hirdetés

Különösen nagy szükségük van a változatosságra: erre figyelj a macskád táplálásával kapcsolatban

Hangai Lilla

2022. november 1 - Képek: Getty Images Hungary

A cicák sokkal válogatósabbak lehetnek, mint a kutyák. A gazdik gyakran találják szemben magukat a problémával, miszerint elvileg a legjobb minőségű eledelt vásárolják meg, a bajszos kis bandita mégis csak fitymálja. Sőt, az is megeshet, hogy eddig imádott valamit, de hirtelen már nem kell neki. A változatosság lesz a kulcs az esetükben!

hirdetés

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a blökikkel ellentétben, akik mindenevők, a macskák ragadozó húsevők, akik nehezen, vagy egyáltalán nem képesek megemészteni a rostokat és a gabonákat. Hogy az étkezés terén is a legtöbbet tudd neki gyújtani, mutatjuk, hogy csináld!

Egy macska is lehet vega?!

Egyre több olyan szélsőséggel találkozunk az internetet böngészve, mint a macskák vegetáriánus étrendje. Aki macskát szeretne tartani, legyen az vegán vagy vegetáriánus, annak számolnia kell azzal, hogy kedvencének az étrendje nem fog igazodni az elveihez. Ezt el kell fogadni, ezen nem lehet változtatni. A macskák húsevők, és ahhoz, hogy egészségesek maradjanak, az étrendjük húsból kell, hogy álljon. Pont.

A teljes fehérjék bőséges mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmaznak, és megtalálhatók olyan élelmiszerekben, mint például a húsok, a halak és a tojás. A gabonafélék és más zöldségek nem biztosítják ezeket az esszenciális aminosavakat, sem a taurint, amire szintén szüksége van a cicusnak.

Mivel érdemes etetni őket

A szénhidrátokat szinte egyáltalán nem tudják megemészteni, így az nemcsak kevésbé vonzó számukra, de egyenesen veszélyes is. Egyenes úton vezet a gabonában gazdag diéta az elhízáshoz, ami megrövidíti az életüket. Az energiát a glükózból nyerik, amit a májuk a fehérjéből állítja elő. Látod, a rendszer profi módon ki van találva, és működik is évezredek óta, mindegy, hogy a tigrisről vagy a házimacskáról van szó.

A BARF, vagy más néven nyers hús diétát sokan kedvelik, de legalább annyian ellenzik is. Lehet ugyan néhány előnye, alapvetően azonban sokkal több veszélyt rejt magában, ugyanis sokkal nagyobb a megjelenő kórokozók kockázata, amely veszélyt jelent a macskára

A hús alapú táplálás mellett ezeknek a csodás állatoknak szükségük van a változatosságra, az izgalomra is az étrendjük terén. Itt írtunk arról, hogy mik lehetnek azok az izgalmas, de biztonságos, a hűtődben vagy a kamrádban is megtalálható élelmiszerek, amivel kiegészítheted és feldobhatod a jól kiválasztott és felépített alapdiétát.

A száraztáp veszélyei

Az egyik legfontosabb lépés, hogy a szárazeledelt minimálisra csökkentsd a cicád étrendjében. Ennek két jelentős oka is van. Ezek az eledelek, még a legjobb minőségűek is, átlagosan 25-50% gabonát tartalmaznak, aminek a káros hatásait az előző pontban már kiveséztünk.

A macskák sivatagi állatokként fejlődtek ki, aminek az eredménye a rendkívül alacsony szomjúságérzet. A szárazeledelek csak körülbelül 10% nedvességet tartalmaznak, a természetben található prédák, például az egér körülbelül 65%-os nedvességtartalmával ellentétben. Az alacsony nedvességtartalom pedig hosszútávon kiszáradáshoz, majd veseelégtelenséghez és húgyúti problémákhoz vezethet. Kis mennyiségben azonban színesítheti az etetést és így kihasználható a fogtisztító hatása is.

ápolás barf eledel emberi ételek a macskának etetés étrend húsevő macska macska etetése macska gondozás mérgező ételek nem iszik a macska nem szomjas a macska nyers etetés nyers hús ragadozó ösztön speciális eledel száraz táp veszélyei szénhidrát hatása a macskára vega étrend macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink