hirdetés

8 jel, hogy cicád szeparációs szorongástól szenved: segítünk megérteni és kezelni a problémát

Hangai Lilla

2022. szeptember 21 - Képek: Getty Images Hungary

A COVID-19 kezdete óta mindannyian láttuk az interneten a vicces kis képeket a macskákról, melyek úgy ábrázolják őket, amint éppen azon töprengenek, mikor megy már vissza az gazdi dolgozni, hogy végre visszakaphassák a személyes terüket. Talán igaz lehet ez a legtöbb cicára, de semmiképpen sem az összesre. Még akkor sem, ha a poén kedvéért szeretjük őket úgy beállítani, mint hideg és számító teremtményeket, akiknek az ember csak egy rabszolga. Az igazság azonban az, hogy a macskáknak rengeteg különböző személyiségtípusuk van, és sokan közülük megtapasztalják a szeparációs szorongás nehézségeit.

hirdetés

Sajnos nem csak egy újabb úri nyavajáról van szó, amivel a városi ember szeretné feldobni kicsit unalmassá vált hétköznapjait. A szeparációs szorongás komoly dolog, ami még komolyabb következményekkel járhat, ha nem kezelik.

Mik lehetnek a szeparációs szorongás jelei?

Nem is kerülgetjük tovább a lényeget, úgy mint az a bizonyos macska a forró kását a szólásban. Ha a következő jeleket tapasztalod cicádon, nagy valószínűséggel szeparációs szorongással álltok szemben.

Tudjuk, hogy a felsorolt viselkedésminták rendkívül zavaróak lehetnek, főleg az alomdobozon kívüli ürítés, de fontos észben tartani, hogy ha szeparációs szorongás áll a háttérben, akkor nem rosszindulatból vagy gonoszságból cselekszik így a macska. Inkább egy ősi, ösztönös viselkedést prezentál, hogy a saját és a te illatodat összekeverje, ezáltal segítsen neked minél előbb hazatalálni.

Mi okozhatja a szeparációs szorongást?

A nőstény cicákat gyakrabban diagnosztizálják szeparációs szorongással, mint a kandúrokat.

Ha szigorúan zárt térben éltek és nem éri külső behatás, például az ablakon sem tud kinézni és te vagy az egyetlen gondozója, az nagyban megnöveli az esélyét ennek az állapotnak a kialakulására.

Amennyiben nincs más kisállat a háztartásban, az is problémafaktor lehet, ahogy az is, ha korán leválasztották az anyjától.

Ha a kialakult napi rutinban változás áll be, mint például a költözés, vagy a munkahelyváltás miatt megváltozott az időbeosztásod, szintén kiválthatja vagy súlyosbíthatja a már meglévő szeparációs szorongást.

Mit tehetsz, hogy enyhítsd a tüneteket?

Szerencsére számos módja van annak, hogy az életetekben bekövetkezett változásoknak a hatását csökkentsd, ezáltal pedig enyhítsd a szorongást.

Míg nem vagy otthon, addig is aktívan tudod tartani kedvenced kis szürke agysejtjeit. Bekapcsolva hagyhatod a rádiót vagy a TV-t, de vannak már kifejezetten a cicák számára létrehozott csatornák is a YouTube-on. Sőt, olyan kamerát is beszerezhetsz, ahol időközönként jutifalit adhatsz kedvencednek és beszélhetsz hozzá.

Ha a lakásban több olyan pontot alakítasz ki, ahol nyugodtan be tud kuckózni és szunyókálhat, kisebb az esélye, hogy nyugtalanul bolyong majd a lakásban vagy kárt tesz a bútorokban, esetleg önmagában. Biztosíts számára sok lehetőséget a mászásra, kaparásra, játékra. Dobozok, macskamentával töltött játékok vagy kisebb-nagyobb méretű labdák mind segíthetnek lefoglalni kedvencedet. De a jutalomfalatok játékokba rejtése is szuper megoldás lehet.

Ha megoldható, kezd először rövidebb távollétekkel, ahol a búcsúzás folyamatát olyannyira minimalizálod, amennyire csak lehet.

Próbáld kerülni a figyelemfelhívó viselkedését. Ám ha otthon vagy és cicád megnyugodott, tölts vele annyi időt, amennyit csak lehet. Játsszatok sokat és persze ne feledkezzetek meg a közös szunyókálásról, pihenésről se!

Ha úgy érzed, hogy ezek a változtatások semmiféle eredményt nem hoznak, mindenképpen lépj kapcsolatba egy állatorvossal. Ő majd segít dönteni, hogy előbb valamilyen alternatív nyugtatót használjatok, mint például a CBD, vagy ajánlott-e a gyógyszeres kezelés.

Mit ne tegyél semmiképpen!

Sok helyen olvassuk tanácsként, hogy a gazdinak érdemes lehet beszereznie egy másik cicát, hogy a szorongó kedvence ne legyen egyedül. Bár elméletben ez szuper ötletnek tűnhet, sajnos a valóságban még ronthat is a tüneteken.

A büntetések kiszabása szintén nem megoldás. Sem a testi, sem a szóbeli fenyítés nem fog eredményt hozni. Ráadásul gondolj csak bele, kedvenced azért viselkedik így, mert szorong és bizonytalan, nem pedig azért, mert rosszat akar neked és büntetni akar, amiért sokat vagy távol.

egészség ember hatása macskára hányás kényszeres önápolás macska ember kapcsolat macska hiányolja az embert nyávogás önápolás szeparációs szorongás szökés szökik a macska szorongás túlzott nyávogás unatkozó macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink