hirdetés

A macskák bájos vonásai, és ami mögöttük van: a nyelvük olyan érdes, mint a dörzspapír, de ez segít nekik az mosakodásban

Hangai Lilla

2022. október 26 - Képek: Getty Images Hungary

Ha macskaimádó vagy – márpedig ha most ezeket a sorokat olvasod, valószínűleg az vagy –, bizonyára te is úgy gondolod, hogy ezeknek a csodás lényeknek minden egyes porcikája imádnivaló. A puha, formás mancsoktól egészen a fitos, rózsaszín orrocskákig. De azt tudtad-e, hogy ezek az apró részletek, amik minket teljesen szerelembe ejtenek, mind praktikus célt szolgálnak?

hirdetés

Ma megismerkedünk egészen közelről a mancsokkal, nyelvekkel, fülekkel és bajszokkal, hogy még többet megtudjunk kedvenceinkről; és ne csak imádjuk, tiszteljük is őket.

Fülek

A macskák füle 32 izmot tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy akár 180 fokkal is elfordítsák, hogy meghatározzák a hang forrását. Bár a kutyák kifejezetten ismertek éles hallásukról, a macskák hallása valójában jobb. Képesek megkülönböztetni a magasabb hangokat, és még a hangok apró eltéréseit is észlelik. Ennek ellenére előfordulhat, hogy macskád mégsem jön, amikor hívod. Hát igen, már tudjuk, hogy ennek nincs köze a romló hallásukhoz…

A belső fülükben elhelyezkedő vesztibuláris készülék egyensúlyozóként és iránytűként működik, így mindig tudja, mi van éppen felfelé. Ennek a kis szerkezetnek köszönhető, hogy kedvenceink majdnem mindig a talpukra esnek.

Szemek

Bolyhos barátaink a számunkra szükséges fény egyhatodánál is jól látnak, mert a szemükben több pálcikasejt van, mint a miénkben. A tapetum lucidum nevű szövetréteg a retina mögött helyezkedik el és visszatükrözi a fényt a szemen belül a fotoreceptorok felé. Ettől ragyog a macska szeme a sötétben.

A macskaszemeknek függőleges pupillái vannak, mert ez a forma lehetővé teszi, hogy a pupillák mérete gyorsabban megváltozzon, mint a kerek pupillák esetében. A kisebb pupillák kevesebb fényt engednek be a szembe, ezért kevésbé valószínű, hogy a macskák elvakulnak a fényerő hirtelen változásaitól.

Orr

A macskafélék orrüregében 200 millió szagreceptor található, amely elképesztő mennyiséget elsősorban a zsákmány megtalálására használják. Azonban közel sincs annyi ízreceptoruk, mint nekünk, így a szag, nem az íz vonzza őket az ételhez. Ez az oka annak, hogy a légúti fertőzésben szenvedő macskák gyakran elveszítik étvágyukat.

A macskák orrlenyomata olyan egyedi, mint az emberi ujjlenyomatok. Nincs két egyforma belőle.

Bajusz

A bajusz egy hosszú, merev tapintású receptor, amelyet vibrisszának is neveznek. Beágyazódnak a macska testébe, és információkat küldenek az állatnak a környezetről az érzőidegeknek, lehetővé téve a macskafélék számára, hogy észleljék a bekövetkező változásokat. Az orr mindkét oldalán lévő bajusz mellett a macskafélék szemük felett, az állukon és a mellső lábuk hátsó részén is hordanak vibrisszákat. Az orr mellett lévő szálak olyan szélesre nyúlnak ki, mint a macska feje, ami így remek indikátorként szolgál számukra, hogy felmérjék, átférnek-e bizonyos szűk helyeken. Ha a cica felszedett magára némi súlyt, sajnos a bajusz trükk többé nem működik.

A bajusz, mint a farok és a fül, jelezheti a macska hangulatát. A laza, oldalra kiálló bajusz azt jelenti, hogy az állat nyugodt. Amikor előre tolják őket, izgatottságot vagy éberséget jeleznek. Az arcra lapított bajusz félelmet vagy agressziót jelent.

Nyelv

Amikor egy macska megnyalja a bőrödet, a csiszolópapírszerű érzést a nyelvén lévő papillák okozzák. A papillák apró, szőrszerű, keratinból álló tüskék, amelyek segítenek nekik szőrápolásban, és segítik az evést és ivást is. A papillák ívesek és üregesek, ami lehetővé teszi, hogy a cicák a nyálat a szájukból könnyen a szőrükre továbbítsák.

A legtöbb állattal ellentétben a macskák nem érzékelik az édes ízeket. Azonban megízlelnek valamit, amit mi nem; az adenozin-trifoszfátot, a húsban jelen lévő molekulát.

Amikor a cicák isznak, a nyelvükkel finom egyensúlyt tartanak fent a gravitáció és a tehetetlenség között. Nyelvük alig súrolja a folyadék felszínét, hogy felfelé húzza a vizet, folyadékoszlopot képezve. A macska ezután bezárja az állkapcsát, mielőtt a gravitáció visszahúzná a vizet. A cicusok másodpercenként négyszer lefetyelnek, ami túl gyors ahhoz, hogy az emberi szem láthassa.

Tappancsok

Míg a macskák mancsainak párnái elég erősek ahhoz, hogy védelmet nyújtsanak a durva tereppel szemben, még mindig elég érzékenyek ahhoz, hogy érzékeljék a hőmérsékletet és az állagot. Tartalmaznak verejtékmirigyeket is, amelyek segítik a testhőmérséklet szabályozását. A cicáknak más mirigyeik is vannak a mancspárnáik között. Ezeknek olyan illatú olajat választanak ki, amelyet csak ők képesek érzékelni. Amikor összekarmolnak egy felületet, az nem az emberek idegrendszerének próbatételére szolgál, hanem ezt az illatot kívánják hátrahagyni.

Egy tanulmány azt is feltárta, hogy a legtöbb macskának van egy domináns mancsa, amelyet evésre és dolgok felszedésére használ. A kandúrok általában balmancsosak, míg a nőstények általában inkább a jobb mancsukat preferálják.

A macska bundáját és bőrét színező pigment az állat lábpárnáinak is színt ad. A párnácskák gyakran ugyanolyan színűek, mint a bunda.

Mi megmondtuk már az elején; nemcsak okosak és csinosak, de még célszerűek is!

domináns mancs egyedi macska orrlenyomat illatmirigyek macska bajusz lényege macska bunda macska édes íz macska érzékszervei macska füle macska hallása macska ízlelés macska kapar macska külső jellemvonás macska külső jellemző macska látása macska mancsa macska nyelv macska orr macska szaglása macska tulajdonság macska vesztibuláris szerv vibrissza
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink