hirdetés

Egzotikus rövidszőrű macska fajtaleírás: békés cica, perzsa pizsamába bújtatva

László Enikő, 2022. június 9 - Képek: Getty Images Hungary

Jó kedélyű, barátságos és imádnivaló, nem csoda, hogy az egzotikus rövidszőrű macska az egyik legnépszerűbb macskafajta. Édes, engedelmes és csendes, de ne gondold, hogy csupán az otthon dísze! Imád játszani, amikor nem éppen valakinek az ölében várja a simogatást.

hirdetés

Az egzotikus rövidszőrű kitenyésztésénél az volt a fő szempont, hogy szinte mindenben hasonlítson a perzsa macskára azzal a kivétellel, hogy neki rövid legyen a szőre. Éppen emiatt a fajtára úgy is szoktak utalni, hogy a perzsa pizsamában.

Kölyök egzotikus rövidszőrű macska.

Eredete

Ami a macskafajtákat illeti, az egzotikus rövidszőrű meglehetősen új, különösen a több száz vagy ezer éve létező fajtákhoz képest. Az 1950-es évek környékén amerikai rövidszőrű macska-tenyésztők elkezdték keresztezni cicáikat perzsa macskákkal, abban a reményben, hogy a perzsa ezüstös szőrzetét és zöld szemét az amerikai rövidszőrűnél is megkapják. Meglepetésükre ehelyett rövid szőrű perzsa kiscicákat kaptak eredményül. Ezt az új típusú macskát továbbtenyésztették orosz kék és burma macskákkal, hogy megszerezzék a rövid szőr génjét. Ezeknek a cicáknak az utódait ezután perzsa macskákkal tenyésztették vissza, és létrehozták az egzotikus rövidszőrű új fajtáját. Így a végeredmény egy olyan macska lett, amely ugyanolyan vonásokkal és személyiséggel rendelkezik, mint a perzsa, de egy rövid, könnyen kezelhető bundába csomagolták.

A Macskabarátok Egyesülete 1967-ben ismerte el a fajtát, és egzotikusnak nevezte el. Néhány más szövetségben egzotikus rövidszőrűnek nevezik, hogy megkülönböztessék az egzotikus hosszúszőrűektől, akik néha egzotikus almokban jelennek meg, és egyes szövetségek saját fajtaként tekintenek rájuk. A Nemzetközi Macskaszövetség 1979-ben ismerte el a fajtát egzotikus rövidszőrűként. Ma a fajtát minden macska-nyilvántartás elismeri.

Fajtastandard

Az egzotikus rövidszőrű küllemének egyeznie kell a perzsáéval, csupán szőrzetük különbözhet. Teste közepesen nagy, zömök és tömzsi. Mellkasa széles és mély, nyaka rövid és erős. Feje nagy, kerek, masszív és arányos, koponyája széles. Pofazacskói teltek. Szemei nagyok, kerekek, élénk színűek és egymástól távol ülnek. Orra rövid, széles és kicsi. A túlságosan rövid orr egészségügyi problémákat okozhat. Fülei kicsik, egymástól távol helyezkednek el és lekerekített végűek. A farok kissé rövid, puha, tömött szőrrel fedett. Végtagjai tömzsik, mancsai nagyok, rövidek és vastagok. Szőrzete puha, sűrű és tömött, valamint rövid. Aljszőrzete dús, ezért kissé eláll bundája a testétől. Színe igen sokféle lehet, a fehértől kezdve a kék, vörös, krémszínűn át a feketéig. Lehet egyszínű, tarka, bikolor, teknőctarka, cirmos, csincsilla. Testtömege körülbelül 3-6 kg. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

A fajta egyik fő jellemzője, hogy békés és kellemes társ, aki igen szeretetteljes. Egyesek szerint a hímek kedvesebbek és ragaszkodóbbak, mint a nőstények, akiket néha zárkózottnak mondanak. Az egzotikus rövidszőrű igen játékos, így nem csupán a lakás dísze! Hűségesen követi a családtagokat, és türelmesen várják, hogy bármiféle figyelem forduljon rá. Szívesen pihen a gazda ölében, és nagyon kedveli a simogatást. Hangját ritkán hallatja, de amikor megszólal, az lágy, kellemes és dallamos. Egy egzotikus szükségletei egyszerűek: rendszeres étkezés, kis játékidő és sok szeretet, amit aztán többszörösen is viszonoz gazdája felé.

Ideális környezet

A fajta idősek és gyermekes családok számára is jó társ lehet. Mivel igen békés, általában más háziállatokkal is remekül kijön. Esetében arra érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hogy rövid orra és sűrű bundája miatt hajlamos lehet túlhevülni. Ezért nyáron kifejezetten fontos, hogy hűvös helyet biztosítsanak számára. Ilyenkor leginkább egy légkondicionált lakásban szeret pihenni. Az egzotikusok aktívabbak és kíváncsibbak, mint perzsa testvéreik, és jobban megfelelnek egy aktív családnak.

Ápolás

Ellentétben a perzsával, aki sok ápolást igényel, az egzotikus rövidszőrűnek csak körülbelül egy átfésülésre van szüksége hetente. Az ápolási igények drámai csökkenése az egyik fő tényező, ami arra készteti az embereket, hogy egy egzotikust válasszanak maguknak társnak a perzsa helyett. Ezért is emlegetik olykor a lusta gazdik perzsa macskájának. Az egzotikus rövidszőrű nem hipoallergén fajta, ahogy azt egyesek gondolják. A plüssszerű, rövid szőrzet miatt ennek a macskának a bundája nem hajlamos a gubancolódásra, de a heti rendszerességű kefélése csökkentheti a szőrgombócok kialakulásának esélyét, és segíthet az egészségesebb szőrzet megőrzésében.

Lapos arca miatt az egzotikus rövidszőrű könnycsatornái hajlamosak túlcsordulni, ami elszíneződést és foltosodást okoz a szem közelében lévő szőrben. Hogy ez ne történjen meg, nedves ruhával óvatosan tisztítsd meg szemeinek sarkait. Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében használj külön területet a kendőből mindkét szem számára, ugyanis ez a fajta különösen érzékeny lehet a kötőhártya-gyulladásra.

Annak érdekében, hogy hozzászokjon a szükséges ápolási rutinhoz és jól érezze magát közben, hasznos lehet, ha már fiatalon hozzászoktatják az efféle műveletekhez. Mivel minden cica kényes alma tisztaságára, így az egzotikus rövidszőrű macska esetében is ügyelj, hogy mindig makulátlan legyen tálcája. Néhány hetente, körülbelül havonta egyszer a karmait le kell vágni. A fülek tisztaságát hetente érdemes ellenőrizni. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél, töröld át.

Gyakori egészségügyi problémák

Mint minden más macskafajta, az egzotikus rövidszőrű is hajlamos bizonyos egészségügyi problémákra. Az egyik leggyakoribb gond ennél a fajtánál az orrdugulás, ami viszont rossz légzéshez vezethet. Nyomott arca miatt az ilyen cicák számára nehezebb a levegő be- és kiáramlása. Ez és a vastag szőrzet következtében az egzotikus rövidszőrűek érzékenyek a melegre és hamarabb hőgutát kaphatnak, mint egy átlagos macska. Így különösen fontos, hogy nyáron hűvös helyen legyenek. A fajtánál előfordulhat még szívzörej, húgyúti fertőzés, hipertrófiás kardiomiopátia, szaruhártya fekély, illetve felső légúti fertőzésre is hajlamos lehet.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon