hirdetés

Cukorbetegség macskáknál: a megnövekedett szomjúság intő jel lehet

Hangai Lilla

2022. november 24 - Képek: Getty Images Hungary

A cukorbetegség, vagyis a diabétesz az endokrin rendszer betegsége, az inzulinhiány következménye. A szervezet vagy nem termel elegendő inzulint, vagy nem tudja felhasználni a megtermelt inzulint. Ez a betegség sajnos a macskákat is érinti évről évre nagyobb számban.

hirdetés

Íme, a teljes útmutató a macskák cukorbetegségéhez a tünetektől és az okoktól a kezelésig és a várható élettartamig.

Az inzulin szerepe

A hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt hormont nevezzük inzulinnak. Ez a kicsi, de létfontosságú szerv a vékonybél felső szakasza mellett található.

Erre a hormonra van szükség a véráramban lévő glükóz (cukor) szintjének szabályozásához, valamint a glükóz szövetekbe történő szállításának szabályozásához is. Amikor az inzulin jelen van és normálisan működik, a glükóz a vérből a szövetekbe kerül, és a sejtek energiává alakítják. A cukorbetegségben szenvedő macskákban a glükóz szállítása a vérből a szövetekbe megszakad, ami hiperglikémiát, vagyis emelkedett vércukorszintet és éhezési módot eredményez.

Amikor a vércukorszint elér egy bizonyos küszöböt, elkezd túlcsordulni a vizeletbe és nagy mennyiségű vizet von ki belőle. Ez túlzott vizeletürítést és kiszáradást eredményez.

A megemelkedett vércukorszint ellenére a sejtek nem jutnak elegendő glükózhoz, így azok éheznek. Az észlelt éhezésre válaszul a macska szervezete elkezdi lebontani a zsír- és fehérjeraktárakat, hogy energiát nyerjen. Ez súlycsökkenést és izomsorvadást von maga után. Ez a fogyás gyakran annak ellenére is bekövetkezik, hogy a macskának megnövekedett az étvágya.

A cukorbetegség fajtái

Az emberekhez hasonlóan az állatgyógyászatban is kétféle besorolása létezik a diabétesznek.

Az 1-es típusú cukorbetegséget inzulinhiányos cukorbetegségnek is nevezik. Ebben az esetben a hasnyálmirigy nem képes a szervezetnek szükséges inzulinmennyiséget előállítani. Ritkán fordul elő macskáknál.

A 2-es típusú cukorbetegséget inzulinrezisztens vagy nem inzulinfüggő cukorbetegségnek is nevezik. Gyakori a macskáknál is és az emberek esetében is ez felelős a betegségért körülbelül 85%-ban. Bár a macska hasnyálmirigye megfelelő mennyiségű inzulint termel, a szövetek nem tudják felhasználni a glükóz anyagcseréhez.

Ezeket a macskákat veszélyezteti

Becslések szerint az általános macskapopuláció 0,5-1%-a szenved cukorbetegségben, de évről évre egyre többeket diagnosztizálnak. Bármely cica élete során fennállhat a cukorbetegség kialakulásának esélye, de bizonyos fajták, például a burma esetében a jelentések szerint magasabb életveszélyt jelentenek.

Leggyakrabban középkorú, elhízott, kandúr, benti macskáknál fordul elő. Így a fizikális stimuláció és a megfelelő mennyiségű eledel máris csökkentik a megjelenés lehetőségét.

Leggyakrabban megjelenő tünetek

Ha nem kezelik, a diabétesz könnyedén a betegség olyan szakaszába léphet, amely a macskák számára életveszélyes. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj az állatorvoshoz:

  • Fokozott szomjúság
  • A vizelés gyakoriságának és mennyiségének növekedése
  • Vizelés az alomdobozon kívül
  • Fokozott étvágy
  • Fogyás (a kiadós étvágy ellenére)
  • Hányás
  • Izomsorvadás
  • Letargia vagy gyengeség
  • Rossz minőségű bunda (olajos, korpás, ápolatlan)

Az elmulasztott kezelés következtében a macskák idegei károsodhatnak a hátsó végtagjaikban. Ahelyett, hogy a mancsukon járnának, ezeknek a cicáknak szinte az egész lábuk teljesen érinti a talajt.

A fentebb felsorolt tünetek nem csak a cukorbetegségre jellemzők, így csak az állatorvos állíthatja fel a diagnózist, mielőtt kizárta például a vesebetegséget, a pajzsmirigy-túlműködést vagy a hasnyálmirigy-gyulladást.

Kezelése és a hiperglikémia felsimerése

A macskák cukorbetegségének kezelése élethosszig tartó elkötelezettség, amely éberséget és jó kommunikációt igényel közted és az állatorvos között. A diagnózis felállításakor előfordulhat, hogy macskádat több napig kórházban kell tartani, amíg a glükózszintje beáll, és jól érzi magát. Ezeknek a cicáknak a túlnyomó többsége napi injekciós inzulinkezelést igényel. Az orális diabéteszes gyógyszerek jellemzően kevésbé hatékonyak, és sokkal ritkábban írják fel macskáknak.

A macska vércukorszintjének otthoni monitorozása fontos a felelősségteljes ellenőrzéséhez. Ez általában magában foglalja a macska fülének megszúrását és egy glükométer használatát. A vizeletben is lehet mérni a szintet, bár az nem olyan pontos.

A hiperglikémia az egyik legnagyobb kockázat a betegség szempontjából. Emiatt nagyon fontos, hogy kövesd az állatorvos utasításait, az ütemezett etetést és az inzulin megfelelő adagolását. A hiperglikémia tünetei a következők lehetnek:

Ha a fenti jelek bármelyikét látod, adj kedvencednek valamilyen cukros terméket (méz, cukorszirup), és azonnal menjetek egy sürgősségi állatkórházba!

állatorvos alomtálcán kívüli ürítés beteg a macska betegség betegség tünetei burma macska cukorbetegség fokozott étvágy fokozott szomjúság hányás hiperglikémia idős macska izomsorvadás kandúr kóma kövér macska letargia macska fogyása önápolás remeg a macska roham túlsúlyos macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!