Mitől függ, hogy kihez megy oda a macska? A korai szocializáció és a kommunikáció lehet a döntő

Hangai Lilla, 2022. október 30 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb macska általában válogatós. És nemcsak az étrendjüket tekintve, hanem azzal kapcsolatban is, hogy kivel létesítenek kapcsolatot. A gazdikkal rendszerint jól kijönnek és ragaszkodók, míg másokat van, hogy hónapokig kerülgetnek, és még úgysem ajándékozzák meg bizalmukkal.

A macsekok még a kutyáknál is jobban megválogatják, hogy kivel állnak szóba. Azonban ha valaha is összebarátkoztál már egy cicával, akkor nagyon jól érted, hogy milyen érzés kiválasztottnak lenni. Ma annak járunk utána, hogy kihez megy oda a macska, vagyis kedvenceink milyen kritériumok vagy gondolatmenet alapján ajándékoznak meg egyes embereket kitüntető figyelmükkel.

Segít, ha korán elkezded kialakítani a köteléket

Amikor a cicák még nagyon fiatalok, vagyis körülbelül 4-9 hetes koruk között vannak, nem érzékelik a félelmet, mint a felnőtt macskák. A korai szocializációs időszakban a rendszeres érintések és simogatás, és a különböző szagokkal és hangokkal való megismertetés elősegít a jól alkalmazkodó, emberhez kötődő cicák kinevelését. Ezen túlmenően, amikor már elég idősek ahhoz, hogy leválasszák őket a mamájukról, a gondozó, a biztonságot szolgáltató lény szerepét a gazdi veszi át. Tehát azok a macskák, akik cicakoruk óta együtt vannak gazdájukkal, hajlamosak nagyon szorosan kötődni azokhoz az emberekhez, akikkel felnőttek.

Azonban azok a cicák, akik úgy nőnek fel, hogy sokszor és sokféle emberrel kerülnek kapcsolatba, előfordulhat, hogy magabiztosan mozognak szinte bármilyen társaságban, ám nem kötődnek senki különlegeshez. Azok a cicák, akik csak egy emberrel töltenek időt, szerethetik és megbízhatnak ebben a személyben, közben pedig félhetnek másoktól. Ez bizonyítja, hogy a macska kötődésében hatalmas szerepet játszik a személyiség is.

A korai kötődés csak egy módja annak, hogy a macskák kiválasszák kedvenc személyüket, de távolról sem az egyetlen módja. Kérdezz csak meg valakit, aki felnőtt macskát fogadott örökbe!

A kulcs a kommunikáció

Akár felnőttel, akár kölyökkel találkozol, meg kell tanulnod hatékonyan kommunikálni vele, és látni a szükségleteit a mély kapcsolat kialakításához. Szerencsére jellemző a cicákra, hogy az emberekkel való kommunikációban igen rugalmasak, igyekeznek úgy jelezni mindent, akár többféleképpen is, hogy megértsük. Igen, ezt teszi az évezredes együttélés.

A legjobb macska-ember kapcsolatok azok, amelyekben az ember alkalmazkodik a macska által kedvelt kommunikációs stílushoz. Ez a stílus nem biztos, hogy magában foglalja a fizikai érintést. Míg nekünk egyértelmű, hogy testi érintéssel fejezzük ki a szeretetünket, addig ez a macskákra nem feltétlenül igaz. Ahhoz, hogy kedvenc legyél, fontos odafigyelned arra, hogy a másik mit szeret és mit vár tőled.

Idővel, ha nyitott szemmel jársz, biztosan felismered majd kis barátod rezdüléseit és tudni fogod, hogyan mutasd ki szeretetedet úgy, hogy ő is élvezze és értékelje az interakciót. Ha úgy érzik, hogy megértik őket, ösztönösen közeledni kezdenek ehhez a személyhez.

Kihez megy oda a macska: ha ezeket betartod, mostantól hozzád

A megfelelő mennyiségű táplálék biztosítása és az önfeledt játék egyenes út a cicák szívéhez. A játék jó közérzetet teremt és erősíti a kapcsolatot, a finomságok pedig biztosítják arról őket, hogy nem kell hiányt szenvedniük az eleségben.

Ha emellett készen állsz megfigyelni és megismerni, hogy mit szeret a cicád, nagyon könnyen ellazul majd a társaságodban. Mi több, keresni fogja a lehetőségeket, hogy időt tölthessen veled. Pontosan úgy működik, mint egy egészséges párkapcsolat.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon