hirdetés

A macska személyisége összefügg a szőrszínével? Egy kutatás szerint a vörösek a legbarátságosabbak, míg a fehérek a legtartózkodóbbak

Hangai Lilla

2023. április 12 - Képek: Getty Images Hungary

Kérdezd meg bármelyik állatorvost vagy menhelyi gondozót, és kiforrott véleményük lesz azzal kapcsolatban, hogy milyen jellemvonások tipikusak, ha a vörös macskákról, a kalikókról vagy netán a fehérekről van szó. Ugyan ők „csak" a tapasztalataik alapján alkotnak véleményt, de van már néhány tanulmány is, amely kiegészíti ezeket a megfigyeléseket.

hirdetés

A berkeley-i Kaliforniai Egyetemen végzett tanulmány 189 macskatulajdonost kérdezett meg a macskája viselkedéséről és személyiségéről, a davis-i Kaliforniai Egyetem pedig 1274 tulajdonosi interjú eredményét értékelte ki a macskák magatartásával kapcsolatban.

Ám mielőtt belevágnánk, fontos leszögezni, hogy a bunda színe mellett számos egyéb tényező is befolyásolja a macska személyiségét és viselkedését; ilyenek a gének, a nevelés, a szocializáció, a szülők és a gazdi személyisége is. De lássuk máris, hogy mit találtak a kutatók!

Ha ezt Garfield hallaná…

A fajtatiszta macskákat a külső megjelenésük és személyiségjegyeik alapul vételével tenyésztik. Egyeseknél fontos, hogy barátságosak legyenek, míg másoknál az intelligenciára nagyobb hangsúlyt fektetnek. Például a perzsák vagy az egzotikus rövidszőrűeknél fontos, hogy nyugodtak és kedvesek legyenek, míg a sziámik és az abesszinek esetében az egyik lényeges szempont a taníthatóság és az éles elméjűség. Ez ideáig rendben is van, hiszen aki fajtatiszta cicát szeretne, annak az is számít, hogy a kiválasztott állat többé-kevésbé illeszkedjen ahhoz, amit tudni lehet a fajtáról.

A házi macskák kérdése azonban teljesen más tészta. Zsákbamacska, hogy mit kapunk; vagy legalábbis ez idáig az volt. A fehér macskákat a különböző felmérések általában zárkóztatónak, lustának és nyugodtnak minősítik.

A feketéket gyakran rosszul ítélik meg a babonák miatt, ami alacsony örökbefogadási arányhoz vezet. A felmérések alapján azonban valahol a középmezőnyben helyezkednek el a személyiségük kedvezőségét tekintve. Kevésbé extrém jellemvonásaik vannak, amelyek jó indikátorai a misztikus személyiségnek.

A vörös alanyok, kifejezetten a hímek vezették a barátságos listát mind a két tanulmányban vállvetve a kétszínű, foltos cicákkal. A kalikókról kiderült, hogy visszahúzódóbbak és kevésbé szeretik a társaságot, míg a teknősmintázatú macskákról napvilágra került, hogy intoleránsabbak, de könnyebben képezhetők. A cirmos egyedek pedig állítólag kevésbé tolerálják és élvezik a kinti körülményeket és a társaságot.

Ha a józan észre hallgatunk

Az általános viselkedési jellemzők szempontjából a színnél sokkal fontosabb az érintett macska neme. (Ha nem fajtatiszta cicáról van szó; különben értelemszerűen a fajta a leginkább befolyásoló tényező.)

Mivel az X-kromoszóma vörös és fekete szőrgént is hordoz, a két X-kromoszómával rendelkező nőstény macskák szőrzete egyszerre fekete és vörös is lehet. A kalikók és a teknőc mintázatú macskák közel 100%-a nőstény. Az ilyen színű ritka hímek általában extra X-kromoszómával rendelkeznek, és a legtöbbjük steril.

A vörös macskák körülbelül 80%-a hím. Az egyik tanulmányban a vörös nőstények viselkedésük alapján a karakteresebb attitűd kategóriájába estek. Hogy finoman fogalmazzunk… Aminek talán az lehet az oka, hogy a vörös szőr gén a legkorábbi mutáció, így ezek a cicák lehetséges, hogy szorosabban köthetők a háziasított macskák legkorábbi egyedeinek személyiségéhez.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Nehéz ebben a témában tanulmányokat készíteni, ugyanis számos befolyásoló tényező van, amik hatással lehetnek a macska viselkedésére és személyiségére is. A vizsgálatok eredményei számunkra véletlenszerűnek tűnnek, és megmondjuk őszintén, hogy eddigi tapasztalataink alapján szinte semmivel sem értettünk teljesen egyet.

Nem javasoljuk, hogy a macska színe alapján válassz kedvencet magadnak! Ha lehetőség van rá, érdemes megnézni a szülők viselkedését és persze az adott cica megnyilvánulásait is. És ez még mindig nem jelent semmit abban az esetben, ha a találkozás alkalmával megvan köztetek a kémia és mindketten vonzódtok a másikhoz.

Ahhoz pedig, hogy a jó kapcsolat később is megmaradjon, sőt, mélyüljön, nagyon fontos, hogy igyekezz megismerni kedvencedet, szánj időt a nevelésre és a szocializációra és töltsetek együtt annyi minőségi időt, amennyit csak lehet.

barátságos macska cirmos macska fehér macska fekete macska fekete-fehér macska kalikó macska bunda macska külső jellemvonás macska külső jellemző macska személyisége macska szín macska választása személyiséghez macskás személyiség személyiség tanulmány teknőctarka mintázat teknősbéka mintájú bunda vörös macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!