobb lesz. Egy kiskedvenc csökkenti a stressz-szintedet, javítja a vérnyomásodat, de az a feltétel nélküli szeretet, amit tőle kapsz, még ezek mellett is kimagasló hatással lesz rád. És ha ez még mindig nem lenne elég, mutatjuk a további okokat!

1. Gazdagabb leszel egy támogató közeggel

Az örökbefogadási procedúra alatt a menhely munkatársai igyekeznek megismerni téged a lehető legjobban, hogy biztosak legyenek benne, jó helyre kerül majd a cica. De ez nemcsak a macskák, hanem a te érdekeidet is szolgálja. Főként akkor, ha kezdőként döntöttél az adoptálás mellett.

Azután is bátran keresheted őket, miután hazavitted újdonsült kedvencedet, és rengeteg hasznos tanáccsal is ellátnak az indulás előtt. Így a kezdeti bukkanók is pofonegyszerűen áthidalhatók, hiszen mindig van egy biztos forrás, ahová fordulhatsz.

2. Már ismeretes a macsek személyisége

Bár van néhány tulajdonság, mely általában minden cicára jellemző, mint például az önállóság, kíváncsiság és intelligencia, attól még igaz, hogy ahány macska, annyi személyiség. Ha körbenézel a menhelyen, biztosan megakad majd a szemed néhány édes cicapofin, az ott dolgozók pedig el tudják neked mondani, hogy mennyire jön ki kutyákkal, mennyire játékos, ragaszkodó vagy igényli az emberi társaságot.

Így sokkal nagyobb arra az esély, hogy könnyebben összecsiszolódtok, és igazi erőpárost alkottok a jövőben.

3. Jó hatással van a mentális egészségedre

Bár ez minden állatra igaz, szerintünk az örökbefogadott kedvenceknél ez még inkább valós lehet. Ugyanis nemcsak az állat jelenléte tölt majd el jóérzéssel, csökkenti a szorongást és a stressz-szintet, hanem egyszerűen a tudat is, hogy jót cselekedtél. Megmentettél egy életet és esély adtál egy másik cicának is, akinek szintén életmentő volt, hogy helyet kapjon a menhelyen, és őt is adoptálhassák.

4. A gyerekek szervezetét ellenállóbá tehetik az allergia és asztma ellen

Ha már az egészségnél tartunk, a fenti állítás elolvasása biztosan sokak szemét felcsillantotta. Magyarországon évente 20 ezer új asztmás beteget diagnosztizálnak, az allergia pedig a lakosság minden 5. polgárát érinti, és ez a szám egyre csak növekszik.

Kutatás támasztja alá, hogy a korai macskákkal való érintkezés valóban csökkentheti a csecsemők érzékenységét a macskák által termelt allergénekkel szemben. Ennek eredményeként pedig a gyerekeknél csökken az allergiás betegségek kialakulásának esélye. Aki szenved bármilyen túlérzékenységtől, az tudja, hogy mennyit tud rontani az életminőségen egy ilyen meglévő kondíció.

5. A macskák személyiségüknek köszönhetően más állatokat is boldoggá tudnak tenni

Ha van már egy cicád otthon, egy simulékonyabb természetű kutyád sőt, akár papagájod, egy másik macska segíthet csökkenteni a magány érzését a nap folyamán. A kutyák falkában éltek, a macskák törzsekbe tömörülten, így mindkettőjüknek különösen fontos a család nyújtotta biztonság érzése. A papagájt ne kérdezd, ezen mi is meg vagyunk lepődve, de egyre több olyan történettel találkozunk, mint Chicken, Frank és Pugsley barátsága az alább látható videóban.

Természetesen érdemes megkérni a menhelyet, hogy segítsenek az új páros tesztelésében, mielőtt végleges döntésre szánnád el magad. De látod, a munkatársak még egy ilyen kényes kérdésben is segítségedre vannak, nem kell biztosítókötél nélkül nekivágnod ennek a komplikált kalandnak.

6. Elsőrangú partnerei az idősebb korosztálynak

A magány bizony borzasztó dolgokat tud tenni az ember lelkével. Egy agg korú személy valószínűleg nem vágna már bele egy kutya tanítgatásába és talán fizikálisan sem bírná az eb által elvárt aktivitást. Egy idősebb, nyugodtabb szobatigris azonban kifogástalan társ lehet számukra is. Mindketten megszabadulhatnak az egyedüllét kínzó démonaitól úgy, hogy közben mindkettőjüknek kényelmes lesz az együttélés. Mi ezt hívjuk tökéletes párosításnak!

allergia Asztma élet macska ember kapcsolat macska hatása emberre macska idős ember macska kapcsolata más állatokkal macska személyisége örökbefogadás örökbefogadás előnyei
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink