hirdetés

Jó ötlet leborotválni a hosszú szőrű macska bundáját a nyárra?

Hangai Lilla

2024. április 26 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák bundáját néha szükséges leborotválni, például akkor, ha műtétre készítik elő őket, vagy olyan mértékben nemezesedett a bundájuk, hogy attól megszabadulni más módszerrel lehetetlen. A meleg beköszöntével azonban a hosszú szőrű cirmosok tulajdonosai elgondolkodhatnak azon, hogy így könnyítsenek kedvencük mindennapjain.

hirdetés

A PetMD állategészségügyi honlap cikke alapján nézzük most meg, hogy a nyírás a hosszú szőrű macska esetében jó döntés-e a nyári hónapokban.

Egy benti hosszú szőrű macska valószínűleg rendben lesz a nyári melegben teljes díszében is

A macskabunda több funkciót lát el, mint gondolnád

Amellett, hogy segít melegen tartani az állatot, a szőrzet védi a bőrt a sérülésektől, szárazon tart, valamint a kommunikációban is szerepet játszik. Gondoljunk csak a dühös macska felágaskodó hátszőrére. Sőt, még az érzékelésben is szerepe van. Érdekes módon amikor a hőmérséklet nagyon megemelkedik, a bunda abban is segítségére van az állatnak, hogy hűvösebben tartsa. A szőrzetben rekedt levegő ugyanis tompíthatja a szélsőséges környezeti hőhatást egy bizonyos pontig.

Fontos kiemelni, hogy a leégés ugyanúgy veszélyezteti a macskát, mint bennünket. A gyérebb vagy leborotvált szőrzet pedig az UV-sugárzásnak is nagyobb felületet ad a roncsolásra. A leégés nemcsak fájdalmas, hanem bizonyos ráktípusok, köztük a macskáknál gyakori laphámsejtes karcinóma (squamous cell carcinoma, SCC) fő kockázati tényezője is. Az SCC hajlamos a szőrrel vékonyan borított testrészeket, például az orrnyerget, a szemhéjat vagy a füleket megtámadni. Talán nem olyan meglepő, de a fehér macskáknál az átlagosnál nagyobb a betegség kockázata. Bundájuk kisebb hatékonysággal blokkolja a káros ultraibolya sugárzást, mint a sötétebb szőrzetek.

Ebből is látszik, hogy a macska szőre olyan sok, életbevágó funkciót lát el, hogy amikor például egy műtét miatt nagyobb területen kell leborotválni az állatot, sok orvos javasolja valamilyen ruházat beszerzését a bőr, és így az állat védelmében.

A kinti macskának is nagy szüksége van a szőrére, még akkor is, ha hosszú

Nyírás a benti és kinti macskák tekintetében

Ha a kedvenc csak benti életmódot folytat, a hőség miatt önmagában nem szükséges a szőrét rövidre nyírni. Nem valószínű, hogy otthonod annyira felforrósodna, hogy ne találna magának olyan pihenőhelyet, ahol lehűlhet. Akkor pedig főleg nincs erre szükség, ha van a lakásban ventilátor vagy légkondicionáló is. A cica rendben lesz mindaddig, amíg elegendő friss vízhez jut. Ha attól tartasz, hogy nem iszik eleget, esetleg elgondolkodhatsz egy ivókút beszerzésén. A friss, csobogó víz ösztönözheti az állatot több folyadék fogyasztására.

Azok a macskák, akik kinti életet élnek vagy kijárósak, ugyan nagyobb mértékben vannak kitéve a hőség szélsőségességének, a fentebb taglalt indokok miatt azonban még nagyobb szükségük van a bundájuk védelmére. Arról nem is beszélve, hogy ha egy borotvált cica vizes lesz, vagy jelentősen csökken a kinti hőmérséklet, akár a hipotermia (kihűlés) veszélye is fenyegetheti.

Egyébként sem valószínű, hogy hosszú szőrű, mondjuk perzsa cicád kinti életmódot folytatna, ám ha mégis így van, és aggódsz miatta, a legjobb megoldás, hogy bent tartod a nagy melegben. Ha erre nincs lehetőséged, és aggaszt a helyzete, mielőtt otthon nekiesnél a hajnyíróval, mindenképpen egyeztess egy állatorvossal vagy kozmetikussal, akivel megbeszélve a részleteket el tudjátok dönteni, mi lesz a helyes megoldás.

Lehetséges, hogy ez az ádáz tekintet az ivókút hiányának szól

Amiről azonban ne feledkezz meg!

Amire nyáron is fontos odafigyelni – bár igazából kivétel nélkül minden évszakban –, az a rendszeres fésülés, kefélés. Egy hosszú szőrű, dús bundájú macskának még több idejébe és energiájába kerül bundájának ápolása, így fontos, hogy te is besegíts neki. Ezzel nem csupán abban lehetsz biztos, hogy szőre és bőre egészséges, csomóktól és fertőzésektől, élősködőktől mentes, de a kettőtök között lévő kapcsolatot is erősíti.

Apróbetűs megjegyzés: Amennyiben orvos rendelte úgy, hogy valamilyen egészségügyi okból a cica szőrét röviden kell tartani, az természetesen felülírja a fenti iránymutatást. Cselekedj úgy, ahogy az állatorvos meghagyta!

Ide kattintva megtudhatod, hogy mely jelek utalnak arra, hogy a macska túlmelegszik.

félhosszú szőrű macska hosszú szőrű macska hosszú szőrű macska ápolása nyár nyári veszélyek túlmelegszik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink