hirdetés

Segítség, túlsúlyos a macskám! Így fogyaszthatod le gömbölyded kedvencedet

Ferenczi Deborah

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Mikortól számít egy macska túlsúlyosnak? Milyen egészségügyi következményei lehetnek, és hogyan lehet lefogyasztani minél hatékonyabban? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

hirdetés

A plusz kilók nem egyik pillanatról a másikra, hanem hosszú hónapok, évek alatt okoznak jelentősebb mértékű elhízást. Ennek tekintetében a cicákat lefogyasztani is sokkal nehezebb munka. Kedvenced önszántából biztosan nem fog lemondani a finom falatokról, ezért semmi esetre se adj neki állandóan finomságokat, hiszen ez előbb-utóbb elhízáshoz fog vezetni.

Mikor tekinthető túlsúlyosnak egy macska?

Ha bordáit nem tudod kitapintani, illetve, ha már szemmel láthatóan nagyobb a hasa, akkor a cicád túlsúlyos. A Howstuffworks szerint a macskák súlyának jellemzően 3,6 és 4,5 kiló között kell mozognia (fajtától függően). Elhízásról 15 százalékos többlet esetén lehet beszélni, vagyis egy átlagos cica, ha meghaladja az 5,5 kilót, már valószínűleg túlsúlyos. Fontos tudnod, hogy minél hosszabb ideig kövér kedvenced, annál nagyobb egészségügyi kockázatnak van kitéve.

Mitől hízhat el?

A macskáknál a túlsúly az esetek jelentős százalékában általában a túletetésre és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza. De előfordulhat az is, hogy az ivartalanítás utáni hormonális és anyagcsere-változások okoznak súlygyarapodást. Ebben az esetben viszont elengedhetetlen állatorvoshoz vinni, hiszen sok esetben valamilyen betegség áll a háttérben.

Milyen problémákat okozhat?

Az elhízás súlyos következményekkel járhat, és nagymértékben hozzájárul a betegségek kialakulásához. Többek között növelheti a cukorbetegség, a keringési és ízületi rendellenességek, illetve a daganatos megbetegedések kockázatát. Ha a háttérben meghúzódó betegségeket sikerül kizárni, a további lépésekhez szintén tanácsos az állatorvos segítségét kérni. Már csak azért is, mert a drasztikus fogyókúrából adódó hirtelen fogyás zsírmáj szindrómát okozhat, ami rendkívül veszélyes lehet.

Milyen fogyókúrás módszerek vannak?

Megoldás lehet, ha kifejezetten fogyást elősegítő tápot adsz a macskádnak, ami a hagyományos eledelekhez képest kevesebb kalóriát és több rostot tartalmaz. Természetesen ilyenkor elengedhetetlen, hogy tartsd magad az előírt mennyiséghez. A másik alternatíva, hogy csökkented macskatáp mennyiségét, de legfeljebb csak 10 százalékos mértékben.

Elengedhetetlenül fontos, hogy fogyókúra közben semmiképpen se tömd jutalomfalatokkal a cicát, hiszen így semmi értelme az adagok csökkentésének. Továbbá érdemes az étkezéseit inkább naponta 5 adagra osztani, mintsem két vagy három nagy étkezésre. Amennyiben pedig több macskád van, mindenképpen zárd el az ételüket egymástól, ugyanis könnyen lehet, hogy az egyik cica megeszi a másikét. Az pedig komoly súlygyarapodást okozhat hosszú távon.

A fogyás másik fontos része a mozgás. Mivel a futópad a macskáknak nem igazán ajánlott, így érdemes kedvencedet különféle játékokkal rábírnod a fizikai aktivitásra. A fokozatosság elvét ugyanakkor mindig szem előtt kell tartani! A fogyás eredményességét rendszeres súlyméréssel érdemes követni. Erre a célra egy babamérleg a legalkalmasabb.

ápolás egészség fogyókúra kövér macska macska fogyókúra macska lefogyasztása túlsúlyos macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!