hirdetés

5 ok, amiért folyton követhet macskád: lehet szó ragaszkodásról, de territoriális viselkedésről is

Hangai Lilla

2022. november 7 - Képek: Getty Images Hungary

Ha úgy érzed, hogy a cicád szinte hozzád van tapadva, hidd el, nem vagy egyedül. Sok macska követi a kedvenc emberét, az bárhová is megy; ám hogy ennek a viselkedésnek miben gyökereznek az okai, az meglepő lehet.

hirdetés

Reggel felébredsz, a cica már a paplan tetején várja, hogy kinyisd a szemed. Ahogy kisétálsz a hálószobából, bolyhos kis farkát a lábad köré csavarja, és majd’ felbuksz benne, ahogy a lábaid között sasszézik, miközben te éppen a természet hívó szavának engedelmeskednél. Figyelmesen néz, miközben fogat mosol, sőt egyes cicusok még az ősi ellenségükkel, a vízzel is dacolnak, csak hogy zuhanyzás közben is a gazdi mellett lehessenek. Ha még eddig nem gondolkodtál azon, hogy mit jelent, ha követ a macska, ezek után biztosan te is kíváncsi lettél. Tarts velünk, mutatjuk!

1. Macskád egyszerűen élvezi a társaságodat

Ha követ a cicád, általában semmi ok az aggodalomra, egyszerűen azt jelzi, hogy igazán szeret téged. Oly hosszú évezredek óta élnek közöttünk, hogy valódi és meglehetősen egyedi kapcsolatot alakítottunk ki egymással. Egyes kutatások már arra is rámutattak, hogy szőrös kis kedvenceink bizony többre értékelik a társaságunkat, mint az ételt vagy a kedvenc játékot. Kíváncsi természetüknek köszönhetően pedig egyszerűen minden érdekli őket. Mindennek a részesei szeretnének lenni; legyen szó főzésről, mosásról vagy éppen a kanapén való sorozatozásról. Bárcsak be is tudnának segíteni a házimunkába…

2. Figyelemre szomjazik

Rohan a világunk, minden őrületes sebességgel száguld el mellettünk, aztán csütörtökön hirtelen arra eszmélünk, hogy a tej már hétfőn elfogyott, edzeni pedig még egyszer sem voltunk a héten. Nem csoda, hogy esetleg lehetnek olyan időszakok az életedben, amikor a cicának nem jut annyi figyelem, amennyit szánni szeretnél rá, és amennyivel ő elégedett lenne. Előfordulhat, hogy leleményes állat révén macskád úgy passzírozza ki belőled az együtt töltött pillanatokat, hogy mindenhová követ. Így még a legelfoglaltabb gazdiból is ki tud préselni egy-két finom falatot vagy egy kis simogatást.

Próbálj arra ügyelni, hogy minden egyes nap, ha csak néhány percre is, de elkötelezd magad kedvenced mellett és szentelj neki egy kis figyelmet és szeretet. Neked is jobb érzés lesz, és őt is boldoggá teszed.

3. Mit jelent, ha követ a macska a fürdőszobába?

Itt jön be a képbe a fürdőszoba. Nem titok, hogy ahol van WC és zuhanyzó, ott szagok is vannak. Egy tiszta háztartásban persze ezeknek a nagy részét a mi orrunk már nem érzékeli. A cicák kifinomult szaglása azonban ezeket az aromákat is begyűjti, és elemzi. Ráadásul, ha cicád kedveli a jó hűvös helyeket, ahol nyugodtan fekhet, vagy élvezi a csöpögő csap nyújtotta szórakozást, hamar a játszóterévé válhat a fürdőszoba.

Egy másik elmélet szerint ennek köze lehet ahhoz is, hogy a macskák territoriális állatok, akik szeretnek tisztában lenni azzal, hogy mi történik a területükön.

4. Meglehet, hogy szükséges az étrendjében eszközölni némi változást

Valószínűleg nem sokkoló információ ez számodra, de ha a cicád árnyékként tapad hozzád, akkor lehetséges, hogy egy szükségletére szeretné felhívni a figyelmet. A macskák kiválóan kommunikálnak, de a kisgyermekekhez hasonlóan szívesebben közlik a vágyaikat és igényeiket kevésbé kifinomult módon. Biztosra mennek, nincs vesztegetnivaló idejük.

Lehetséges, hogy a reggeli, amit kaptak, a minőségét vagy a mennyiségét tekintve hagy némi kívánnivalót maga után. Természetesen fontos, hogy ne etesd túl kedvencedet, mivel az elhízása, már biztosan jól tudod, jelentős egészségügyi problémákhoz vezethet. Ahogy azonban macskád idősödik, táplálkozási és testmozgási igényei is megváltoznak. Ha tehát úgy tűnik, hogy barátod fogyni kezd, a szőrzete matt lesz és folyamatosan követ téged azután is, hogy enni adtál neki, érdemes konzultálnod az állatorvossal, aki segít eldönteni, hogy mi állhat a háttérben.

5. Betegnek érzi magát

A cicák is testbeszéddel kommunikálnak nagyrészt, így ha betegnek érzik magukat vagy stresszesek, meglehet, hogy úgy érzik magukat nagyobb biztonságban, ha gazdáik közelében maradnak. A szeparációs szorongás szintén kiváltó oka lehet a túlzott ragaszkodásnak.

Ha úgy tűnik, hogy cicád egyik pillanatról a másikra sokkal több időt akar veled tölteni, valamint nyugtalannak és idegesnek tűnik, ha elhagyod a szobát, mindenképpen kérj egy időpontot az állatorvoshoz. Ő ki tudja zárni a betegség kockázatát, és továbbirányíthat egy viselkedésszakértőhöz, ha szükségesnek tűnik.

beteg a macska betegség éhes a macska étrend figyelem idős macska követ a fürdőszobába követ a macska macska szeretet macska szereti az embert ragaszkodás ragaszkodik a macska szeparációs szorongás territoriális állat törődés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink