hirdetés

Hányszor etesd meg a macskádat? Napi 5 étkezés lenne az ideális

Ferenczi Deborah

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Veled is előfordult már, hogy kora hajnalban azzal ébresztett a macskád, hogy enni akar? Nos, ilyenkor valószínűsíthetően nem a falánkság vagy az unalom vezérli, hanem az, hogy valóban éhes, hiszen a szervezete napi 5 étkezést igényel. Így érdemes lehet erre a rendszerre szoktatnod magadat.

hirdetés

Zazie Todd állatviselkedést vizsgáló pszichológus az Upgrade című podcast sorozatban arról nyilatkozott, hogy a macskáknak természetüktől fogva naponta ötször lenne szükséges enniük, nem pedig kétszer. Annak ellenére, hogy a legtöbb gazdi a napi két étkezést preferálja. Feltételezését azzal indokolja, hogy a macskák vadásztermészetüknek köszönhetően az egész napot vadászattal és táplálékszerzéssel töltenék, így több mint valószínű, hogy a napi étkezésük semmiképpen sem két táplálkozásra limitálódna.

Sokszor adj neki keveset

Ha abból indulunk ki, hogy a macska tíz egeret kap el naponta, akkor az olyan, mintha tíz kisebb adag eleséghez jutna. Tehát érdemes a nap folyamán inkább kisebb adagokat adni a cicának, viszont többször. Ez sokkal közelebb áll a természetes táplálkozási mechanizmusához. Amennyiben kedvenced előtt ismeretlen az önmérséklet fogalma, vagyis felfalja tányérja teljes tartalmát, egy időzítős etető kiváló megoldás lehet.

Lefekvés előtt adj neki ételt

Érdemes lehet az utolsó etetést lefekvés előttre hagyni, ugyanis így nem fog felkelteni korán azzal, hogy megint enne. A legjobb megoldás, ha a vacsorát minél tovább húzod ki, és az elalvás előtti percekre hagyod. Továbbá ajánlott játékkal lefárasztanod, ennek köszönhetően talán nem ver fel hajnalok hajnalán. Ha mégis megtenné, és te ennek ellenére enni adsz neki, az olyan, mintha megjutalmaznád azért, hogy felkeltett. Éppen ezért a nap első étkezésével érdemes várni egy kicsit, és ha felkelt, semmiképpen se jutalmazd ezt a viselkedést.

Érdemes a napi ötszöri étkezést bevezetni

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a kóbor macskák és a vadmacskák valóban kisebb rágcsálókkal és madarakkal táplálkoznak. Szemben őseikkel, a nagymacskákkal, amelyek nagyobb zsákmányokat ejtenek el és azokból naponta egyszer, többet fogyasztanak. Így a naponta többszöri étkezés valóban ésszerű alternatívának tűnik. Ám ennek általánosságban feltétele egy automata etető tál, hiszen a gazdi nincsen otthon egész nap, hogy a napi ötszöri táplálékfogyasztás igényét teljesíteni tudja. Így amennyiben megoldható, érdemes átállni erre a rendszerre.

ápolás bioritmus egészség etetés hányszor egyen a macska macska etetése ötszöri étkezés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!